Wordpress elementor

WordPress Elementor: Een Beknopte Handleiding voor Beginners

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

WordPress is een populair content management systeem (CMS) dat de basis vormt voor vele succesvolle websites over de hele wereld.

Elementor is een krachtige page builder plugin voor WordPress, die webontwikkelaars in staat stelt om snel en eenvoudig professionele, pixel-perfecte websites te bouwen zonder dat ze ook maar één regel code hoeven te schrijven.

Het gebruiken van Elementor met WordPress combineert de veelzijdigheid van het CMS met de visuele bouwstenen van de plugin, waardoor gebruikers hun pagina’s naar wens kunnen aanpassen en unieke ontwerpen kunnen creëren met een intuïtieve interface.

Elementor integreert naadloos met andere plugins en thema’s en biedt vooraf ontworpen sectietemplates, waardoor u een aantrekkelijke en functionele website kunt bouwen die aan uw specifieke behoeften voldoet.

Belangrijkste Punten

 • Elementor is een krachtige page builder plugin voor WordPress, waarmee je eenvoudig professionele websites kunt bouwen.
 • De plugin biedt intuïtieve visuele bouwstenen en een naadloze integratie met andere plugins en thema’s.
 • Met Elementor kun je unieke en aantrekkelijke ontwerpen creëren zonder dat je code hoeft te schrijven.

Basis van WordPress en Elementor

Wat is WordPress

WordPress is een populair, open-source contentmanagementsysteem (CMS) dat wordt gebruikt voor het maken en beheren van websites. Het is eenvoudig te gebruiken en vereist geen programmeerkennis. WordPress wordt aangeboden via wordpress.org en is gratis te downloaden en te installeren op uw eigen webserver. Met een enorme verscheidenheid aan thema’s en plug-ins kunt u uw website aanpassen en uitbreiden zoals u dat wilt.

Het WordPress-platform is gebaseerd op de programmeertalen PHP en MySQL en biedt tal van functies voor het publiceren van inhoud, zoals blogberichten en pagina’s. Daarnaast is het door de jaren heen ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van zowel beginners als professionele ontwikkelaars.

Wat is Elementor

Elementor is een van de meest populaire WordPress pagebuilders waarmee u snel en eenvoudig professioneel ogende websites kunt maken zonder codering. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface waarin u uw website kunt ontwerpen door eenvoudig elementen naar de gewenste positie te slepen en neer te zetten.

Met Elementor kunt u de lay-out, kleuren, typografie en andere visuele aspecten van uw website aanpassen, zonder dat u CSS of HTML hoeft te kennen. Het werkt naadloos samen met WordPress en stelt u in staat om aanpasbare pagina’s te maken met behulp van hun vooraf ontworpen sjablonen.

Elementor is beschikbaar in zowel een gratis als een betaalde (Pro) versie. De gratis versie biedt de basisfunctionaliteiten om een aantrekkelijke website te bouwen, terwijl de Pro-versie extra functies en uitbreidingen biedt, zoals een themabuilder, geavanceerde widgets en meer.

Door WordPress en Elementor samen te gebruiken, kunnen gebruikers van alle ervaringsniveaus hun eigen unieke en responsieve websites maken en beheren. Deze combinatie maakt het eenvoudig om een aangepaste online aanwezigheid te creëren, of het nu voor een persoonlijk project of een bedrijfswebsite is.

Aan de slag met Elementor

Elementor Installeren

Om aan de slag te gaan met Elementor, is de eerste stap het installeren van de plugin op uw WordPress-website. Volg deze eenvoudige stappen om Elementor te installeren:

 1. Ga naar uw WordPress-dashboard en selecteer “Plugins” in het menu aan de linkerkant.
 2. Klik op “Nieuwe plugin” en zoek naar “Elementor” in de zoekbalk.
 3. Klik op “Installeren” en wacht tot de installatie is voltooid.
 4. Na de installatie, klik op “Activeren” om Elementor te activeren op uw website.

Nu is Elementor geïnstalleerd en klaar voor gebruik op uw WordPress-website.

