Drop down menu Excel maken

Drop down menu Excel maken: stap voor stap handleiding

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Drop down menu’s zijn handige tools in Excel om de gebruiker alleen te laten kiezen uit vooraf bepaalde opties. Dit is niet alleen handig voor het beperken van invoerfouten, maar het maakt het ook gemakkelijker om gegevens in te voeren.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een drop down menu kunt maken in Excel, hoe je deze kunt bewerken en bijwerken, en wat de geavanceerde functies zijn.

Om een drop down menu te maken in Excel, moet je eerst een lijst van opties creëren. Dit kan in een aparte kolom of rij, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Vervolgens moet je een cel selecteren waarin het drop down menu moet komen en naar Gegevens > Gegevensvalidatie gaan. Hier kun je de lijst selecteren die je zojuist hebt gemaakt en deze toepassen op de geselecteerde cel.

Het bewerken en bijwerken van drop down menu’s is ook eenvoudig. Als de lijst met opties verandert, kun je deze gemakkelijk bijwerken door naar Gegevensvalidatie te gaan en de nieuwe lijst te selecteren. Het is ook mogelijk om geavanceerde functies te gebruiken, zoals afhankelijke drop down menu’s en het toevoegen van afbeeldingen.

Belangrijke aandachtspunten

 • Drop down menu’s zijn handige tools in Excel om invoerfouten te beperken en gegevensinvoer te vergemakkelijken.
 • Om een drop down menu te maken, moet je eerst een lijst van opties creëren en deze toepassen op de gewenste cel.
 • Drop down menu’s kunnen worden bewerkt en bijgewerkt en er zijn geavanceerde functies beschikbaar, zoals afhankelijke drop down menu’s en het toevoegen van afbeeldingen.

Het Maken van een Dropdown Menu in Excel

Een dropdown menu in Excel is een handige manier om de gebruiker te laten kiezen uit een vooraf bepaalde lijst van opties. Het maken van een dropdown menu in Excel is eenvoudig en kan in slechts een paar stappen worden voltooid. In deze sectie worden de stappen uitgelegd die nodig zijn om een dropdown menu in Excel te maken.

Het Kiezen van de Werkblad en Cellen

Om te beginnen moet de gebruiker het werkblad en de cellen kiezen waarin het dropdown menu moet worden geplaatst. Dit kan één cel zijn of meerdere cellen. De gebruiker kan de gewenste cellen selecteren door deze aan te klikken terwijl hij de linker muisknop ingedrukt houdt.

Het Toevoegen van Gegevens aan de Bron

Vervolgens moet de gebruiker gegevens toevoegen aan de bron van het dropdown menu. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. De eenvoudigste manier is om de gewenste opties in een kolom te typen, bijvoorbeeld in de cellen A1 tot A5. De gebruiker kan ook een lijst met opties in een ander werkblad maken en vervolgens verwijzen naar het bereik van die lijst.

Het Instellen van de Dropdown Lijst

Om de dropdown lijst in te stellen, moet de gebruiker de volgende stappen volgen:

 1. Selecteer de cel of cellen waarin het dropdown menu moet worden geplaatst.
 2. Ga naar het tabblad Gegevens in het lint en klik op de knop Gegevensvalidatie.
 3. In het dialoogvenster Gegevensvalidatie, kies “Lijst” bij Toestaan.
 4. Typ of selecteer het bereik van de bron van het dropdown menu in het vak Bron.
 5. Klik op OK.

Nu is het dropdown menu in Excel gemaakt en klaar voor gebruik. De gebruiker kan de cel of cellen selecteren en het dropdown menu openen door op de pijl omlaag te klikken. De gebruiker kan vervolgens een optie uit de lijst selecteren en deze wordt automatisch ingevoerd in de cel of cellen.

In deze sectie zijn de stappen uitgelegd die nodig zijn om een dropdown menu in Excel te maken. Door deze stappen te volgen, kunnen gebruikers gemakkelijk drop-down lijsten maken om hun gegevens in te voeren.

Het Bewerken en Bijwerken van Dropdown Menu’s

Het is belangrijk om te weten hoe je dropdown menu’s in Excel kunt bewerken en bijwerken, zodat je de lijst met opties kunt aanpassen wanneer dat nodig is. In dit gedeelte worden de verschillende manieren behandeld om dropdown menu’s te bewerken en bij te werken.

