Wanneer begint de herfst?

Wanneer begint de herfst? Alles wat je moet weten over het begin van het herfstseizoen

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

De herfst is een van de vier seizoenen die elk jaar terugkeren. Het is een seizoen dat bekend staat om zijn prachtige kleuren en het begin van de koude wintermaanden. Maar wanneer begint de herfst precies?

Er zijn verschillende manieren om dit te bepalen, afhankelijk van of je kijkt naar de weerkundige of de astronomische kalender.

Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september en duurt tot en met 30 november. Dit is gebaseerd op de gemiddelde temperaturen en weersomstandigheden in deze periode. De astronomische herfst begint echter wanneer de zon precies boven de evenaar staat, wat meestal gebeurt op 22 of 23 september. Dit moment wordt ook wel de herfst-equinox genoemd.

info

 • De herfst begint op verschillende data, afhankelijk van of je kijkt naar de weerkundige of de astronomische kalender.
 • De astronomische herfst begint wanneer de zon precies boven de evenaar staat, wat meestal gebeurt op 22 of 23 september.
 • De herfst is een seizoen dat bekend staat om zijn prachtige kleuren en het begin van de koude wintermaanden.

Begrip van de Herfst

De herfst is een seizoen dat gekenmerkt wordt door veranderingen in de natuur. Het begrip van de herfst is gebaseerd op de bewegingen van de zon en de aarde, en hoe deze bewegingen de lengte van de dag en de nacht beïnvloeden.

De herfst begint wanneer de zon precies boven de evenaar staat, waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Dit fenomeen wordt de equinox genoemd en valt meestal op 22 of 23 september. Dit is het begin van de astronomische herfst.

Er is ook een meteorologische herfst die begint op 1 september. Dit is de datum die wordt aangehouden door weerkundigen. Het verschil tussen de meteorologische herfst en de astronomische herfst is dat de meteorologische herfst is gebaseerd op de kalendermaanden, terwijl de astronomische herfst is gebaseerd op de bewegingen van de zon en de aarde.

Het herfstpunt is het moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dit is het moment waarop de herfst officieel begint. De herfstnachtevening is het moment waarop dag en nacht overal ter wereld nagenoeg even lang zijn. Dit valt rond 23 september op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond.

In de herfst verandert de natuur. De bladeren aan de bomen verkleuren en vallen uiteindelijk van de bomen af. Dit komt doordat de bomen minder licht en warmte krijgen van de zon. Ook worden de dagen korter en de nachten langer. Dit heeft invloed op de temperatuur en het weer.

Kortom, het begrip van de herfst is gebaseerd op de bewegingen van de zon en de aarde en hoe deze bewegingen de lengte van de dag en de nacht beïnvloeden. De herfst begint op het moment van de equinox en wordt gekenmerkt door veranderingen in de natuur.

Data van de Herfst

De herfst is een seizoen dat jaarlijks terugkeert en wordt gekenmerkt door een verandering in het weer en de natuur. Er zijn twee manieren om de startdatum van de herfst te bepalen: de meteorologische herfst en de astronomische herfst.

Meteorologische Herfst

Volgens de meteorologische kalender begint de herfst altijd op 1 september en duurt tot en met 30 november. Deze data zijn vastgesteld om de seizoenen gelijkmatig over het jaar te verdelen, zodat het makkelijker is om klimatologische gegevens te vergelijken.

Astronomische Herfst

De astronomische herfst begint met de herfstnachtevening rond 23 september op het noordelijk halfrond. Op deze dag staat de zon precies boven de evenaar, waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Dit verschijnsel heet de equinox. Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische herfst rond 20 maart.

In Nederland wordt de startdatum van de herfst vaak vastgesteld op 21 september. Echter, de astronomische herfst begint meestal op 22 of 23 september. In een schrikkeljaar kan dit zelfs op 24 september zijn.

Hieronder staan de startdata van de herfst voor de komende jaren:

JaarStartdatum van de Herfst
Herfst 202323 september
Herfst 202422 september
Herfst 202523 september
Herfst 202623 september
Herfst 202722 september
Herfst 202822 september
Herfst 202923 september
Herfst 203023 september

Het exacte aanvangstijdstip van de herfst verschilt per jaar en locatie. Dit is afhankelijk van de stand van de zon en de evenaar op dat moment.

In conclusie, de herfst begint op verschillende data, afhankelijk van de gekozen methode. De meteorologische herfst begint op 1 september en de astronomische herfst begint rond 23 september. In Nederland wordt vaak de datum van 21 september aangehouden als startdatum van de herfst.