WordPress Dashboard

Na het installeren van Elementor kunt u beginnen met het ontwerpen van uw website via het WordPress-dashboard. Volg deze stappen om Elementor te gebruiken in combinatie met uw WordPress-dashboard:

 1. Ga naar Pagina’s in het menu aan de linkerkant van uw WordPress-dashboard.
 2. Kies de pagina die u wilt bewerken met Elementor of maak een nieuwe pagina aan door op “Nieuwe pagina” te klikken.
 3. Wanneer u de pagina opent, ziet u een knop “Bewerken met Elementor”. Klik hierop om de Elementor-editor te openen.
 4. In de Elementor-editor kunt u elementen slepen naar uw pagina. U kunt kiezen uit een uitgebreide lijst van elementen, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en nog veel meer. De elementen kunnen eenvoudig worden aangepast met behulp van de opties aan de linkerkant van het scherm.
 5. Terwijl u de elementen bewerkt, kunt u een live voorbeeld van uw pagina zien aan de rechterkant van het scherm.
 6. Nadat u de gewenste wijzigingen heeft aangebracht, klikt u op “Bijwerken” om de wijzigingen op te slaan.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw WordPress-website ontwerpen en bewerken met behulp van Elementor, direct vanuit het comfort van uw WordPress-dashboard.

Elementor Functies

Widgets

Elementor biedt een breed scala aan widgets die het gemakkelijk maken om verschillende functies en elementen aan uw website toe te voegen. Enkele populaire widgets zijn afbeeldingen, tekst, knoppen en formulieren. Dankzij de intuïtieve drag-and-drop interface kunnen gebruikers eenvoudig widgets aan hun pagina’s toevoegen en aanpassen.

Plugin

De Elementor plugin is een uitbreiding voor WordPress die de mogelijkheden van het platform aanzienlijk uitbreidt. Het stelt gebruikers in staat om professionele, pixel-perfecte websites te creëren zonder enige code te hoeven schrijven. De plugin is naadloos geïntegreerd met WordPress, waardoor gebruikers volledige controle hebben over alle aspecten van hun website.

Pagina Builder

Elementor’s pagina builder maakt het eenvoudig om snel en efficiënt volledige websites te ontwerpen met behulp van vooraf gebouwde elementen. De intuïtieve drag-and-drop builder maakt het eenvoudig om elementen op uw pagina te plaatsen en aan te passen, zodat u uw site volledig kunt aanpassen zonder enige programmeerkennis te hebben.

Thema Bouwer

In aanvulling op de pagina builder, bevat Elementor een thema bouwer die het mogelijk maakt het uiterlijk van uw website verder aan te passen. Dit stelt gebruikers in staat om unieke, op maat gemaakte thema’s te ontwikkelen voor hun website met behulp van dezelfde intuïtieve, drag-and-drop interface.

Responsief

Elementor is ontworpen met het oog op responsiviteit, zodat uw website er goed uitziet en goed functioneert op alle apparaten. Met de ingebouwde mobiele bewerkingstools kunt u eenvoudig aanpassingen maken aan de lay-out van uw site om ervoor te zorgen dat hij zowel op desktops als op mobiele apparaten optimaal presteert.

Werken met Elementor

Website Ontwerpen

Werken met Elementor is eenvoudig en efficiënt voor het ontwerpen van WordPress-websites. Met de drag-and-drop editor kunnen gebruikers moeiteloos website-elementen toevoegen, bewerken en verwijderen, waardoor het ontwerpproces efficiënt en intuïtief is. Elementor is een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren webontwikkelaars die hun creativiteit willen uiten en professionele ontwerpen willen maken.

Landing Pagina’s Maken

Elementor is een krachtige tool om landingpagina’s te maken die indruk maken op bezoekers en hen aanmoedigen actie te ondernemen. Gebruikers kunnen kiezen uit een verscheidenheid aan vooraf ontworpen sjablonen of beginnen met een lege canvas. Dankzij de eenvoudige integratie met populaire marketing- en CRM-tools kunnen gebruikers eenvoudig formulieren en CTA-elementen toevoegen om leads te genereren en de conversies te verhogen.

