Donald Duck strips

Donald Duck strips: de geschiedenis, populariteit en verzamelwaarde

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Donald Duck strips zijn een iconisch onderdeel van de Nederlandse stripwereld. De strips zijn al decennialang populair en worden nog steeds gelezen door jong en oud. De strips zijn ook bekend over de hele wereld en hebben een grote invloed gehad op de stripindustrie.

Donald Duck strips

De oorsprong van de Donald Duck strips ligt in de Verenigde Staten, waar de eerste strip werd gepubliceerd in 1934. In Nederland werden de strips voor het eerst gepubliceerd in 1952. Sindsdien zijn er duizenden strips gepubliceerd en zijn er vele karakters geïntroduceerd die onlosmakelijk verbonden zijn met de Donald Duck strips.

Belangrijke informatie

 • Donald Duck strips zijn een iconisch onderdeel van de Nederlandse stripwereld en hebben een grote invloed gehad op de stripindustrie.
 • De eerste Donald Duck strip werd gepubliceerd in de Verenigde Staten in 1934 en in Nederland in 1952.
 • Er zijn duizenden strips gepubliceerd en vele karakters geïntroduceerd die onlosmakelijk verbonden zijn met de Donald Duck strips.

De Oorsprong van Donald Duck Strips

Donald Duck strips

Donald Duck is een iconisch personage dat wereldwijd bekend is. De strips van Donald Duck zijn al sinds 1938 een populaire vorm van entertainment. Het personage van Donald Duck werd voor het eerst geïntroduceerd in de Disney-film “The Wise Little Hen” in 1934. Het duurde echter nog vier jaar voordat Donald Duck zijn eigen stripreeks kreeg.

De eerste Donald Duck-strip werd gemaakt door Al Taliaferro en verscheen in de kranten op 7 februari 1938. In deze strip was Donald Duck nog niet de hoofdpersoon, maar slechts een bijfiguur in een strip over de avonturen van Mickey Mouse en zijn vrienden.

Het duurde niet lang voordat Donald Duck zijn eigen stripreeks kreeg en een van de meest populaire personages van Disney werd.

De populariteit van de strip van Donald Duck leidde tot het ontstaan van het weekblad Donald Duck in Nederland in 1952. Het weekblad bevatte niet alleen strips van Donald Duck, maar ook van andere Disney-personages. Het weekblad is nog steeds populair en wordt nog steeds gepubliceerd.

Walt Disney was de bedenker van Donald Duck en de stripreeks. Hij was een visionair en begreep dat strips een geweldige manier waren om verhalen te vertellen en entertainment te bieden aan het publiek. De strips van Donald Duck zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Disney.

In de jaren 40 werden de Donald Duck-strips steeds populairder en begonnen ze de aandacht te trekken van andere uitgevers. Walt Disney besloot om de strips zelf uit te geven en richtte daarvoor de uitgeverij Dell Comics op. De stripreeks van Donald Duck werd een groot succes en is nog steeds een van de meest populaire stripreeksen ter wereld.

De oorsprong van de Donald Duck-strips ligt dus bij Walt Disney en zijn visie op entertainment. Dankzij de populariteit van de strips is Donald Duck uitgegroeid tot een van de bekendste personages ter wereld.

Ontwikkeling en Evolutie

Donald Duck strips

De Donald Duck strips hebben door de jaren heen een enorme evolutie doorgemaakt. Het begon allemaal in 1934 toen Donald Duck voor het eerst verscheen in een Disney-filmpje genaamd “The Wise Little Hen”. Na het succes van dit filmpje besloot Walt Disney om Donald Duck te introduceren als een nieuw personage in de stripwereld.

In het begin waren de strips in zwart-wit en verschenen ze alleen in kranten. Maar al snel werd Donald Duck zo populair dat er een apart weekblad werd uitgebracht dat volledig aan hem was gewijd. Het eerste nummer van het weekblad Donald Duck verscheen op 25 oktober 1952 en sindsdien is het blad niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers.

De eerste strips werden geschreven door Bob Karp en getekend door Al Taliaferro. Later werden ook andere tekenaars ingeschakeld zoals Carl Barks, die bekend staat als de “vader van Donald Duck”. Barks introduceerde veel nieuwe personages zoals Dagobert Duck, Kwik, Kwek en Kwak en de Zware Jongens.

In de jaren ’80 en ’90 werden de strips steeds meer aangepast aan de moderne tijd. Zo werden er meer computers en moderne technologieën in de strips verwerkt. Ook werden de verhalen steeds langer en complexer. Dit leidde tot de introductie van de zogenaamde “lange verhalen” die soms wel meer dan 100 pagina’s beslaan.