Herfst in Nederland en België

In Nederland en België begint de herfst meestal op 22 of 23 september, afhankelijk van de afspraak die is gemaakt. Dit is gebaseerd op de astronomische definitie van de herfst, waarbij de herfst begint wanneer de dag en de nacht even lang zijn.

Dit gebeurt rond de tijd van de herfst-equinox, wanneer de zon loodrecht op de evenaar staat en de dagen beginnen te korten.

Weerkundigen hanteren echter een andere definitie van de herfst, waarbij het seizoen begint op 1 september en eindigt op 30 november. Dit is gebaseerd op meteorologische factoren, zoals temperatuur en neerslag, en is bedoeld om het seizoen beter te kunnen voorspellen.

In Nederland en België is de herfst een seizoen van verandering, waarbij de temperaturen beginnen te dalen en de bladeren van de bomen beginnen te vallen. Het is ook het seizoen van oogstfeesten en pompoenen, en veel mensen genieten van wandelingen in de natuur om te genieten van de kleurrijke herfstbladeren.

Op het noordelijk halfrond begint de herfst meestal rond 22 of 23 september, terwijl op het zuidelijk halfrond de lente begint. Dit komt omdat de seizoenen worden bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon, en deze is anders op het noordelijk en zuidelijk halfrond.

De herfst begint ook rond de tijd van de steenbokskeerkring, die op het noordelijk halfrond de winterzonnewende markeert en op het zuidelijk halfrond de zomerzonnewende. Dit is een belangrijk astronomisch evenement dat veel culturen hebben gevierd.

Al met al is de herfst in Nederland en België een seizoen van verandering en overgang, dat veel mensen waarderen vanwege de kleurrijke bladeren, de oogstfeesten en de gezelligheid binnenshuis.

Kenmerken van de Herfst

De herfst is een seizoen dat gekenmerkt wordt door verschillende aspecten. Het begint op 21 september op het noordelijk halfrond en duurt tot en met 31 november. Het is een jaargetijde waarin de dagen korter worden en de nachten langer. Hieronder worden enkele van de belangrijkste kenmerken van de herfst beschreven.

Herfstkleuren

Een van de meest opvallende kenmerken van de herfst is de verandering van kleuren in de natuur. Bomen en planten verliezen hun bladeren en de kleuren veranderen van groen naar geel, oranje en rood. Dit wordt veroorzaakt doordat de bladeren minder chlorofyl bevatten en andere pigmenten zoals carotenoïden en anthocyanen zichtbaar worden. Dit zorgt voor een prachtig kleurenpalet in de natuur.

Vallen van bladeren

In de herfst vallen de bladeren van de bomen en planten. Dit gebeurt doordat de bomen zich voorbereiden op de winter en hun bladeren niet meer nodig hebben. De bladeren worden afgestoten en vallen op de grond. Dit zorgt voor een mooi tapijt van bladeren op de grond.

Temperatuur

In de herfst wordt het langzaam maar zeker kouder. De temperaturen dalen en er kan zelfs vorst optreden. Dit is een teken dat de winter eraan komt. Het is dan ook verstandig om warme kleding te dragen en je goed voor te bereiden op de winter.

Wind

In de herfst kan het flink waaien. Dit komt doordat er grote temperatuurverschillen zijn tussen de lucht boven land en de lucht boven zee. Hierdoor ontstaan er luchtdrukverschillen en kan er een flinke wind opsteken. Dit kan soms voor overlast zorgen, maar het kan ook heel mooi zijn om te zien hoe de bladeren van de bomen waaien.

Najaar en nazomer

De herfst wordt ook wel het najaar genoemd. Dit komt doordat het de periode is tussen de zomer en de winter. De nazomer is de periode in september waarin het nog wel lekker weer kan zijn, maar de herfst al wel in aantocht is. Dit is een periode waarin veel mensen nog even genieten van het mooie weer voordat de winter begint.

Al met al heeft de herfst veel kenmerken die het een uniek seizoen maken. Van de prachtige herfstkleuren tot de vallende bladeren en de koudere temperaturen, de herfst is een seizoen om van te genieten.

Herfst en Winter

De herfst begint op 21 september en duurt tot en met 20 december. Daarna begint de winter op 21 december en duurt tot en met 19 maart. In de winter is het buiten koud en donker. De dagen zijn korter en de nachten langer. Dit komt doordat de aarde in deze periode verder van de zon staat en de baan van de aarde om de zon elliptisch is.

