Zelf chips maken

Zelf chips maken: Een eenvoudig recept voor knapperige chips

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Zelf chips maken is een leuke en gemakkelijke manier om je eigen snack te creëren. Met slechts een paar ingrediënten en wat voorbereidingstijd kan je knapperige, smakelijke chips maken die perfect zijn voor elke gelegenheid.

Of je nu op zoek bent naar een gezonde snack of gewoon iets lekkers om te delen met vrienden en familie, zelfgemaakte chips zijn altijd een goed idee.

Het proces van zelf chips maken is vrij eenvoudig en vereist geen speciale apparatuur. Het begint met het snijden van aardappelen in dunne plakjes en het laten weken in zout water om overtollige vloeistoffen te verwijderen.

Vervolgens worden de plakjes gedroogd en gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Het resultaat is een heerlijke snack die je kunt serveren met je favoriete dipsaus of gewoon zo uit de zak kunt eten.

Als je zelf chips wilt maken, hoef je niet veel te investeren. Met slechts een paar benodigdheden zoals aardappelen, olie en zout kan je al aan de slag. Het proces is vrij eenvoudig en met een beetje oefening kan je snel de perfecte chips maken. Bovendien kan je variëren met verschillende kruiden en smaken om je eigen unieke chips te creëren.

Belangrijke aandachtspunten

 • Zelf chips maken is een leuke en gemakkelijke manier om je eigen snack te creëren.
 • Het proces van zelf chips maken is vrij eenvoudig en vereist geen speciale apparatuur.
 • Met slechts een paar benodigdheden zoals aardappelen, olie en zout kan je snel de perfecte chips maken en variëren met verschillende kruiden en smaken.

Benodigdheden

Om zelfgemaakte chips te maken zijn er een aantal benodigdheden nodig. Hieronder worden de ingrediënten en keukengerei beschreven die nodig zijn voor het maken van heerlijke zelfgemaakte chips.

Ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten voor het maken van zelfgemaakte chips zijn aardappelen, olie en zout. Naast deze basis ingrediënten kunnen er ook andere kruiden worden toegevoegd om de chips extra smaak te geven. Populaire kruiden zijn paprikapoeder, uienpoeder, chilipoeder en knoflook.

Hieronder staat een lijst van de ingrediënten die nodig zijn om zelfgemaakte chips te maken:

 • Aardappelen
 • Zonnebloemolie
 • Zeezout
 • Paprikapoeder (optioneel)
 • Uienpoeder (optioneel)
 • Chilipoeder (optioneel)
 • Knoflook (optioneel)

Keukengerei

Naast de ingrediënten zijn er ook een aantal stukken keukengerei nodig om zelfgemaakte chips te maken. Hieronder staan de belangrijkste stukken keukengerei beschreven:

 • Mandoline, rasp of scherp mes: om de aardappelen in dunne plakjes te snijden
 • Keukenpapier: om de aardappelen droog te deppen
 • Frituurpan of oven: om de chips te bakken
 • Kom: om de chips in te doen
 • Bakpapier: om de chips op te leggen (alleen bij oven)
 • Dunschiller: om de aardappelen te schillen (alleen bij schil aan laten)
 • Vergiet: om de aardappelen af te spoelen
 • Kaasschaaf: om de aardappelen in dunne plakjes te snijden (als alternatief voor mandoline)

Met deze ingrediënten en keukengerei kan iedereen heerlijke zelfgemaakte chips maken.

Voorbereiding

Voordat je zelf chips kunt maken, moet je de aardappelen voorbereiden en een kruidenmix maken. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen om deze voorbereidingen te treffen.

Aardappelen Voorbereiden

Om chips te maken, moet je beginnen met het snijden van de aardappelen. Je kunt hiervoor een dunschiller, een rasp of een kaasschaaf gebruiken. Het is belangrijk dat de plakjes of schijfjes aardappel zo dun mogelijk zijn, maar niet zo dun dat ze breken tijdens het bakken.

Als je de aardappelen hebt gesneden, moet je ze wassen en drogen. Leg ze op een keukenpapier en dep ze droog.

Voordat je begint met bakken, moet je de aardappelen een half uur in zout water laten staan. Dit zorgt ervoor dat ze knapperiger worden tijdens het bakken.

Kruidenmix Maken

Je kunt je chips op smaak brengen met verschillende kruiden. Een simpele kruidenmix bestaat uit zout en paprikapoeder. Voeg een snufje zout en een theelepel paprikapoeder toe aan de aardappelen voordat je ze gaat bakken.

Als je wat meer smaak wilt toevoegen, kun je ook uienpoeder, chilipoeder, Italiaanse kruiden of een bolognese kruidenmix gebruiken. Experimenteer met verschillende kruiden om je eigen unieke smaak te creëren.

Meng de kruiden met de aardappelen voordat je ze gaat bakken. Zorg ervoor dat alle plakjes of schijfjes aardappel bedekt zijn met de kruidenmix.

Nu ben je klaar om zelf chips te maken!

Bereidingsproces

Het bereiden van zelfgemaakte chips is een eenvoudig proces dat iedereen kan volgen. Het begint met het kiezen van de aardappelen en het snijden van de plakjes. Hieronder staan de stappen voor het bereiden van zelfgemaakte chips.

Chips Bakken

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Snijd de aardappelen in dunne plakjes van ongeveer 2 millimeter dik. Een mandoline kan hierbij van pas komen.
 3. Leg de plakjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel ze met olie. Zorg ervoor dat elke plakje bedekt is met olie.
 4. Bak de chips in de oven gedurende 15-20 minuten, totdat ze goudbruin en krokant zijn.
 5. Haal de chips uit de oven en laat ze afkoelen voordat je ze serveert.