Tegenwoordig worden de strips uitgegeven door uitgeverij Sanoma en zijn ze in kleur en verschijnen ze zowel in het weekblad als in aparte albums. Ook zijn er aparte strips voor de dagbladen en zijn er verschillende uitgeverijen zoals IDW Publishing die de strips in het Engels uitgeven.

Al met al heeft de ontwikkeling en evolutie van de Donald Duck strips ervoor gezorgd dat het nog steeds een van de populairste stripfiguren is in Nederland en daarbuiten.

Belangrijke Karakters

Donald Duck strips

Donald Duck-strips zitten vol met interessante en geliefde personages. Hieronder staan enkele van de belangrijkste karakters die vaak voorkomen in de strips.

Huey, Dewey en Louie

Huey, Dewey en Louie zijn de neefjes van Donald Duck en zijn opgegroeid bij hun oom en tante, Katrien Duck. Ze staan bekend om hun ondeugende streken en slimme plannen. In de strips spelen ze vaak een belangrijke rol en zijn ze goede vrienden van Donald.

Mickey Mouse

Mickey Mouse is een goede vriend van Donald en komt vaak voor in de strips. Hij is een van de meest iconische Disney-personages en heeft zijn eigen stripserie.

Daisy Duck

Daisy Duck is de vriendin van Donald en een van de belangrijkste vrouwelijke personages in de strips. Ze is slim en zelfverzekerd en staat bekend om haar modebewustzijn.

Oma Duck

Oma Duck is de grootmoeder van Donald en de neefjes. Ze is een belangrijk personage in de strips en staat bekend om haar wijsheid en warme persoonlijkheid.

Bolivar

Bolivar is de hond van Donald en een van zijn trouwste metgezellen. Hij is een grote en loyale Sint-Bernard en komt vaak voor in de strips.

Scrooge McDuck

Scrooge McDuck is de rijke oom van Donald en een van de belangrijkste personages in de strips. Hij is een gierige miljardair, maar heeft ook een goed hart en is vaak bereid om anderen te helpen.

Gus Goose

Gus Goose is een vriend van Donald en staat bekend om zijn grote eetlust. Hij komt vaak voor in de strips en is een geliefd personage onder fans.

Ludwig von Drake

Ludwig von Drake is een professor en een goede vriend van Donald. Hij is een expert op het gebied van wetenschap en technologie en komt vaak voor in de strips.

Conclusie

De Donald Duck-strips zitten vol met interessante en geliefde personages, elk met hun eigen unieke persoonlijkheid en verhaallijn. Huey, Dewey en Louie, Mickey Mouse, Daisy Duck, Oma Duck, Bolivar, Scrooge McDuck, Gus Goose en Ludwig von Drake zijn slechts enkele van de vele belangrijke karakters die de strips zo populair hebben gemaakt.

Publicaties en Uitgaven

Donald Duck strips

Donald Duck strips zijn al meer dan 70 jaar een favoriet bij jong en oud. Er zijn talloze publicaties en uitgaven van deze strips beschikbaar, zowel in Nederland als daarbuiten. Hier zijn enkele van de belangrijkste publicaties en uitgaven van Donald Duck strips:

 • Library of American Comics: De Library of American Comics heeft verschillende volumes van de originele materiaal van Donald Duck strips uitgegeven. Deze volumes bevatten dagelijkse en zondagse strips en bieden een fascinerend inzicht in de vroege jaren van de stripreeks.
 • ISBN: Veel van de Donald Duck strips zijn beschikbaar met ISBN-nummers, waardoor het gemakkelijk is om ze te vinden en te bestellen bij boekhandels en online winkels.
 • Inducks: Inducks is een online database met informatie over Disney-strips en -publicaties. Het is een geweldige bron voor fans en verzamelaars van Donald Duck strips.
 • Silly Symphony: De Silly Symphony-reeks van Disney is een verzameling korte animatiefilms uit de jaren 30 en 40. Veel van deze films zijn gebaseerd op Donald Duck-strips en bieden een interessante kijk op de oorsprong van de stripreeks.
 • Walt Disney’s Mickey Mouse: Hoewel Donald Duck de hoofdrolspeler is in zijn eigen stripreeks, maakt hij ook regelmatig zijn opwachting in de stripreeks van Mickey Mouse. Deze strips bieden een andere kijk op de avonturen van Donald en zijn vrienden.
 • DuckTales: DuckTales is een animatieserie uit de jaren 80 en 90 gebaseerd op de personages uit de Donald Duck-strips. De serie was een enorm succes en heeft bijgedragen aan de populariteit van de stripreeks.
 • Floyd Gottfredson: Floyd Gottfredson was een legendarische stripmaker die verantwoordelijk was voor veel van de Mickey Mouse-strips uit de jaren 30 en 40. Hij heeft ook enkele Donald Duck-strips geschreven en getekend.
 • The Wise Little Hen: The Wise Little Hen is een korte animatiefilm uit 1934 waarin Donald Duck zijn debuut maakte. De film was gebaseerd op een Donald Duck-strip en wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de stripreeks.

