Hoe werkt een OV fiets

Hoe werkt een OV fiets: Alles wat je moet weten

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

De OV-fiets is tegenwoordig een veelgebruikte manier van vervoer in Nederland. Het is een handige manier om snel van het station naar je eindbestemming te komen, zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of een auto. Maar hoe werkt een OV-fiets precies en hoe huur je er een?

Om een OV-fiets te huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig met daarop een gratis OV-fiets abonnement of NS Flex-abonnement. Vervolgens kun je op meer dan 300 locaties in Nederland een OV-fiets huren en genieten van vrijheid en gemak tijdens je reizen.

Het huren van een OV-fiets is snel en eenvoudig en je kunt de fietsen voor een korte periode huren, van een paar uur tot een hele dag.

De OV-fiets is een betaalbare manier van vervoer en is beschikbaar op de meeste stations in Nederland. Het is een duurzaam alternatief voor de auto en het openbaar vervoer en is gemakkelijk te gebruiken. In dit artikel lees je alles over het huren van een OV-fiets, van de kosten en abonnementen tot de locaties en beschikbaarheid.

Info

 • Een persoonlijke OV-chipkaart met OV-fiets abonnement of NS Flex-abonnement is vereist om een OV-fiets te huren.
 • OV-fietsen zijn beschikbaar op meer dan 300 locaties in Nederland en zijn een betaalbaar en duurzaam alternatief voor de auto en het openbaar vervoer.
 • Het huren van een OV-fiets is snel en eenvoudig en je kunt de fietsen voor een korte periode huren, van een paar uur tot een hele dag.

Wat Is Een Ov-Fiets

Een OV-fiets is een deelfiets die wordt aangeboden door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het is een handige manier om snel en gemakkelijk van het station naar de eindbestemming te fietsen. De OV-fiets is beschikbaar op meer dan 300 locaties in Nederland, waaronder stations, stadscentra en andere drukke gebieden.

Om een OV-fiets te huren, heeft men een persoonlijke OV-chipkaart nodig met daarop een gratis OV-fiets abonnement of NS Flex-abonnement. Er hoeft verder niets geactiveerd te worden om een OV-fiets te huren. Nadat men een OV-fiets heeft gepakt, dient men de OV-chipkaart te scannen en kan men op weg naar de eindbestemming.

De OV-fiets is beschikbaar voor iedereen die in het bezit is van een persoonlijke OV-chipkaart. Men hoeft niet per se met de trein te reizen om gebruik te maken van een OV-fiets. Het is een handige optie voor mensen die bijvoorbeeld een afspraak hebben in de stad of voor toeristen die de stad willen verkennen.

De OV-fiets is een duurzaam alternatief voor de auto en past goed bij het streven naar meer duurzame mobiliteit in Nederland. De Fietsersbond juicht het gebruik van de OV-fiets dan ook toe en promoot het als een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor de auto.

Hoe Huur Je Een Ov-Fiets

Het huren van een OV-fiets is een gemakkelijke en betaalbare manier om je te verplaatsen van deur tot deur. Hier zijn de stappen om een OV-fiets te huren en te gebruiken.

Stappen Om Een Ov-Fiets Te Huren

Om een OV-fiets te huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig met daarop een gratis OV-fietsabonnement of NS Flex-abonnement. Volg deze stappen om een OV-fiets te huren:

 1. Zoek een huurlocatie bij een van de stations waar OV-fietsen beschikbaar zijn. Er zijn meer dan 300 locaties in Nederland waar je een OV-fiets kunt huren.
 2. Controleer voordat je een OV-fiets pakt bij een huurlocatie, altijd eerst of deze wel op slot staat met het ringslot.
 3. Pak een OV-fiets en houd je OV-chipkaart met OV-fietsabonnement tegen het slot. Als het ringslot opent, is je huur gestart.
 4. Na gebruik van de OV-fiets, parkeer je deze op een OV-fietsparkeerplaats bij een OV-fietsenstalling op het station.

