Hoe werkt een creditcard

Hoe werkt een creditcard? Alles wat je moet weten.

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Een creditcard is een betaalkaart die wereldwijd wordt geaccepteerd. Het is een handige manier om aankopen te doen zonder direct geld van de betaalrekening af te schrijven. In plaats daarvan leent de gebruiker tijdelijk geld van de creditcardverstrekker.

Maar hoe werkt een creditcard eigenlijk? Wanneer iemand een aankoop doet met een creditcard, schiet de creditcarduitgever het bedrag voor. Dit betekent dat de verkoper het bedrag ontvangt en dat de gebruiker het later terugbetaalt aan de creditcardverstrekker. Het bedrag wordt meestal één keer per maand van de betaalrekening afgeschreven.

Er zijn verschillende soorten creditcards beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Sommige creditcards bieden bijvoorbeeld extra voordelen, zoals reisverzekeringen of spaarprogramma’s. Het is belangrijk om de voorwaarden en kosten van een creditcard goed te begrijpen voordat men er een aanvraagt.

Info

 • Een creditcard is een handige manier om aankopen te doen zonder direct geld van de betaalrekening af te schrijven.
 • Bij het gebruik van een creditcard schiet de creditcarduitgever het bedrag voor en wordt het later terugbetaald aan de creditcardverstrekker.
 • Er zijn verschillende soorten creditcards beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om de voorwaarden en kosten goed te begrijpen voordat men er een aanvraagt.

Wat is een Creditcard?

Een creditcard is een betaalmiddel waarmee men veilig kan betalen op verschillende locaties, zowel in binnen- als buitenland, zowel online als offline. Het belangrijkste kenmerk van een creditcard is dat men pas achteraf hoeft te betalen.

De creditcarduitgever schiet het bedrag tijdelijk voor. Men kan betalingen doen voor zover de bestedingslimiet toereikend is.

Een creditcard werkt als volgt. Wanneer een persoon een aankoop doet met een creditcard, dan wordt het bedrag van de aankoop eerst voorgeschoten door de creditcarduitgever. Dit bedrag wordt later terugbetaald door de persoon die de aankoop heeft gedaan.

Men kan het bedrag terugbetalen in termijnen of in één keer. In het laatste geval betaalt men geen rente over het geleende bedrag.

Een creditcard lijkt qua uiterlijk veel op een gewone bankpas of debitcard. Toch zijn er duidelijke verschillen. Een creditcard is namelijk een vorm van krediet. Een bankpas of debitcard is dat niet. Met een bankpas betaalt men direct vanuit de eigen bankrekening. Bij een creditcardbetaling wordt het bedrag pas later afgeschreven van de bankrekening.

Een creditcard is handig voor mensen die veel reizen of veel online aankopen doen. Met een creditcard kan men namelijk veilig betalen zonder dat het geld direct van de bankrekening wordt afgeschreven. Daarnaast biedt een creditcard vaak extra voordelen, zoals verzekeringen en loyaliteitsprogramma’s.

Hoe Werkt een Creditcard?

Een creditcard is een handig betaalmiddel waarmee je aankopen kunt doen zonder dat je direct hoeft te betalen. In plaats daarvan krijg je een kredietlimiet, waarmee je tot een bepaald bedrag kunt uitgeven.

Maar hoe werkt een creditcard eigenlijk? Hieronder worden de belangrijkste aspecten van het gebruik van een creditcard beschreven.

Gebruik bij Winkels

Als je in een winkel wilt betalen met je creditcard, dan kun je deze gewoon aan de kassa laten zien. De meeste creditcards hebben een EMV-chip, waarmee je de kaart in de betaalautomaat kunt steken. Vervolgens moet je je pincode invoeren om de betaling te bevestigen.

Sommige creditcards hebben ook de mogelijkheid van contactloos betalen, waarbij je de kaart alleen maar tegen de betaalautomaat hoeft te houden.