Al deze publicaties en uitgaven laten zien hoe rijk en gevarieerd de wereld van Donald Duck strips is. Of je nu een verzamelaar bent of gewoon een fan van de stripreeks, er is altijd wel iets nieuws en interessants te ontdekken.

Schrijvers en Illustrators

Donald Duck strips

Donald Duck-strips zijn het resultaat van de creatieve inspanningen van vele schrijvers en illustrators. Een van de meest bekende en invloedrijke schrijvers van Donald Duck-strips was Carl Barks.

Hij schreef en tekende meer dan 500 verhalen en introduceerde een groot aantal personages, zoals de rijke en arrogante Gladstone Gander en de geniale uitvinder Gyro Gearloose.

Naast Barks hebben vele andere schrijvers en illustrators bijgedragen aan de rijke geschiedenis van Donald Duck-strips. Homer Brightman was een van de eerste schrijvers van Donald Duck-strips en schreef meer dan 200 verhalen.

Daan Jippes is een Nederlandse illustrator die veel heeft bijgedragen aan de Nederlandse Donald Duck. Hij heeft meer dan 300 verhalen geïllustreerd en heeft ook enkele verhalen geschreven.

Tony Strobl was een Amerikaanse illustrator die bekend stond om zijn humoristische stijl en zijn vermogen om de emoties van de personages uit te drukken. Hij heeft meer dan 200 verhalen geïllustreerd en heeft ook enkele verhalen geschreven.

Gladstone Gander, een personage dat is bedacht door Carl Barks, is een van de meest geliefde personages in de Donald Duck-strips. Hij is rijk en arrogant en heeft altijd geluk. Gyro Gearloose is een geniale uitvinder die veel van de gadgets en apparaten heeft uitgevonden die in de Donald Duck-strips worden gebruikt.

Over het algemeen hebben de schrijvers en illustrators van Donald Duck-strips een unieke en humoristische stijl ontwikkeld die de lezers van alle leeftijden aanspreekt. Hun verhalen en illustraties hebben bijgedragen aan de populariteit van de strip en hebben ervoor gezorgd dat Donald Duck een van de meest geliefde stripfiguren aller tijden is geworden.

Stripstijl en Formaat

Donald Duck strips

De stripstijl van Donald Duck is herkenbaar aan de grappige dierenfiguren die in gag-a-day strips voorkomen. Deze stijl is ontstaan in de jaren 30 en is nog steeds populair bij jong en oud. De strips zijn vaak voorzien van humor en satire, waardoor ze geschikt zijn voor een breed publiek.

De Donald Duck strips zijn oorspronkelijk verschenen in de Verenigde Staten in de vorm van Disney Comics. In Nederland werden de strips uitgegeven door Dell Comics en later door Western Publishing.

In de jaren 50 werd de stripserie overgenomen door de Nederlandse uitgeverij De Geïllustreerde Pers, die later werd overgenomen door DPG Media.

De stripverhalen werden geschreven door verschillende auteurs, waaronder Ted Osborne en Carl Barks. Barks wordt vaak gezien als de meester van de Donald Duck strips en heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de stripstijl.

Hij bedacht vele personages en introduceerde Pristine Original Material, wat inhoudt dat de stripverhalen niet gebaseerd waren op bestaand materiaal, maar volledig origineel waren.

De stripverhalen van Donald Duck verschenen oorspronkelijk in tijdschriften, zoals Walt Disney’s Comics and Stories. Later werden de strips ook uitgegeven in hardcover boeken, zoals de Vrolijke Avonturen van Donald Duck.

Het formaat van de strips is in de loop der jaren veranderd, maar de meeste strips hebben een standaardformaat van ongeveer 20 bij 30 centimeter.

De stripstijl van Donald Duck is door de jaren heen wel veranderd. Zo zijn de personages van de strip meer menselijke trekken gaan vertonen en zijn de verhalen meer gericht op avontuur.

Toch blijft de humor en satire een belangrijk aspect van de stripserie. Pete, de aartsrivaal van Donald Duck, is bijvoorbeeld nog steeds een geliefd personage in de strips.