Gebruik Van De NS-App

Je kunt ook de NS-app gebruiken om een OV-fiets te huren. Volg deze stappen om een OV-fiets te huren met de NS-app:

 1. Download de NS-app als je deze nog niet hebt.
 2. Log in met je Mijn NS-account.
 3. Kies in het menu voor ‘OV-fiets’.
 4. Zoek een OV-fietslocatie bij een van de stations waar OV-fietsen beschikbaar zijn.
 5. Reserveer een OV-fiets en haal deze op bij de geselecteerde locatie.
 6. Houd je OV-chipkaart met OV-fietsabonnement tegen het slot om de huur te starten.

Het gebruik van de NS-app is handig omdat je hiermee snel een beschikbare OV-fiets kunt vinden en reserveren. Bovendien kun je met de app ook de beschikbaarheid van OV-fietsen op verschillende locaties controleren.

Kosten En Abonnement

Tarief Van Ov-Fiets

Het huren van een OV-fiets kost € 4,45 per dag (24 uur). Na 3 dagen huren (72 uur) is de huur € 9,45 per dag. Je betaalt dan een toeslag van € 5 per dag. Lever je de fiets in op een andere locatie? Dan betaal je een toeslag van € 10 om de fiets te verplaatsen. Deze kosten worden automatisch verrekend via de factuur van Mijn NS.

Soorten Abonnementen

Er zijn verschillende soorten abonnementen beschikbaar om een OV-fiets te huren. Het flex-abonnement is een abonnement dat je maandelijks kunt aanpassen. Met dit abonnement betaal je € 0,01 verificatiekosten per jaar en € 3,95 per rit tot 24 uur.

Na 72 uur huur betaal je € 5,00 extra per periode van 24 uur. Als je de OV-fiets niet inlevert na 21 dagen, wordt er een boete van € 350,00 opgelegd. Het is mogelijk om een NS Flex-abonnement te combineren met een OV-fietsabonnement.

Daarnaast kun je ook een gratis OV-fiets abonnement afsluiten. Met dit abonnement kun je maximaal twee fietsen huren op bijna 300 locaties in Nederland. Het abonnement is helemaal gratis en je betaalt alleen de huurkosten van de OV-fiets.

Je betaalt € 4,45 per OV-fiets per 24 uur en na 72 uur huur betaal je € 5,00 extra per periode van 24 uur. Het abonnement is geldig voor één jaar en wordt automatisch verlengd.

Locaties En Beschikbaarheid

Huurlocaties Van Ov-Fiets

Een OV-fiets kan gehuurd worden op bijna 300 huurlocaties in Nederland. Deze huurlocaties zijn te vinden op verschillende plekken, waaronder stations, bus- of metrohaltes, P+R terreinen en in de buurt van fietsenstallingen. In de NS-app kan men via de ‘In de buurt’-kaart de dichtstbijzijnde huurlocatie vinden.

Beschikbaarheid Van Ov-Fietsen

De beschikbaarheid van OV-fietsen op een huurlocatie kan vooraf online worden bekeken. Deze informatie wordt elke 15 minuten bijgewerkt en kan dus achterlopen op de werkelijkheid.

Op ovfietsbeschikbaar.nl kan men live zien hoeveel OV-fietsen er per locatie beschikbaar zijn en ook statistieken en historische data bekijken. Het is niet mogelijk om een OV-fiets te reserveren.

Bij het huren van een OV-fiets is het belangrijk om te weten dat de beschikbaarheid van OV-fietsen op een huurlocatie afhankelijk kan zijn van de drukte en het seizoen. Zo kan het voorkomen dat er op een drukke locatie geen OV-fietsen meer beschikbaar zijn. In dat geval kan men uitwijken naar een andere huurlocatie in de buurt.

In Utrecht zijn er bijvoorbeeld meerdere huurlocaties te vinden, waaronder op station Utrecht Centraal, P+R Westraven en P+R Papendorp. Op deze locaties zijn doorgaans voldoende OV-fietsen beschikbaar. Het is wel aan te raden om vooraf de beschikbaarheid te controleren om teleurstellingen te voorkomen.

Kortom, het huren van een OV-fiets kan op bijna 300 verhuurlocaties door heel Nederland. Via de NS-app kan men de dichtstbijzijnde huurlocatie vinden en vooraf de beschikbaarheid van OV-fietsen bekijken. Het kan voorkomen dat op drukke locaties geen OV-fietsen meer beschikbaar zijn, maar in dat geval kan men uitwijken naar een andere huurlocatie in de buurt.