Secties en Kolommen

Met Elementor is het eenvoudig om secties en kolommen toe te voegen en aan te passen voor het structureren van de webpagina. Gebruikers kunnen de grootte van de kolommen aanpassen, marges en opvullingen instellen, evenals achtergronden, randen en schaduwen toepassen om een unieke lay-out voor elke webpagina te creëren. Dankzij de flexibele en responsieve structuur zien websites er altijd goed uit op verschillende apparaten en schermformaten.

Sjablonen

Elementor beschikt over een uitgebreide bibliotheek met kant-en-klare sjablonen die gebruikers kunnen aanpassen om snel unieke en aantrekkelijke ontwerpen te maken. Met een breed scala aan sjablonen in verschillende categorieën kunnen gebruikers gemakkelijk de perfecte basis voor hun behoeften vinden en deze naar eigen wens aanpassen. Bovendien kunnen gebruikers hun aangepaste ontwerpen opslaan als nieuwe sjablonen om in de toekomst te hergebruiken.

Drag-and-Drop Editor

De drag-and-drop editor van Elementor stelt gebruikers in staat om elementen eenvoudig te verplaatsen en te positioneren binnen secties en kolommen zonder enige programmeerkennis. Hierdoor is het ontwerpproces sneller en eenvoudiger, en kunnen gebruikers zich concentreren op het creëren van visueel aantrekkelijke en functionele websites. Color pickers, typografieopties en responsieve editing-tools zorgen ervoor dat websites er consistent en professioneel uitzien ongeacht het apparaat dat de bezoeker gebruikt.

Elementor en WooCommerce

Elementor en WooCommerce zijn twee populaire en krachtige tools die samen een uitstekende combinatie vormen voor het bouwen van e-commerce websites op WordPress.

WooCommerce Builder

De Elementor WooCommerce Builder is een uitbreiding op de standaard Elementor-functies en stelt gebruikers in staat om eenvoudig en visueel aantrekkelijke online winkels te ontwerpen met behulp van een drag-and-drop-interface. Gebruikers kunnen professionele productpagina’s, winkelpagina’s en archiefpagina’s bouwen zonder enige technische vaardigheden. Bovendien is het aanpassen van je WooCommerce-winkel eenvoudig met Elementor, dankzij de uitgebreide reeks aanpassingsmogelijkheden en intuïtieve gebruikerservaring.

Integraties

Elementor biedt een breed scala aan integraties met WooCommerce en andere gerelateerde WordPress-plugins, waardoor de functionaliteit van je e-commerce site aanzienlijk wordt uitgebreid. Enkele belangrijke integraties zijn onder meer:

 • Productpagina’s: Elementor maakt het eenvoudig om productpagina’s visueel op te bouwen en aan te passen, zodat je de koopervaring van je klanten kunt verbeteren.
 • Winkelwagen- en afrekenpagina’s: Pas eenvoudig de vormgeving van je winkelwagen- en afrekenpagina’s aan om een soepeler en naadlozer afrekenproces te bieden.
 • Productfilters: Integreer eenvoudig productfilters en zoekfuncties om je klanten te helpen hun gewenste producten sneller te vinden.

Door het combineren van Elementor en WooCommerce kunnen online winkels op een effectievere en efficiëntere manier worden ontworpen en beheerd, zonder dat er uitgebreide technische kennis vereist is. Dit maakt het gemakkelijker voor zowel beginners als ervaren gebruikers om visueel aantrekkelijke en functionele e-commerce websites te bouwen op WordPress.

Geavanceerde Functies van Elementor

Dynamische Inhoud

Elementor biedt functionaliteit voor het tonen van dynamische inhoud op uw website. Met dynamische tags kunt u elementen zoals berichttitels, afbeeldingen en metadata weergeven die automatisch worden bijgewerkt met de meest recente informatie. Dit maakt het beheren van uw website eenvoudiger, omdat u niet handmatig elke pagina of post hoeft bij te werken, waardoor u tijd bespaart.

