Nagels vijlen

Nagelvijlen: Essentiële Gids voor Perfecte Nagels

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Nagelvijlen is een essentieel onderdeel van de dagelijkse manicureroutine en draagt bij aan het behoud van gezonde en verzorgde nagels. Door regelmatig je nagels te vijlen, kun je ze in de gewenste vorm krijgen en voorkom je haakjes of scheurtjes die kunnen leiden tot afgebroken nagels.

Er zijn verschillende soorten nagelvijlen en vormen die passend zijn voor zowel natuurlijke nagels als kunstnagels, zoals gelnagels en acrylnagels.

Het is belangrijk om de juiste nagelvijl en vijltechniek te kiezen, afhankelijk van je nageltype en gewenste vorm. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen voor de best mogelijke verzorging van je nagels.

Het goed onderhouden van je nagels vereist ook extra aandacht op het gebied van hygiëne en het gebruik van geschikte nagelverzorgingsproducten.

Belangrijkste Punten

 • Het regelmatig vijlen van nagels draagt bij aan de gezondheid en het uiterlijk van de nagels.
 • Kies het juiste type nagelvijl en vijltechniek voor de gewenste nagelvorm en het soort nagel.
 • Goede nagelverzorging omvat hygiëne en het gebruik van geschikte verzorgingsproducten.

Soorten Nagelvijlen

Materialen Van Nagelvijlen

Er zijn verschillende materialen waar nagelvijlen van gemaakt kunnen zijn. De meest voorkomende zijn karton, plastic en metaal. Emery boards zijn de meest populaire soort nagelvijlen, gemaakt van karton of plastic.

Metalen nagelvijlen zijn vaak wat grover en worden gebruikt voor sterke nagels. Bovendien zijn er ook glazen en keramische nagelvijlen die bekend staan om hun duurzaamheid. Het materiaal van de nagelvijl heeft invloed op de effectiviteit bij het vijlen van de nagels en de levensduur van de vijl.

Grit Van Nagelvijlen

De grit van een nagelvijl verwijst naar de korreltjes op het oppervlak van de vijl en wordt gebruikt om de grofheid aan te duiden . Hoe hoger het getal, hoe fijner de korreltjes en hoe gladder het resultaat op de nagels. Er zijn verschillende grits beschikbaar, zoals 80, 100, 150, 180 en 220.

Een 80 grit nagelvijl is zeer grof en wordt voornamelijk gebruikt voor het inkorten van kunstnagels of het verwijderen van oude nagellak. Het is niet aanbevolen voor natuurlijke nagels, aangezien het te agressief kan zijn.

100 grit nagelvijlen hebben een iets fijnere korrel dan 80 grit en zijn geschikt voor het vijlen van gel- of acrylnagels. Voor natuurlijke nagels zijn ze meestal nog te grof.

150 grit nagelvijlen zijn geschikt voor het inkorten en vormgeven van natuurlijke nagels, evenals voor het aanbrengen van kunstnagels.

Een 180 grit nagelvijl is fijner dan 150 grit en wordt voornamelijk gebruikt voor het vormgeven en egaliseren van nagelranden van natuurlijke nagels. Het zorgt voor een mooi, glad resultaat zonder de nagels te beschadigen.

Tot slot zijn er 220 grit nagelvijlen. Deze zijn het fijnst en worden gebruikt voor het polijsten en gladmaken van de nageloppervlakken, evenals voor het afwerken van kunstnagels na het aanbrengen.

Nagelvormen En Het Vijlen

Vierkante Vorm

De vierkante nagelvorm is een populaire keuze omdat het zowel stijlvol als praktisch is. Deze vorm is ideaal voor mensen met natuurlijke nagels die de neiging hebben om snel te breken, omdat de rechte randen de structuur behouden en ondersteunen.

Om een vierkante vorm te creëren, vijl je de nagel in een rechte lijn parallel aan de toppen van je vingers. Houd rekening met de natuurlijke vorm van de nagel om een harmonieus effect te bereiken.

Ronde Vorm

Ronde nagels zijn geschikt voor mensen met smalle vingers en kleine nagelbedden. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden dan andere vormen en kunnen zowel met natuurlijke nagels als met acryl worden gedaan.

Om ronde nagels te creëren, vijl je de zijkanten van de nagel en rond de bovenkant af in een zachte curve. Deze vorm is niet alleen zacht en elegant, maar helpt ook om het risico op afscheuren van de nagelranden te minimaliseren.

Amandelvormige Nagels

Amandelvormige nagels zijn een langwerpige ovale vorm die aan het uiteinde smaller wordt, wat doet denken aan de vorm van een amandel. Deze vorm is geschikt voor mensen met langere, meer slanke vingers, en de natuurlijke nagels moeten voldoende lengte hebben voor een optimaal resultaat.