Gebruik En Onderhoud Van De Ov-Fiets

Gebruik Van Het Slot

Het slot van de OV-fiets is eenvoudig te gebruiken en te ontgrendelen door je OV-chipkaart tegen het slot te houden. Zorg er wel voor dat je een gratis OV-fiets abonnement of NS Flex-abonnement op je OV-chipkaart hebt staan voordat je een OV-fiets huurt. Het slot is stevig en betrouwbaar, maar het is belangrijk om het slot altijd goed te gebruiken en de fiets op slot te zetten wanneer je hem parkeert.

Onderhoud En Schade

Het is belangrijk om de OV-fiets goed te onderhouden en te behandelen om schade te voorkomen. Hieronder staan enkele tips voor het onderhoud van de OV-fiets:

 • Controleer regelmatig de ketting en zorg ervoor dat deze goed gesmeerd is.
 • Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat deze op peil is.
 • Controleer regelmatig het lampje en zorg ervoor dat deze werkt.
 • Maak de fiets regelmatig schoon om corrosie en andere schade te voorkomen.

Als je schade aan de OV-fiets opmerkt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden. Dit kan worden gedaan bij de klantenservice van NS. Als de schade is veroorzaakt door nalatigheid of verkeerd gebruik, kan er een vergoeding in rekening worden gebracht.

Het is ook belangrijk om het OV-fietsslot goed te gebruiken om schade te voorkomen. Zorg ervoor dat het slot altijd goed is vergrendeld wanneer je de fiets parkeert. Als je problemen ondervindt met het slot, kun je contact opnemen met de klantenservice van NS voor hulp.

Al met al is de OV-fiets een handig en betrouwbaar vervoersmiddel voor korte afstanden. Door goed voor de fiets te zorgen en het slot altijd goed te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de OV-fiets in goede staat blijft en je veilig en comfortabel naar je bestemming brengt.

Problemen En Oplossingen

Gestolen Of Verloren Ov-Fiets

Als je OV-fiets gestolen of verloren is, moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844 of online op de website van de politie. Neem daarnaast contact op met de NS Klantenservice om te melden dat je OV-fiets gestolen of verloren is.

Zij zullen controleren of de fiets nog verhuurd wordt en halen hem op als dat niet het geval is. Vermeld hierbij het fietsnummer (deze staat op het spatbord of het frame) en de locatie waar de OV-fiets staat.

Als je OV-fiets gestolen is, ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van het eigen risico van €250,-. Als je OV-fiets verloren is, betaal je €10,- administratiekosten. Zorg er daarom voor dat je OV-fiets altijd goed op slot staat en dat je hem op een veilige plek achterlaat.

Lekke Band Of Andere Problemen

Als je onderweg problemen hebt met je OV-fiets, kun je contact opnemen met de NS Klantenservice. Zij kunnen je helpen bij het inleveren van de OV-fiets en het verplaatsen van de fiets naar een andere locatie.

Als je een lekke band hebt, kun je dit melden bij de NS Klantenservice. Zij zullen dan een servicemedewerker sturen om de band te vervangen of de fiets te repareren.

Als je de OV-fiets wilt inleveren, kun je dit doen bij een OV-fietspunt of bij een NS-station met een OV-fietskluis. Zorg ervoor dat je de OV-fiets op de juiste manier afsluit en dat je de sleutel inlevert bij het inleverpunt. Als je de OV-fiets op een andere locatie wilt achterlaten, kun je dit melden bij de NS Klantenservice. Zij kunnen je helpen bij het verplaatsen van de fiets naar een andere locatie.

Zorg er altijd voor dat je de OV-fiets op een veilige plek achterlaat en dat je hem goed op slot zet. Zo voorkom je dat de fiets gestolen wordt of dat je problemen krijgt met het inleveren van de fiets.

Speciale Diensten

Elektrische Ov-Fiets

De NS biedt elektrische OV-fietsen aan waarmee je gemakkelijk langere afstanden kunt afleggen. Deze fietsen hebben een elektrische trapondersteuning tot 25 km/u en een actieradius van ongeveer 60 kilometer.

Je kunt een elektrische OV-fiets huren op dezelfde manier als een gewone OV-fiets. Als je een persoonlijke OV-chipkaart hebt met een gratis OV-fiets abonnement of NS Flex-abonnement, kun je direct opstappen. Als je geen abonnement hebt, kun je deze online bestellen of bij een OV-fiets ophaal- en retourpunt.