Aangepaste CSS

Voor de meer gevorderde gebruikers biedt Elementor ook de mogelijkheid om aangepaste CSS toe te voegen. Hiermee kunt u de stijl van individuele elementen verder aanpassen, zoals kleuren, lettertypen en marges. Door aangepaste CSS te gebruiken, kunt u meer unieke en opvallende ontwerpen maken die precies aansluiten bij de gewenste stijl voor uw website.

Popup Bouwer

Een andere geavanceerde functie van Elementor is de Popup Bouwer. Deze tool stelt u in staat om effectieve en aantrekkelijke popups te ontwerpen met behulp van de intuïtieve interface voor slepen en neerzetten. U kunt popups voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals het verzamelen van e-mailadressen, het tonen van speciale aanbiedingen of het delen van belangrijke mededelingen met uw bezoekers. Daarnaast kunt u de weergave-instellingen van de popups aanpassen, zoals het tijdstip van verschijnen en of de popup wordt getoond op basis van de interacties van de gebruiker met uw website.

Formulieren Bouwer

Elementor biedt ook een krachtige Formulieren Bouwer waarmee u gemakkelijk aangepaste formulieren kunt ontwerpen voor uw website. Met behulp van de eenvoudige interface voor slepen en neerzetten, kunt u velden toevoegen, aanpassen en organiseren om formulieren voor verschillende doeleinden te maken, zoals contactformulieren, enquêtes of inschrijfformulieren voor nieuwsbrieven. Bovendien kunt u de formulieren naadloos integreren met populaire e-mailmarketing- en CRM-tools om efficiënt te kunnen communiceren met uw klanten of potentiële klanten.

Problemen Oplossen en Ondersteuning

Updates

Het is essentieel om Elementor en alle bijbehorende plug-ins up-to-date te houden om problemen te voorkomen en optimale prestaties te garanderen. Het regelmatig installeren van updates kan veel voorkomende problemen met Elementor oplossen, zoals compatibiliteitsproblemen met andere plug-ins of thema’s.

Ondersteuning

Als je problemen ondervindt met Elementor of hulp nodig hebt bij het oplossen van problemen, kun je profiteren van de officiële support. Het Elementor-ondersteuningsteam kan je helpen met technische problemen, het oplossen van conflicten tussen plug-ins en andere kwesties die je in de weg staan bij het gebruik van de pagina-bouwer. Om de juiste ondersteuning te krijgen, is het raadzaam om duidelijk je probleem te beschrijven en systeeminformatie, zoals PHP-versie en actieve plug-ins, te verstrekken.

Gemeenschap

De Elementor gemeenschap bestaat uit talloze gebruikers en ontwikkelaars die hun kennis en ervaring delen om elkaar te helpen. Door deel te nemen aan deze gemeenschap, kun je leren van de ervaringen van anderen en waardevolle inzichten krijgen in het oplossen van problemen met Elementor. Er zijn online fora, sociale mediagroepen en blogposts beschikbaar om je te helpen bij je ontdekkingsreis. Het is handig om deel te nemen aan discussies en vragen te stellen om je kennis te vergroten en optimaal gebruik te maken van de Elementor-pagina-bouwer.

Elementor Pro en Licenties

Elementor Pro

Elementor Pro is een geavanceerde paginabouwer voor WordPress die het eenvoudiger maakt om prachtige en professioneel ogende websites te maken. Met Elementor Pro kunnen gebruikers hun eigen lay-outs en content ontwerpen met behulp van een intuïtieve drag-en-drop-interface. Elementor Pro werkt met bijna alle WordPress-thema’s die zich aan de codestandaarden van WordPress houden.