Chips Afkoelen

 1. Laat de chips afkoelen op een rooster. Dit zorgt ervoor dat de chips niet zacht worden door het vocht dat vrijkomt tijdens het afkoelen.
 2. Bestrooi de chips met zout of kruiden naar smaak.
 3. Serveer de chips direct of bewaar ze in een luchtdichte container.

Met deze stappen kan iedereen heerlijke zelfgemaakte chips maken. Het is belangrijk om de chips goed te laten afkoelen voordat je ze serveert, zodat ze lekker krokant blijven. Door het gebruik van bakpapier is het ook nog eens een gezondere optie dan gefrituurde chips.

Serveertips en Variaties

Zelfgemaakte chips zijn niet alleen lekkerder dan de chips uit de supermarkt, maar ook nog eens gezonder. Je kunt ze op verschillende manieren kruiden om jouw favoriete smaak te creëren. Hieronder vind je een aantal serveertips en variaties om jouw zelfgemaakte chips nog lekkerder te maken.

Kruiden

Als je van een pittige smaak houdt, kun je jouw chips kruiden met cayennepeper of chilipoeder. Voor een Italiaanse smaak kun je bijvoorbeeld Italiaanse kruiden gebruiken, zoals oregano, basilicum en tijm. Strooi deze kruiden over de chips voordat je ze in de oven bakt.

Gezond

Zelfgemaakte chips zijn gezonder dan de chips uit de supermarkt omdat je zelf kunt bepalen welke ingrediënten je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld minder zout gebruiken of olijfolie in plaats van frituurvet. Daarnaast kun je variëren met verschillende groenten om jouw chips nog gezonder te maken. Zo kun je bijvoorbeeld zoete aardappel, pastinaak of bieten gebruiken om chips van te maken.

Bolognese

Een lekkere variatie op de klassieke chips is de bolognese chips. Hiervoor meng je paprikapoeder, ui, knoflook en tomatenpuree door elkaar en verdeel je dit over de chips voordat je ze in de oven bakt. Zo creëer je een heerlijke smaak van de Italiaanse bolognesesaus.

Met deze serveertips en variaties kun je eindeloos variëren met jouw zelfgemaakte chips. Experimenteer met verschillende kruiden en groenten om jouw favoriete smaak te creëren.

WW Informatie

Weight Watchers is een bekend merk dat zich richt op gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Het bedrijf heeft een eigen programma ontwikkeld, waarbij deelnemers punten toegewezen krijgen voor voedingsmiddelen.

Deze punten worden berekend op basis van de voedingswaarde van het product. Zo krijgen voedingsmiddelen met veel calorieën meer punten dan voedingsmiddelen met weinig calorieën.

Het Weight Watchers programma is gebaseerd op een puntensysteem, waarbij deelnemers dagelijks een bepaald aantal punten mogen gebruiken. Naast de punten voor voedingsmiddelen, krijgen deelnemers ook punten toegewezen voor lichaamsbeweging. Op deze manier stimuleert het programma een gezonde levensstijl.

Het programma van Weight Watchers is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘ZeroPoints’ voedingsmiddelen, die geen punten toegewezen krijgen. Dit zijn voedingsmiddelen die gezond zijn en weinig calorieën bevatten, zoals groenten en fruit.

Weight Watchers is een geregistreerd handelsmerk van WW International, Inc. Het bedrijf heeft licenties voor het gebruik van het merk en de rechten zijn voorbehouden. Het programma van Weight Watchers is dus exclusief voor het bedrijf en mag niet zomaar door anderen gebruikt worden.

Kortom, het programma van Weight Watchers is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en stimuleert een gezonde levensstijl door middel van een puntensysteem. Het bedrijf heeft het programma beschermd door middel van licenties en rechten.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je gezonde aardappelchips in de oven?

Het maken van gezonde aardappelchips in de oven is gemakkelijk. Snijd de aardappelen in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met een kleine hoeveelheid olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Bak ze in de oven op 180 graden Celsius gedurende 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Wat zijn lekkere kruiden om zelfgemaakte chips mee te kruiden?

Er zijn veel verschillende kruiden die je kunt gebruiken om zelfgemaakte chips mee te kruiden. Enkele populaire opties zijn paprikapoeder, knoflookpoeder, ui poeder, chilipoeder en zout. Je kunt ook experimenteren met verschillende kruiden en specerijen om je eigen unieke smaak te creëren.

Hoe maak je zelf groentechips?

Het maken van groentechips is vergelijkbaar met het maken van aardappelchips. Snijd de groenten in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met een kleine hoeveelheid olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Bak ze in de oven op 180 graden Celsius gedurende 10-15 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Je kunt verschillende groenten gebruiken, zoals zoete aardappel, wortel, pastinaak en bieten.

Kan je zelf chips maken zonder olie?

Ja, je kunt chips maken zonder olie. Snijd de aardappelen of groenten in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met kruiden naar keuze en bak ze in de oven op 180 graden Celsius gedurende 10-15 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Dit is een gezondere optie dan het gebruik van olie, maar de chips kunnen minder knapperig zijn.

Hoe bewaar je het beste zelfgemaakte chips?

Bewaar zelfgemaakte chips in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Als je ze te lang bewaart, kunnen ze zacht worden. Om de chips langer knapperig te houden, kun je een stukje brood of een vochtabsorberend zakje in de container plaatsen.

Wat zijn alternatieven voor aardappels om chips van te maken?

Er zijn veel verschillende groenten die je kunt gebruiken om chips van te maken. Enkele populaire opties zijn zoete aardappel, pastinaak, wortel, bieten en koolraap. Je kunt ook experimenteren met verschillende groenten om je eigen unieke smaak te creëren.

More to explorer

Plaats een reactie