Om amandelvormige nagels te creëren, vijl je de zijkanten in een vloeiende beweging schuin naar het midden van de nagel, zodat het uiteinde in een punt uitkomt. Deze vorm oogt verfijnd en elegant en is een favoriet voor speciale gelegenheden.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen tijdens het vijlen van de nagels is de juiste nagelvijl te gebruiken om de gewenste vorm te bereiken en de gezondheid van de nagels te behouden. Het is essentieel om een nagelvijl van goede kwaliteit te kiezen en de vijltechniek aan te passen aan de specifieke kenmerken van de natuurlijke nagels.

Vijlen Of Knippen

Bij het verzorgen van de nagels rijst vaak de vraag of men moet kiezen voor vijlen of knippen. Beide methoden hebben hun specifieke voor- en nadelen.

Het gebruik van een nagelknipper kan handig zijn als een snelle oplossing voor lange nagels. Echter, knippen zet de nagelplaten open en kan leiden tot splijtende nagels. Dit is niet ideaal voor het behoud van sterke en gezonde nagels. Bovendien is het moeilijker om met een nagelknipper de gewenste vorm te creëren.

Vijlen daarentegen, is een veel betere optie om nagels in goede conditie te houden. Door het vijlen worden de nagelranden gladgemaakt, wat de kans op beschadiging en splijten aanzienlijk vermindert. Daarnaast geeft vijlen meer controle over de gewenste vorm, zoals vierkant of ovaal, afhankelijk van de lengte van de nagels.

Bij nagels met gellak is het ook aan te raden om te vijlen in plaats van te knippen. Het knippen van nagels met gellak kan ervoor zorgen dat er een stukje gellak los springt. Om de gellak mooi intact te houden, is het beter om een vijl met 180 grit of hoger te gebruiken.

Ook is het belangrijk om in gedachten te houden welk type vijl te gebruiken. Metaalvijlen worden sterk afgeraden, omdat deze de nagels kunnen beschadigen. Het is beter om te kiezen voor board vijlen, die milder voor de nagels zijn.

In de meeste gevallen is nagels vijlen verreweg de betere keuze, zowel voor de gezondheid van de nagels als voor het creëren van de gewenste vorm en lengte. Echter, in sommige situaties kan knippen acceptabel zijn, maar wees er voorzichtig mee en gebruik een goede kwaliteit nagelknipper als het niet mogelijk is om te vijlen.

Verzorging Van Nagels

Manicure

Een goede manicure is belangrijk voor het behoud van gezonde nagels. Tijdens een manicure worden de nagels schoongemaakt, gevijld en gepolijst. Het inkorten van de nagels is ook een cruciale stap, omdat het helpt om breuken en scheuren te voorkomen.

Regelmatige manicures dragen bij aan een nette en verzorgde uitstraling, wat belangrijk is voor het behouden van gezonde nagels.

Nagelriemen Zorg

Het verzorgen van de nagelriemen is essentieel voor het behouden van gezonde nagels. Nagelriemen zijn de huid rondom de nagelplaat en dienen als bescherming tegen bacteriën en infecties.

Voor een goede nagelriemverzorging is het belangrijk om ze regelmatig te hydrateren en te verzachten. Dit kan door middel van het gebruik van nagelriemolie. De olie helpt de huid te hydrateren en verbetert de gezondheid en het uiterlijk van de nagelriem.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het terugduwen van de nagelriemen, om beschadiging of infectie te voorkomen.

Invulling En Navijlen

Om ervoor te zorgen dat de nagels gezond en sterk blijven, is het belangrijk om ze regelmatig bij te vullen en na te vijlen. Dit kan bijvoorbeeld met een glazen vijl of een bordkartonnen vijl.

Vijlen is beter voor je nagels dan knippen, omdat dit helpt beschadigingen en haakjes te voorkomen, wat kan leiden tot gespleten of gescheurde nagels. Het bijvullen en navijlen van de nagels waarborgt een egale, gezonde groei en voorkomt dat de nagels te lang worden.

Soorten Kunstnagels En Hun Vijlvereisten

Acrylnagels

Acrylnagels zijn een populaire keuze als het gaat om kunstnagels. Ze zijn gemaakt van een mengsel van vloeistof en poeder dat uithardt tot een sterke en duurzame nagel. Het vijlen van acrylnagels vereist specifieke nagelvijlen met een grovere korrel, zoals vijl 80-120. Deze vijlen zijn geschikt om de acryl snel en efficiënt te vormen en in te korten.

Bij het vijlen van acrylnagels is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te hard te drukken, omdat dit het nagelbed kan beschadigen. Gebruik een nagelvijl met een korrel van 180 tot 240 om de nagels af te werken en een glad oppervlak te creëren.