Wereldwijde Distributie en Invloed

Donald Duck strips

Donald Duck is een van de bekendste stripfiguren ter wereld en zijn strips zijn in vele talen vertaald en gepubliceerd in verschillende landen. In Nederland begon de publicatie van het Donald Duck weekblad in 1952 en sindsdien is het een van de populairste stripbladen van het land. Het is echter niet alleen in Nederland dat Donald Duck populair is.

In de Verenigde Staten werd Donald Duck voor het eerst gepubliceerd in 1934 in een krantenstrip. Later verschenen er ook losse strips en in 1942 werd het eerste Donald Duck tijdschrift gepubliceerd.

Het tijdschrift werd geproduceerd door King Features Syndicate en de strips werden getekend door Earl Duvall en geschreven door Merrill De Maris. Greg Crosby en Ulrich Schröder hebben ook bijgedragen aan de stripserie.

In de jaren ’50 werden de strips van Donald Duck geproduceerd door Larry Knighton en Gold Key. In de jaren ’80 werd de productie overgenomen door Dean Mullaney en David Gerstein. In Europa werden de strips van Donald Duck gepubliceerd door Panini Comics.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de strips van Donald Duck niet gepubliceerd in sommige Europese landen, zoals Nederland en Italië. In Italië werden de strips van Donald Duck vervangen door een stripserie genaamd “Paperino”, die later werd hernoemd tot “Paolino Paperino”.

In Nederland werden de strips van Donald Duck vervangen door een anthology comic genaamd “Mickey Mouse Annual”.

In de jaren ’60 en ’70 werden de strips van Donald Duck gepubliceerd door Wilfred Haughton en Odhams Press. In de jaren ’80 werden de strips gepubliceerd door William A. Ward en Mondadori. Federico Pedrocchi was een van de schrijvers van de Italiaanse strips van Donald Duck.

Een van de bekendste strips van Donald Duck is “Mr. Duck Steps Out”, die werd gepubliceerd in 1940. Andere bekende personages uit de Donald Duck strips zijn zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak, zijn vriendin Donna Duck en zijn oom Dagobert Duck, beter bekend als Uncle Scrooge.

De strips van Donald Duck zijn niet alleen populair in tijdschriften en boeken, maar ook in krantenstrips. De krantenstrip van Donald Duck werd getekend door Jack Hannah en verscheen in de New York Journal of Books.

De strips van Donald Duck zijn ook gerestaureerd en opnieuw gepubliceerd in zwart-wit en kleur. De restauratie werd uitgevoerd door Michael Barrier.

Kortom, de strips van Donald Duck hebben wereldwijd een grote invloed gehad en zijn nog steeds populair bij jong en oud.

Veelgestelde vragen

Donald Duck strips

Hoe kan ik een abonnement nemen op Donald Duck?

Om een abonnement te nemen op Donald Duck, kan men terecht op de website van Donald Duck. Daar kan men kiezen uit verschillende abonnementen, zoals een proefabonnement of een jaarabonnement. Ook kan men ervoor kiezen om een abonnement cadeau te geven aan iemand anders.

Hoe kan ik inloggen op mijn Donald Duck-account?

Om in te loggen op een Donald Duck-account, kan men terecht op de website van Donald Duck. Daar kan men inloggen met het bijbehorende e-mailadres en wachtwoord. Als men nog geen account heeft, kan men er een aanmaken.

Waar kan ik Donald Duck-strips kopen?

Donald Duck-strips zijn verkrijgbaar bij verschillende boekhandels en stripwinkels. Ook zijn ze online te bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com en Donald Duck zelf.

Hoe kan ik zelf een Donald Duck-strip maken?

Om zelf een Donald Duck-strip te maken, kan men gebruik maken van de Donald Duck tekenlessen op de website van Donald Duck. Hier worden stap voor stap de verschillende fases van het tekenproces uitgelegd. Ook kan men gebruik maken van de Donald Duck stripgenerator, waarbij men zelf een verhaal kan bedenken en illustreren.

Wat zijn de populairste Donald Duck Pocket-verhalen?

Enkele populaire Donald Duck Pocket-verhalen zijn “Donald Duck Pocket 200 – De beste verhalen van Carl Barks”, “Donald Duck Pocket 226 – De beste verhalen van Keno Don Rosa” en “Donald Duck Pocket 232 – De beste verhalen van Romano Scarpa”.

Waar kan ik de Donald Duck-strip van de dag vinden?

De Donald Duck-strip van de dag is te vinden op de website van Donald Duck. Elke dag wordt er een nieuwe strip geplaatst om de dag goed te beginnen.

More to explorer

Plaats een reactie