Licenseren

Er zijn diverse licenties beschikbaar voor Elementor Pro, afhankelijk van het aantal websites waarop je de paginabouwer wilt gebruiken. De licenties variëren van persoonlijk gebruik voor één website tot uitgebreidere licenties voor grotere teams en meerdere websites. Alle licenties geven toegang tot alle beschikbare Elementor Pro-functies. Hier zijn enkele voorbeelden van licenties:

 • Persoonlijk: Geschikt voor één website
 • Plus: Geschikt voor drie websites
 • Expert: Geschikt voor 25 websites
 • Studio: Geschikt voor teams en 100 websites
 • Agency: Geschikt voor teams en 1000 websites

Tarieven

De kosten van Elementor Pro variëren op basis van de gekozen licentie. Enkele voorbeelden van prijzen zijn:

 • Expert: 199 dollar per jaar. Deze licentie is geschikt voor gebruik op 25 websites, waardoor het een geschikte keuze is voor freelancers of kleinere bedrijven met meerdere websites. Zie hier voor meer informatie.
 • Studio: 499 dollar per jaar. Dit pakket is op 9 maart 2021 toegevoegd aan het aanbod van Elementor Pro en is gericht op teams. Het biedt ondersteuning voor 100 websites, waardoor het geschikt is voor grotere bedrijven en bureaus. Lees hier meer over deze optie.

De diverse licenties zorgen ervoor dat gebruikers de juiste optie kunnen kiezen op basis van hun behoeften en het aantal websites dat ze willen bouwen met Elementor Pro. Een overzicht van alle licenties en prijzen is te vinden op de officiële Elementor Pro website.

Veiligheid en Prestaties

SSL

De implementatie van SSL (Secure Sockets Layer) is essentieel voor websites, vooral als het gaat om de beveiliging van gegevens die via formulieren en betalingen worden verzonden. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat gegevens tussen de webserver en de gebruikersbrowser versleuteld worden verzonden. Dit helpt bij het voorkomen van onderschepping en manipulatie van gegevens door kwaadwillende partijen. Bovendien draagt SSL bij aan het opbouwen van vertrouwen bij websitebezoekers en kan het zelfs invloed hebben op de zoekmachine rankings.

Prestaties

Een snelle en goed presterende website is cruciaal voor de gebruikerservaring en kan indirect invloed hebben op de conversieratio’s. Er zijn verschillende benaderingen om de prestaties van een WordPress Elementor-website te verbeteren:

 • Maak gebruik van een goed geoptimaliseerde host, dit kan een aanzienlijk verschil maken in de laadsnelheid en reactietijd van uw site.
 • Optimaliseer afbeeldingen door ze te comprimeren en de juiste formaten te gebruiken (bijvoorbeeld JPEG, PNG, of WebP).
 • Maak gebruik van caching en Content Delivery Networks (CDN) om de laadtijd van pagina’s te verminderen.
 • Minimaliseer het aantal geïnstalleerde plugins en overweeg het gebruik van lichtgewicht alternatieven waar mogelijk.

Beveiliging

Een sterke beveiliging is van groot belang om uw WordPress Elementor-website te beschermen tegen aanvallen, malware en andere bedreigingen. Enkele belangrijke aspecten van beveiliging zijn:

 • Regelmatige updates: Zorg ervoor dat u de nieuwste versies van WordPress, Elementor en andere plugins installeert om beveiligingslekken te voorkomen.
 • Sterke wachtwoorden: Gebruik complexe en unieke wachtwoorden voor uw website, inclusief het administrator account en de database.
 • Beperk het aantal gebruikers met administratieve rechten en controleer regelmatig de toegangsrechten van gebruikers.
 • Installeer betrouwbare beveiligingsplugins om uw website te beschermen tegen veelvoorkomende aanvallen, zoals brute force, DDoS en cross-site scripting (XSS).
 • Maak regelmatig back-ups om te zorgen dat u uw website kunt herstellen in geval van verlies van gegevens of schade veroorzaakt door hackers.

Door aandacht te besteden aan zowel veiligheid als prestaties, kunt u uw WordPress Elementor-website optimaal laten functioneren en tegelijkertijd beschermen tegen mogelijke bedreigingen.