In Nederland wordt de klok in de winter een uur teruggezet. Dit noemen we de wintertijd. Het idee hierachter is dat we zo meer daglicht hebben in de ochtend. Het is namelijk belangrijk voor ons bioritme om voldoende daglicht te krijgen. Het verzetten van de klok gebeurt op de laatste zondag van oktober om 3 uur ’s nachts.

De winter is ook de periode waarin we vaak te maken krijgen met sneeuw en ijs. Dit kan voor mooie winterlandschappen zorgen, maar het kan ook voor overlast zorgen op de wegen en in het openbaar vervoer. Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en je aan te passen aan de omstandigheden.

Kortom, de herfst en winter zijn twee seizoenen die elkaar opvolgen en waarin we te maken krijgen met kou, donkere dagen en soms extreme weersomstandigheden. Het is belangrijk om je hierop voor te bereiden en goed te zorgen voor jezelf en anderen.

Herfst Evenementen

Herfst is een seizoen vol met evenementen en feesten. Van gezellige herfstmarkten tot enge Halloween-feesten, er is voor elk wat wils. Hieronder staan enkele populaire evenementen die plaatsvinden tijdens de herfst in Nederland.

Herfstmarkten

Herfstmarkten zijn een geweldige manier om te genieten van de herfst en alle prachtige kleuren en geuren die het seizoen met zich meebrengt. Tijdens deze markten vind je vaak kraampjes met seizoensgebonden producten zoals pompoenen, appels, peren en kastanjes. Daarnaast zijn er vaak ook workshops en activiteiten voor kinderen.

Halloween

Halloween wordt steeds populairder in Nederland en er zijn veel evenementen die speciaal voor deze feestdag worden georganiseerd. Van spookhuizen tot Halloween-feesten, er is genoeg te doen voor iedereen die van een beetje spanning houdt. Veel pretparken en dierentuinen organiseren ook speciale Halloween-evenementen.

Sint Maarten

Sint Maarten is een feestdag die in sommige delen van Nederland wordt gevierd op 11 november. Kinderen gaan dan langs de deuren met lampionnen en zingen liedjes in ruil voor snoep of fruit. Het is een leuke manier om de herfst te vieren en kinderen te betrekken bij een oude Nederlandse traditie.

Overige evenementen

Naast de bovengenoemde evenementen zijn er nog veel meer activiteiten die plaatsvinden tijdens de herfst. Denk bijvoorbeeld aan wandeltochten door de bossen om te genieten van de mooie herfstkleuren of aan gezellige avonden bij het haardvuur. Kijk voor een overzicht van alle evenementen in jouw regio op lokale evenementenwebsites of in de lokale krant.

Kortom, er zijn genoeg evenementen en activiteiten om van te genieten tijdens de herfst in Nederland. Of je nu van pompoenen houdt of van enge spookhuizen, er is voor elk wat wils.

Herfst in de Media

De herfst is een seizoen dat in de media veel aandacht krijgt. Van foto’s van prachtige herfstlandschappen tot nieuwsberichten over stormen en regenval, de herfst is een seizoen dat niet onopgemerkt blijft.

Het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) is een bekende nieuwsbron die vaak verslag doet van herfstgerelateerde gebeurtenissen, zoals stormen en overstromingen. Het is interessant om te zien hoe de herfst in de loop der jaren is veranderd en hoe dit wordt weergegeven in de media.

Societas Meteorologica Palatina is een organisatie die zich richt op meteorologie en klimaat. Zij publiceren regelmatig statistieken over het weer en de seizoenen, waaronder de herfst. Deze statistieken kunnen interessant zijn om te vergelijken met voorgaande jaren en om te zien hoe het weer zich ontwikkelt.

Het vergelijken van herfstbeelden door de jaren heen kan ook interessant zijn. Veel media publiceren foto’s van herfstlandschappen en -activiteiten, zoals wandelingen door het bos en het oogsten van appels. Door deze foto’s te vergelijken met foto’s uit voorgaande jaren, kan men zien hoe de herfst verandert en hoe de natuur zich ontwikkelt.

Kortom, de herfst is een seizoen dat veel aandacht krijgt in de media. Door het volgen van nieuwsberichten, het bekijken van statistieken en het vergelijken van foto’s, kan men meer te weten komen over dit prachtige seizoen.