Fietskluis En Fietscarrousel

Als je je fiets veilig wilt stallen, kun je gebruik maken van de fietskluis of fietscarrousel. Dit zijn speciale voorzieningen die je kunt vinden op verschillende NS-stations. Een fietskluis is een afsluitbare kast waarin je je fiets veilig kunt opbergen.

Je kunt een fietskluis huren voor een periode van minimaal 7 dagen tot maximaal 1 jaar. Een fietscarrousel is een speciale fietsenstalling waarin je je fiets veilig en geautomatiseerd kunt stallen.

Je kunt een fietscarrousel gebruiken door je OV-chipkaart voor de scanner te houden en je fiets in het daarvoor bestemde vak te plaatsen. De fietscarrousel draait vervolgens automatisch naar een leeg vak en sluit af.

Als je een fietskluis of fietscarrousel wilt gebruiken, kun je deze online reserveren via de website van de NS, of ter plaatse bij de klantenservice op het station. Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om gebruik te maken van deze voorzieningen.

Contact met NS Klantenservice

Als u vragen heeft over het huren van een OV-fiets, kunt u contact opnemen met NS Klantenservice. Dit kan via de website van NS of telefonisch. De medewerkers van NS Klantenservice staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij eventuele problemen.

Als u een NS-Business Card heeft, kunt u ook contact opnemen met de NS Zakelijk Servicedesk voor vragen over het huren van een OV-fiets. Zij kunnen u helpen bij het aanvragen van toegang tot OV-fietsen en het beheren van uw ritteninformatie.

Als u problemen heeft met het huren van een OV-fiets, kunt u de klantenservice van OV-fiets bellen via 088-0761700. Zij kunnen u helpen bij het vinden van uw gemaakte ritten en het oplossen van eventuele problemen met het fietsnummer of de toegang tot de OV-fiets.

Om uw gemaakte ritten te bekijken en uw OV-fiets te beheren, kunt u de OV-fiets informatie activeren in de NS-app. Via de app kunt u zien waar er OV-fietsen beschikbaar zijn en uw ritinformatie bekijken. Als u schade aan de fiets wilt melden, kunt u dit ook via de app doen.

Kortom, als u vragen of problemen heeft met het huren van een OV-fiets, kunt u altijd contact opnemen met NS Klantenservice, de NS Zakelijk Servicedesk of de klantenservice van OV-fiets. Zij staan voor u klaar om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een OV-fiets inleveren?

Het inleveren van een OV-fiets kan op elke OV-fietslocatie. Zorg ervoor dat je de fiets goed op slot zet en de sleutel inlevert in de daarvoor bestemde brievenbus. Het is belangrijk om de fiets op tijd in te leveren om extra kosten te voorkomen.

Hoe kan ik contact opnemen met de OV-fiets klantenservice?

Als je vragen hebt over de OV-fiets, kun je contact opnemen met de klantenservice van NS. Dit kan via het telefoonnummer 030-751 5155 of door een e-mail te sturen naar ov-fiets@ns.nl. Daarnaast kun je ook terecht bij de OV-fiets balie op het station.

Wat zijn de kosten van een OV-fiets voor studenten?

Studenten betalen €3,85 per 24 uur voor het huren van een OV-fiets. Daarnaast betalen zij eenmalig €0,01 voor het aanvragen van een OV-fietsabonnement.

Wat zijn de kosten van een OV-fiets?

De kosten voor het huren van een OV-fiets zijn €3,85 per 24 uur. Daarnaast betaal je eenmalig €0,01 voor het aanvragen van een OV-fietsabonnement. Als je de OV-fiets te laat inlevert, worden er extra kosten in rekening gebracht.

Wat zijn de openingstijden van OV-fiets locaties?

De openingstijden van OV-fiets locaties kunnen verschillen per locatie. Op de website van NS kun je de openingstijden van de verschillende OV-fietslocaties vinden.

Hoe kan ik een OV-fiets abonnement aanvragen?

Een OV-fiets abonnement kun je aanvragen via de website van NS. Hiervoor heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Na het aanvragen van het abonnement kun je direct een OV-fiets huren op een OV-fietslocatie.

More to explorer

Plaats een reactie