Gebruik in Hotels en Restaurants

Ook in hotels en restaurants kun je betalen met je creditcard. In dit geval wordt de kaart vaak gebruikt om een borg te betalen. Dit bedrag wordt dan gereserveerd op je creditcard en wordt pas definitief afgeschreven wanneer je uitcheckt of wanneer je de rekening betaalt. Bij restaurants wordt er vaak om een handtekening gevraagd ter verificatie van de betaling.

Online Gebruik

Een creditcard is ook ideaal voor online betalingen, zoals bij webshops. Hierbij moet je vaak het kaartnummer, de vervaldatum en de CVC-code invoeren. De CVC-code is een driecijferige code die op de achterkant van de kaart staat. Bij sommige webshops kun je ook betalen met een digitale versie van je creditcard, zoals Apple Pay of Google Wallet.

Let op: het gebruik van een creditcard brengt kosten met zich mee, zoals rente en jaarlijkse kosten. Zorg er daarom voor dat je de voorwaarden van je creditcard goed doorleest voordat je deze gaat gebruiken.

Verschillende Soorten Creditcards

Er zijn verschillende soorten creditcards beschikbaar op de markt. De belangrijkste creditcards zijn Visa, Mastercard en American Express. Hieronder worden de verschillen tussen de drie belangrijkste creditcards besproken.

Mastercard

Mastercard is een van de meest geaccepteerde creditcards ter wereld. Het bedrijf biedt verschillende soorten creditcards aan, waaronder klassieke creditcards met krediet, prepaidkaarten zonder krediet en gewone betaalpassen. Mastercard biedt ook verschillende voordelen aan, zoals reisverzekeringen, aankoopbescherming en prijsbescherming.

Visa

Visa is een andere populaire creditcard die wereldwijd geaccepteerd wordt. Visa biedt verschillende soorten creditcards aan, waaronder klassieke creditcards met krediet, prepaidkaarten zonder krediet en gewone betaalpassen. Visa biedt ook verschillende voordelen aan, zoals reisverzekeringen, aankoopbescherming en prijsbescherming.

American Express

American Express is een creditcardbedrijf dat vooral bekend staat om zijn premium creditcards.

De creditcards van American Express bieden verschillende voordelen aan, zoals reisverzekeringen, aankoopbescherming en prijsbescherming. American Express biedt ook beloningsprogramma’s aan, zoals Membership Rewards, waarmee klanten punten kunnen verdienen voor elke aankoop die ze doen met hun creditcard.

Het is belangrijk om te weten dat elke creditcard anders is en verschillende voordelen biedt. Het is daarom belangrijk om te kijken welke creditcard het beste bij uw behoeften past voordat u er een aanvraagt.

Creditcard en Betaling

Een creditcard is een handig betaalmiddel waarmee men aankopen kan doen zonder direct geld te hoeven betalen. In deze sectie worden de belangrijkste zaken rondom creditcardbetalingen behandeld.

Bestedingslimiet en Inkomen

De bestedingslimiet van een creditcard is het maximale bedrag dat men met de kaart kan uitgeven. Dit bedrag wordt bepaald op basis van het inkomen van de kaarthouder en de kredietwaardigheid.

Het is belangrijk om de bestedingslimiet niet te overschrijden, aangezien er anders rentekosten en boetes in rekening gebracht kunnen worden.

Betalingen en Automatische Incasso

Bij betalingen met een creditcard wordt het bedrag voorgeschoten door de creditcarduitgever. Dit bedrag wordt aan het einde van de maand automatisch afgeschreven van de gekoppelde betaalrekening van de kaarthouder. Het is belangrijk om op tijd te betalen om rentekosten en boetes te voorkomen.

Sommige creditcards bieden de mogelijkheid om het openstaande bedrag in termijnen af te lossen. Hierbij wordt er rente in rekening gebracht over het openstaande bedrag. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de rentekosten en deze zo laag mogelijk te houden.

Rente en Boetes

Wanneer men het openstaande bedrag niet op tijd betaalt, worden er rentekosten en boetes in rekening gebracht. Deze kosten kunnen hoog oplopen en het is daarom belangrijk om op tijd te betalen.