Praktische Overwegingen voor de Herfst

De meteorologische methode voor het bepalen van de seizoenen is gebaseerd op praktische overwegingen. Door elk seizoen precies drie maanden te laten duren en op de eerste te laten beginnen, kan men seizoensgemiddelden en andere waarden berekenen. Dit is handig voor meteorologen die gegevens verzamelen over het weer en klimaat.

Voor mensen is het gevoel van de herfst vaak anders dan de meteorologische definitie. Vaak wordt de herfst geassocieerd met het dragen van een jas en het veranderen van de kleur van de bladeren. Deze gevoelens zijn echter subjectief en niet gebaseerd op de meteorologische methode.

De meteorologische methode is gebaseerd op een praktische overweging, namelijk het kunnen berekenen van seizoensgemiddelden en andere waarden. De herfst begint op 1 september en duurt drie maanden. Dit zorgt voor consistentie en vergemakkelijkt het verzamelen en analyseren van gegevens.

Kortom, de meteorologische methode voor het bepalen van de seizoenen is gebaseerd op praktische overwegingen en maakt het mogelijk om gegevens over het weer en klimaat te verzamelen en te analyseren. De herfst begint op 1 september en duurt drie maanden, ongeacht het gevoel of de subjectieve ervaring van mensen.

Herfst en Sterrenkunde

De herfst is niet alleen een seizoen van veranderingen op aarde, maar ook in de sterrenkunde. Op het noordelijk halfrond begint de herfst met de herfstnachtevening rond 23 september, wanneer de zon door het herfstpunt gaat en dag en nacht nagenoeg even lang zijn. Dit verschijnsel wordt de equinox genoemd.

Voor astronomen is de herfst een belangrijk moment omdat het de start is van het observatieseizoen voor veel sterrenbeelden. De donkere nachten bieden een uitstekende gelegenheid om de sterrenhemel te bestuderen en nieuwe ontdekkingen te doen.

Een van de opvallendste sterrenbeelden in de herfst is Pegasus, ook wel bekend als het gevleugelde paard. Het is een groot sterrenbeeld, gemakkelijk te herkennen aan de vier heldere sterren die een groot vierkant vormen. Pegasus is te vinden in de buurt van de sterrenbeelden Andromeda en Perseus.

Naast het observeren van sterren, is de herfst ook een seizoen van warmteverlies. Naarmate de dagen korter worden en de temperatuur daalt, verliezen bomen hun bladeren om zich voor te bereiden op de winter. Dit proces wordt veroorzaakt door de afname van chlorofyl in de bladeren, waardoor de bladeren hun groene kleur verliezen en uiteindelijk afsterven.

Kortom, de herfst is een seizoen van veranderingen op aarde en in de sterrenkunde. Het biedt astronomen een uitstekende gelegenheid om de sterrenhemel te bestuderen en nieuwe ontdekkingen te doen, terwijl het ook een tijd van warmteverlies en verandering is voor planten en bomen.

Veelgestelde vragen

Op welke datum begint de herfst?

De herfst begint astronomisch gezien op 21, 22 of 23 september. In 2023 begint de herfst op 23 september. Weerkundig gezien begint de herfst op 1 september.

Wanneer eindigt de zomer en begint de herfst?

Astronomisch gezien eindigt de zomer op 21 of 22 september en begint de herfst op dezelfde dag. Weerkundig gezien eindigt de zomer op 31 augustus en begint de herfst op 1 september.

Hoeveel dagen zijn er nog tot de herfst?

Dit hangt af van de huidige datum. Als het bijvoorbeeld 15 september is, dan zijn er nog 8 dagen tot de herfst begint op 23 september.

Wat zijn de data van de seizoenswisselingen?

De data van de seizoenswisselingen zijn als volgt:

 • Lente: 20 of 21 maart
 • Zomer: 21 of 22 juni
 • Herfst: 21 of 22 september
 • Winter: 21 of 22 december

Wanneer begint het najaar?

Het najaar begint astronomisch gezien op 21, 22 of 23 september en eindigt op 20 of 21 december. Weerkundig gezien begint het najaar op 1 september en eindigt op 30 november.

Hoe verlopen de vier seizoenen?

De vier seizoenen verlopen als volgt:

 • Lente: de dagen worden langer, de temperatuur stijgt en de natuur ontwaakt.
 • Zomer: de dagen zijn het langst, het is warm en de natuur is op zijn hoogtepunt.
 • Herfst: de dagen worden korter, het wordt kouder en de natuur bereidt zich voor op de winter.
 • Winter: de dagen zijn het kortst, het is koud en de natuur is in rust.

More to explorer

Plaats een reactie