Het Verwijderen van Items uit de Lijst

Als je een item uit de lijst wilt verwijderen, selecteer dan de cel met het dropdown menu en klik op “Gegevensvalidatie” in het “Gegevens” tabblad. Kies vervolgens “Lijst” in het dropdown menu bij “Toestaan”. Ga naar het vak “Bron” en selecteer de lijst waaruit je het item wilt verwijderen. Verwijder het item uit de lijst en klik op “OK” om de wijzigingen op te slaan.

Het Toevoegen of Verwijderen van Items

Om items toe te voegen of te verwijderen, selecteer je opnieuw de cel met het dropdown menu en klik je op “Gegevensvalidatie”. Kies “Lijst” in het dropdown menu bij “Toestaan”. Ga naar het vak “Bron” en voeg de nieuwe items toe aan de lijst. Als je een item wilt verwijderen, verwijder het dan uit de lijst. Klik op “OK” om de wijzigingen op te slaan.

Het Bijwerken van de Lijst

Als je de lijst met items wilt bijwerken, selecteer dan de cel met het dropdown menu en klik op “Gegevensvalidatie”. Kies “Lijst” in het dropdown menu bij “Toestaan”. Ga naar het vak “Bron” en voeg de nieuwe items toe aan de lijst. Als je een item wilt verwijderen, verwijder het dan uit de lijst. Klik op “OK” om de wijzigingen op te slaan.

Je kunt ook de lijst met waarden bijwerken door te verwijzen naar een ander bereik. Selecteer de cel met het dropdown menu en klik op “Gegevensvalidatie”. Kies “Lijst” in het dropdown menu bij “Toestaan”. Ga naar het vak “Bron” en typ het bereik van de nieuwe lijst. Klik op “OK” om de wijzigingen op te slaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je de lijst met waarden bijwerkt, de celverwijzingen in je werkblad mogelijk moeten worden bijgewerkt. Zorg er dus voor dat je de celverwijzingen bijwerkt wanneer je de lijst met waarden wijzigt.

Met deze stappen kun je eenvoudig dropdown menu’s bewerken en bijwerken in Excel, zodat je de lijst met opties kunt aanpassen wanneer dat nodig is.

Geavanceerde Functies van Dropdown Menu’s

Dropdown menu’s zijn een handige functie in Excel om de gebruiker te beperken tot vooraf gedefinieerde opties. Er zijn echter geavanceerde functies die verder gaan dan alleen het maken van een eenvoudige dropdown menu. Hieronder worden enkele van deze functies beschreven.

Het Gebruik van Benoemde Bereiken

Een benoemd bereik is een verzameling cellen die een naam heeft gekregen. Het gebruik van benoemde bereiken in combinatie met dropdown menu’s kan het werken met Excel veel gemakkelijker maken.

In plaats van verwijzingen naar cellen te gebruiken in de dropdown menu, kan men in plaats daarvan een verwijzing naar het benoemde bereik gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om de dropdown menu’s te onderhouden en te wijzigen.

Het Beveiligen van Cellen en Rijen

Als de gegevens in de dropdown menu’s belangrijk zijn, kan het beveiligen van cellen en rijen een goed idee zijn. Dit kan voorkomen dat de gegevens per ongeluk worden gewijzigd. Men kan cellen en rijen beveiligen door gebruik te maken van de optie “Cellen vergrendelen” in het menu “Opmaak”.

Nadat de cellen en rijen zijn vergrendeld, kan men de beveiliging inschakelen door te klikken op “Werkmap beveiligen” in het menu “Beoordelen”.

Het Gebruik van Formules en VBA

Dropdown menu’s kunnen ook worden gebruikt in combinatie met formules en VBA. Zo kan men bijvoorbeeld een dropdown menu maken dat afhankelijk is van een andere dropdown menu.

Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van de functie “ALS” in combinatie met het benoemde bereik. VBA kan worden gebruikt om de dropdown menu’s te automatiseren en te verbeteren, bijvoorbeeld door ze dynamisch te maken op basis van de gegevens in de werkmap.