Het is ook belangrijk om de rentekosten zo laag mogelijk te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het openstaande bedrag zo snel mogelijk af te lossen, of door te kiezen voor een creditcard met een lage rente.

In het kort, het is belangrijk om de bestedingslimiet niet te overschrijden, op tijd te betalen en de rentekosten en boetes zo laag mogelijk te houden.

Creditcard en Veiligheid

Creditcards zijn handige betaalmiddelen, maar het is belangrijk om te weten hoe je ze veilig kunt gebruiken. Hieronder worden enkele belangrijke aspecten van creditcardveiligheid besproken.

Fraude en Misbruik

Creditcards zijn helaas ook vatbaar voor fraude en misbruik. Het is daarom belangrijk om je creditcardgegevens goed te beschermen. Hier zijn enkele tips om fraude te voorkomen:

 • Bescherm je pincode en geef deze nooit aan anderen.
 • Houd je creditcard altijd in het zicht wanneer je ermee betaalt.
 • Controleer je creditcardafschriften regelmatig en meld verdachte transacties onmiddellijk aan de creditcarduitgever.
 • Gebruik je creditcard alleen op vertrouwde websites en vermijd openbare wifi-netwerken.

Als je slachtoffer bent geworden van creditcardfraude, neem dan onmiddellijk contact op met de creditcarduitgever om de kaart te laten blokkeren en om het probleem op te lossen.

Verzekeringen

Creditcards bieden ook vaak verzekeringen aan, zoals aankoopverzekeringen en reisverzekeringen. Het is belangrijk om te weten welke verzekeringen je creditcard biedt en onder welke voorwaarden ze geldig zijn. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te weten:

 • Aankoopverzekeringen kunnen bescherming bieden tegen diefstal of schade aan aankopen die je met je creditcard hebt gedaan.
 • Reisverzekeringen kunnen dekking bieden voor onvoorziene gebeurtenissen tijdens reizen die je met je creditcard hebt betaald.
 • Controleer de voorwaarden van de verzekeringen voordat je ze gebruikt, want er kunnen beperkingen en uitsluitingen zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de verzekeringen die door creditcards worden aangeboden, niet altijd uitgebreide dekking bieden. Het kan verstandig zijn om aanvullende verzekeringen af te sluiten om volledig verzekerd te zijn.

Gebruik van Creditcard in het Buitenland

Een van de voordelen van een creditcard is dat deze wereldwijd geaccepteerd wordt. Dit betekent dat je met je creditcard in vrijwel elk land ter wereld kunt betalen. Het gebruik van een creditcard in het buitenland kan echter wel wat extra aandachtspunten met zich meebrengen.

Europa

Binnen Europa kun je vrijwel overal met een creditcard betalen. Houd er wel rekening mee dat sommige kleinere winkels en restaurants alleen contant geld accepteren. In sommige landen, zoals Duitsland, is het zelfs gebruikelijker om met contant geld te betalen dan met een creditcard. Het is daarom altijd handig om wat contant geld op zak te hebben voor het geval dat.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het gebruik van creditcards zeer gangbaar. Je kunt vrijwel overal met een creditcard betalen, van restaurants en winkels tot aan de benzinepomp. Houd er wel rekening mee dat sommige winkels en restaurants een minimumbedrag hanteren voor creditcardbetalingen. Dit bedrag kan per zaak verschillen.

Buiten Europa en de Verenigde Staten

Buiten Europa en de Verenigde Staten kan het gebruik van een creditcard wat lastiger zijn. In sommige landen is het gebruik van een creditcard minder gangbaar en kan het voorkomen dat je niet overal met je creditcard kunt betalen. Het is daarom altijd handig om ook wat contant geld op zak te hebben.