Toekomstige Ontwikkelingen

Elementor is een populaire page builder voor WordPress met meer dan 10 miljoen actieve installaties. Naarmate de tijd vordert, kunnen we verdere ontwikkelingen in de software verwachten die de workflow en snelheid ten goede komen.

Een dergelijke ontwikkeling is het mogelijk maken van ‘wegmigreren’ uit de Elementor Cloud, wat gepland staat voor het tweede kwartaal van 2023. Dit betekent dat gebruikers hun websites eenvoudiger kunnen verplaatsen van de Elementor Cloud naar een andere hostingprovider, waardoor er meer flexibiliteit wordt geboden.

Naast de migratiefunctie richt Elementor zich ook op het verbeteren van de effecten en ontwerpmogelijkheden. Hierdoor wordt het voor ontwerpers gemakkelijker om opvallende en interactieve websites te creëren zonder te hoeven coderen. Door nieuwe widgets en ontwerpelementen te introduceren, wordt de workflow van gebruikers sneller en efficiënter.

De snelheid van de paginabuilder zelf kan ook verwacht worden om te verbeteren. Dit zal resulteren in snellere laadtijden voor zowel de front-end als de back-end van de websites die met Elementor zijn gemaakt. Optimalisaties in de software zorgen voor betere prestaties, wat de algehele gebruikservaring zal verbeteren.

Tenslotte blijft Elementor zich inzetten voor het aanbieden van actuele en eenvoudig te volgen handleidingen om gebruikers te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun WordPress-websites. Door het aanbieden van gedetailleerde en duidelijke instructies blijft de gebruiksvriendelijkheid van de software hoog.

Al deze toekomstige ontwikkelingen tonen de toewijding van Elementor aan om een efficiënte, krachtige en gebruiksvriendelijke tool te blijven voor het bouwen van WordPress-websites.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de Elementor-plugin?

Elementor is een WordPress website builder die het mogelijk maakt om een website te bouwen zonder enige programmeerkennis. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface met slepen en neerzetten, en diverse widgets om de gewenste website te creëren.

Wat zijn de kosten van Elementor?

Elementor heeft zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie biedt basisfuncties, terwijl de betaalde versie, Elementor Pro, extra functies en widgets bevat voor meer geavanceerde websitemogelijkheden. De prijzen van Elementor Pro variëren afhankelijk van het aantal websites en de duur van de licentie.

Hoe kan ik Elementor gratis downloaden?

Elementor kan gratis worden gedownload vanuit de WordPress-pluginbibliotheek. Ga eenvoudig naar het WordPress-dashboard, klik op ‘Plugins’ en zoek naar ‘Elementor’. Klik vervolgens op ‘Nu installeren’ en daarna op ‘Activeren’ om Elementor te installeren en te activeren op uw website.

Welke hosting is geschikt voor Elementor?

Elementor werkt op elke hosting die voldoet aan de vereisten van WordPress. Het is echter belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en krachtige hostingprovider om ervoor te zorgen dat uw website optimaal functioneert. Elementor heeft ook specifieke WordPress Hosting plannen die een alles-in-één-oplossing bieden om een professionele WordPress-website te bouwen.

Zijn er alternatieven voor Elementor?

Ja, er zijn verschillende alternatieven voor Elementor, zoals Divi, Beaver Builder, Visual Composer en Thrive Architect. Elk van deze websitebouwers heeft zijn eigen unieke functies en voordelen. Het is belangrijk om verschillende opties te verkennen en te kiezen op basis van uw specifieke behoeften en budget.

Elementor vs Divi: welke is beter?

De keuze tussen Elementor en Divi hangt af van uw persoonlijke voorkeur, budget en projectbehoeften. Beide builders zijn krachtig en bieden flexibele ontwerpmogelijkheden. Elementor staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide gratis versie, terwijl Divi bekend staat om zijn geavanceerde ontwerpopties en het feit dat het deel uitmaakt van het Elegant Themes-lidmaatschap, dat toegang biedt tot andere nuttige tools en resources.

More to explorer

Plaats een reactie