In het algemeen bieden dropdown menu’s in Excel veel mogelijkheden om het werken met gegevens gemakkelijker en efficiënter te maken. Door gebruik te maken van geavanceerde functies zoals benoemde bereiken, beveiliging en formules, kan men het werken met dropdown menu’s nog verder verbeteren.

Foutmeldingen en Input Berichten

Wanneer u een vervolgkeuzelijst in Excel maakt, kunt u ook een foutmelding of een input bericht toevoegen om de gebruiker te helpen bij het invoeren van de juiste gegevens. Dit is vooral handig als u wilt voorkomen dat gebruikers onjuiste gegevens invoeren of als u wilt dat ze weten welk type gegevens ze moeten invoeren.

Foutmeldingen

Een foutmelding is een bericht dat wordt weergegeven wanneer een gebruiker onjuiste gegevens invoert. U kunt een foutmelding toevoegen door de optie “Foutwaarschuwing” te selecteren in het dialoogvenster “Gegevensvalidatie”. U kunt kiezen uit verschillende stijlen en u kunt ook een titel en bericht typen om de gebruiker te vertellen wat er mis is gegaan.

Input Berichten

Een input bericht is een bericht dat wordt weergegeven wanneer een gebruiker een cel selecteert waarin gegevens moeten worden ingevoerd. U kunt een input bericht toevoegen door de optie “Inputbericht” te selecteren in het dialoogvenster “Gegevensvalidatie”. U kunt kiezen uit verschillende stijlen en u kunt ook een titel en bericht typen om de gebruiker te vertellen welk type gegevens moet worden ingevoerd.

Dialoogvenster

Het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” is waar u de opties voor foutmeldingen en input berichten kunt vinden. U kunt het dialoogvenster openen door op “Gegevensvalidatie” te klikken in het menu “Gegevens” op het lint. Het dialoogvenster bevat ook andere opties, zoals het negeren van lege cellen en het toestaan van alleen getallen of alleen tekst.

Ignore Blank

De optie “Ignore Blank” in het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” is handig als u wilt voorkomen dat gebruikers een lege cel invoeren. Als u deze optie selecteert, wordt de cel niet als ongeldig beschouwd als deze leeg is. Dit is handig als u bijvoorbeeld een lijst met namen maakt en u wilt voorkomen dat gebruikers een lege cel invoeren.

In het kort, foutmeldingen en input berichten zijn handige hulpmiddelen om gebruikers te begeleiden bij het invoeren van de juiste gegevens in een vervolgkeuzelijst in Excel. Het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” bevat alle opties die u nodig heeft om deze berichten toe te voegen en aan te passen.

Extra Hulp en Ondersteuning

Voor degenen die extra hulp nodig hebben bij het maken van een dropdown menu in Excel, zijn er verschillende bronnen beschikbaar. Hier zijn enkele suggesties om u op weg te helpen:

 • Excel Tech Community: De Excel Tech Community is een forum waar gebruikers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen vinden over verschillende Excel-gerelateerde onderwerpen. Het is een geweldige plek om te zoeken naar hulp bij het maken van een dropdown menu in Excel. Gebruikers kunnen ook hun eigen vragen stellen en antwoorden geven op vragen van anderen.
 • Ondersteuning: Microsoft biedt ook officiële ondersteuning voor Excel. Gebruikers kunnen contact opnemen met de klantenservice via de website of telefonisch. Er zijn ook veel zelfhulpbronnen beschikbaar op de website van Microsoft, waaronder artikelen, video’s en handleidingen.
 • Experts: Als u op zoek bent naar een meer persoonlijke aanpak, kunt u overwegen om een Excel-expert in te huren. Deze experts kunnen u helpen bij het maken van complexe Excel-documenten en kunnen u ook begeleiden bij het maken van een dropdown menu.
 • Abonnement voordelen: Als u een abonnement heeft op Microsoft Office, heeft u toegang tot extra voordelen, zoals gratis trainingen en cursussen. Deze cursussen kunnen u helpen bij het leren van nieuwe Excel-vaardigheden, waaronder het maken van een dropdown menu.
 • Training cursussen: Er zijn veel online trainingen en cursussen beschikbaar voor Excel. Deze cursussen variëren van gratis tot betaalde opties en kunnen u helpen bij het verbeteren van uw Excel-vaardigheden. Enkele populaire opties zijn LinkedIn Learning, Udemy en Coursera.
 • Communities: Naast de Excel Tech Community zijn er ook andere online gemeenschappen waar u hulp kunt vinden bij het maken van een dropdown menu in Excel. Deze gemeenschappen variëren van forums tot sociale media-groepen en bieden een geweldige plek om vragen te stellen en antwoorden te vinden.

Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze bronnen mogelijk meer geschikt zijn voor beginners, terwijl andere meer geschikt zijn voor gevorderde gebruikers. Het is altijd een goed idee om verschillende bronnen te verkennen en te zien welke het beste bij uw behoeften past.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een keuzelijst in Excel 365?

Om een keuzelijst in Excel 365 te maken, moet je eerst een lijst maken met de opties die je wilt opnemen in de keuzelijst. Vervolgens selecteer je de cel of cellen waarin je de keuzelijst wilt plaatsen en ga je naar het tabblad “Gegevens” in het lint.

Klik op “Gegevensvalidatie” en selecteer “Lijst” als de toegestane optie. Voer het bereik in waarin je de opties hebt opgeslagen en klik op “OK”. Nu heb je een keuzelijst in je Excel 365-werkblad.

Hoe maak je een afhankelijke keuzelijst in Excel?

Een afhankelijke keuzelijst in Excel is een keuzelijst waarvan de opties afhankelijk zijn van de waarde die is geselecteerd in een andere cel. Om een afhankelijke keuzelijst te maken, moet je eerst een tabel maken met de opties voor de eerste keuzelijst en de bijbehorende opties voor de tweede keuzelijst.

Vervolgens selecteer je de cel of cellen waarin je de eerste keuzelijst wilt plaatsen en ga je naar het tabblad “Gegevens” in het lint. Klik op “Gegevensvalidatie” en selecteer “Lijst” als de toegestane optie. Voer het bereik in waarin je de opties voor de eerste keuzelijst hebt opgeslagen.

Ga vervolgens naar de cel of cellen waarin je de tweede keuzelijst wilt plaatsen en herhaal het proces, maar voer het bereik in waarin je de bijbehorende opties voor de tweede keuzelijst hebt opgeslagen. Nu heb je een afhankelijke keuzelijst in je Excel-werkblad.

Waar vind je gegevensvalidatie in Excel?

Gegevensvalidatie is te vinden op het tabblad “Gegevens” in het lint van Excel. Klik op het tabblad “Gegevens” en selecteer “Gegevensvalidatie” om het dialoogvenster te openen waarin je de validatie-instellingen kunt configureren.

Hoe koppel je een drop down menu in Excel?

Om een drop down menu in Excel te koppelen, moet je eerst de keuzelijst maken en de opties definiëren. Vervolgens selecteer je de cel of cellen waarin je het drop down menu wilt plaatsen en ga je naar het tabblad “Ontwikkelaars” in het lint.

Klik op “Invoegen” en selecteer “Keuzelijst met invoervak” in de lijst met formulierbesturingselementen. Sleep het invoervak naar de gewenste locatie op het werkblad en klik met de rechtermuisknop op het invoervak om de eigenschappen te openen.

Selecteer het bereik waarin je de keuzelijst hebt opgeslagen onder het tabblad “Besturingselement” en klik op “OK”. Nu is het drop down menu gekoppeld aan de keuzelijst.

Hoe pas je een drop down menu aan in Excel?

Om een drop down menu in Excel aan te passen, moet je de eigenschappen van het besturingselement openen door met de rechtermuisknop op het invoervak te klikken. Hier kun je de grootte, kleur, lettertype en andere opties van het drop down menu aanpassen. Je kunt ook de opties in de keuzelijst bewerken door het bereik te bewerken waarin je de opties hebt opgeslagen.

Hoe maak je een uitrolmenu met kleur in Excel?

Om een uitrolmenu met kleur in Excel te maken, moet je eerst een tabel maken met de opties voor het uitrolmenu en de bijbehorende kleuren. Vervolgens selecteer je de cel of cellen waarin je het uitrolmenu wilt plaatsen en ga je naar het tabblad “Ontwikkelaars” in het lint. Klik op “Invoegen” en selecteer “Keuzelijst met invoervak” in de lijst met formulier

More to explorer

Plaats een reactie