Daarnaast is het verstandig om voor vertrek te checken of je creditcard geschikt is voor gebruik in het land waar je naartoe gaat. Sommige creditcards werken namelijk niet in bepaalde landen. Bij de meeste creditcardmaatschappijen kun je dit online checken of kun je contact opnemen met de klantenservice.

Tot slot is het belangrijk om voor vertrek te checken welke kosten er verbonden zijn aan het gebruik van je creditcard in het buitenland. Houd er rekening mee dat er vaak extra kosten in rekening worden gebracht voor betalingen en geldopnames in vreemde valuta. Het is daarom verstandig om vooraf goed te informeren over deze kosten en eventueel te kijken naar alternatieven, zoals een prepaid creditcard.

Creditcard Aanbieders in Nederland

Er zijn verschillende creditcardaanbieders in Nederland. Hieronder staan de belangrijkste aanbieders op een rijtje met hun voor- en nadelen.

ING

ING biedt verschillende soorten creditcards aan, waaronder de ING Creditcard en de ING Platinumcard. Beide kaarten zijn gratis en hebben een uitgavenlimiet van €2.500,- per maand. Het voordeel van de ING Creditcard is dat deze ook geschikt is voor contactloos betalen.

De ING Platinumcard heeft daarentegen een hogere bestedingslimiet en biedt extra voordelen, zoals reisverzekeringen en een gratis Priority Pass voor toegang tot luchthavenlounges.

ABN Amro

ABN Amro biedt verschillende soorten creditcards aan, waaronder de ABN Amro Credit Card en de ABN Amro Gold Card. Beide kaarten zijn gratis en hebben een uitgavenlimiet van €2.500,- per maand. Het voordeel van de ABN Amro Credit Card is dat deze ook geschikt is voor contactloos betalen.

De ABN Amro Gold Card heeft daarentegen een hogere bestedingslimiet en biedt extra voordelen, zoals reisverzekeringen en een gratis Priority Pass voor toegang tot luchthavenlounges.

ICS

ICS is een onafhankelijke aanbieder van creditcards en biedt verschillende soorten kaarten aan, waaronder de Visa World Card en de Mastercard Classic.

Beide kaarten hebben een uitgavenlimiet van €2.500,- per maand en bieden extra voordelen, zoals aankoopverzekeringen en een spaarprogramma. Het voordeel van ICS is dat zij een 24/7 klantenservice bieden en dat zij ook geschikt zijn voor contactloos betalen.

ANWB

ANWB biedt verschillende soorten creditcards aan, waaronder de ANWB Visa Card en de ANWB Visa Silver Card. Beide kaarten hebben een uitgavenlimiet van €2.500,- per maand en bieden extra voordelen, zoals aankoopverzekeringen en een spaarprogramma.

Het voordeel van de ANWB Visa Silver Card is dat deze ook geschikt is voor contactloos betalen. ANWB biedt daarnaast ook een Creditcard Gold aan, met hogere bestedingslimiet en extra voordelen, zoals reisverzekeringen en een gratis Priority Pass voor toegang tot luchthavenlounges.

Let op: het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en kosten van de verschillende creditcards voordat je er een kiest. Zo kan het zijn dat sommige kaarten jaarlijkse kosten met zich meebrengen of dat er extra kosten in rekening worden gebracht bij gebruik in het buitenland.

Voor- en Nadelen van een Creditcard

Een creditcard is een handig betaalmiddel dat veel voordelen biedt, maar het heeft ook enkele nadelen. Hieronder worden de voor- en nadelen van een creditcard besproken.

Voordelen van een Creditcard

 • Betalen op krediet: Met een creditcard kun je betalen op krediet. Dit betekent dat je aankopen kunt doen zonder direct het geld te hoeven hebben. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een grote aankoop wilt doen, maar niet genoeg geld hebt op je bankrekening.
 • Wereldwijd geaccepteerd: Creditcards worden wereldwijd geaccepteerd en kunnen worden gebruikt om te betalen voor aankopen in het buitenland of online.
 • Aankoopbescherming: Veel creditcards bieden aankoopbescherming, waardoor je aankopen verzekerd zijn tegen diefstal, verlies of schade.
 • Beloningen: Sommige creditcards bieden beloningen, zoals cashback, punten of mijlen, voor elke aankoop die je doet. Dit kan een leuke extra zijn als je veel gebruik maakt van je creditcard.

Nadelen van een Creditcard

 • Hoge rente: Als je het saldo op je creditcard niet elke maand volledig aflost, moet je rente betalen over het openstaande bedrag. Deze rente kan hoog zijn, waardoor je uiteindelijk meer betaalt voor je aankopen dan als je meteen had betaald.
 • Jaarlijkse kosten: Veel creditcards brengen jaarlijkse kosten in rekening voor het gebruik van de kaart. Deze kosten kunnen verschillen per creditcard en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.
 • Verleiding om te veel uit te geven: Het betalen op krediet kan ervoor zorgen dat je meer uitgeeft dan je eigenlijk kunt veroorloven. Dit kan leiden tot schulden en financiële problemen als je het saldo niet op tijd aflost.
 • Fraude: Creditcards zijn gevoelig voor fraude, vooral als je de kaart online gebruikt. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van je creditcardgegevens en om regelmatig je afschriften te controleren op ongeautoriseerde transacties.

Kortom, een creditcard heeft zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je besluit een creditcard aan te schaffen.

Veelgestelde vragen

Hoe betaal ik met een creditcard online?

Betalen met een creditcard online is heel eenvoudig. Nadat je de gewenste producten in je winkelmandje hebt geplaatst, ga je naar de betaalpagina. Hier selecteer je de optie ‘creditcard’ en vul je de gevraagde gegevens in, zoals het kaartnummer, de vervaldatum en de CVC-code.

Controleer alle gegevens goed voordat je op ‘betalen’ klikt. Het bedrag wordt dan automatisch van je creditcard afgeschreven.

Hoe vraag ik een creditcard aan?

Je kunt een creditcard aanvragen bij verschillende banken en creditcardmaatschappijen. Vaak kun je dit online doen via de website van de aanbieder. Je moet dan een aantal persoonlijke gegevens invullen en een kopie van je identiteitsbewijs en loonstrookje uploaden. De aanbieder beoordeelt vervolgens of je in aanmerking komt voor een creditcard.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een creditcard?

Een creditcard heeft verschillende voordelen, zoals het gemak van betalen zonder contant geld op zak te hebben en het kunnen doen van aankopen op afbetaling. Daarnaast zijn veel creditcards gekoppeld aan een spaarprogramma, waarmee je bijvoorbeeld punten kunt sparen voor kortingen of cadeaus.

Een nadeel van een creditcard is dat je rente moet betalen als je het openstaande bedrag niet op tijd terugbetaalt. Ook kunnen de jaarlijkse kosten van een creditcard hoog zijn.

Hoe betaal ik mijn creditcard terug?

Je kunt op verschillende manieren je creditcard terugbetalen. De meest gebruikte manier is door het openstaande bedrag automatisch te laten afschrijven van je betaalrekening. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag handmatig over te maken naar de creditcardmaatschappij. Het is belangrijk om het openstaande bedrag op tijd terug te betalen om hoge rentekosten te voorkomen.

Kan ik geld opnemen met een creditcard?

Ja, het is mogelijk om geld op te nemen met een creditcard. Dit wordt ook wel een ‘cash advance’ genoemd. Houd er wel rekening mee dat hier vaak hoge kosten aan verbonden zijn en dat je rente moet betalen over het opgenomen bedrag.

Hoe werkt het betalen van een factuur met een creditcard?

Het betalen van een factuur met een creditcard werkt op dezelfde manier als het betalen van een online aankoop. Je vult de gevraagde gegevens in op de betaalpagina en het bedrag wordt automatisch afgeschreven van je creditcard.

Houd er wel rekening mee dat sommige bedrijven extra kosten in rekening brengen als je met een creditcard betaalt.

More to explorer

Plaats een reactie