Gelnagels

Gelnagels zijn een andere populaire optie voor kunstnagels. Ze worden gemaakt door een gel op de nagels aan te brengen en uit te harden met een UV-lamp. Gelnagels zijn flexibeler dan acrylnagels en kunnen daarom bij het vijlen wat meer zachtheid vereisen.

Gebruik een nagelvijl met een korrel van 150 of hoger om de gelnagels voorzichtig te vormen en in te korten zonder ze te beschadigen.

Ook bij het vijlen van gelnagels is het essentieel om druk op het nagelbed te vermijden. Gebruik een buffer met een fijnere korrel om het oppervlak van de gelnagels glad te maken en een mooie glans te geven.

Voor zowel acrylnagels als gelnagels is het aan te raden om hoogwaardige nagelproducten te gebruiken om een langdurig en professioneel resultaat te bereiken. Ongeacht het type kunstnagel dat je kiest, is het belangrijk om de juiste nagelvijlen en -technieken te gebruiken om een ​​mooi en gezond eindresultaat te garanderen.

Professionele Nagelstyling

Een professionele nagelstyliste weet hoe belangrijk het is om de juiste gereedschappen te gebruiken voor het creëren van perfecte nagels. Een essentieel instrument in het arsenaal van elke nagelstyliste is de nagelvijl. Nagelvijlen zijn onmisbaar voor het vormgeven en voorbereiden van de nagels voor een manicure die lang meegaat.

Er zijn verschillende soorten nagelvijlen beschikbaar voor nagelstylisten, elk met hun eigen specifieke functies en voordelen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de eigenschappen van deze vijlen om het beste resultaat te bereiken bij het vormgeven van de nagels. Enkele tips voor het kiezen van de juiste nagelvijl zijn onder andere:

 • Besteed aandacht aan de grit van de vijl, wat aangeeft hoe fijn of grof de vijl is. Een lagere grit is grover en geschikt voor het snel vormgeven van de nagels, terwijl een hogere grit fijner is en gebruikt wordt voor het polijsten en afwerken van de nagels.
 • Kies een vorm die past bij het type werk dat je doet. Rechte vijlen zijn bijvoorbeeld handig voor het inkorten van de nagels en het creëren van rechte randen, terwijl gebogen vijlen beter zijn voor het vormgeven van ronde of ovale nagels.

Verschillende nagelvijlen kunnen worden aangeschaft via webwinkels zoals Nagelinkoop.nl, Dermarolling.nl, Nageldeco, Lilly Nails, en Mistero Milano.

Naast het gebruik van de juiste nagelvijl, zijn er ook enkele technieken die nagelstylisten moeten beheersen om de beste resultaten te behalen in de professionele nagelstyling:

 1. Vijl altijd in één richting om te voorkomen dat de nagels splijten of beschadigen.
 2. Houd de vijl in een hoek van 45 graden ten opzichte van de nagel om de randen gelijkmatig te vijlen.
 3. Gebruik een zachte druk en lange, vloeiende bewegingen om de nagelvorm te perfectioneren zonder het nageloppervlak te beschadigen.

Het beheersen van deze technieken en het gebruik van de juiste nagelvijlen zullen ervoor zorgen dat nagelstylisten prachtige, duurzame manicures kunnen creëren voor tevreden klanten.

Verdere Behandelingen

Polijsten

Polijsten is een belangrijke stap in het verzorgen van je nagels, omdat het helpt om de nagelplaat glad te maken en de natuurlijke glans te herstellen. Het wordt gedaan met een speciale polijstvijl, die een fijnere korrel heeft dan gewone nagelvijlen.

Om te polijsten, beweeg je de vijl zachtjes over je nagels in één richting. Dit helpt om eventuele oneffenheden glad te strijken en de nagels een mooie, geëgaliseerde glans te geven.

Zorg ervoor dat je het polijsten niet te vaak doet, want dit kan de nagels verzwakken en dunner maken. Het wordt aanbevolen om het polijsten slechts één keer per maand te doen, afhankelijk van de conditie van je nagels.

Als je nagels gevoelig of broos zijn, is het misschien beter om het polijsten over te slaan of met tussenpozen van zes tot acht weken uit te voeren.

Bufferen

Bufferen is een andere manier om de nagelplaat te verzorgen. Hierbij wordt een speciale buffer gebruikt om de nageloppervlakken glad te maken en te egaliseren. De buffer heeft meestal een zachte en sponsachtige textuur, wat geschikt is voor het voorzichtig egaliseren van je nagels zonder ze te beschadigen.

Net als bij het polijsten, is het belangrijk om het bufferen niet te vaak te doen. Het overbufferen van je nagels kan leiden tot dunner worden, wat de nagels kan verzwakken en meer vatbaar maakt voor breuken en scheuren. Het wordt aanbevolen om het bufferen slechts één keer per maand uit te voeren, of zelfs minder vaak als je nagels gevoelig of broos zijn.

In het algemeen kunnen zowel polijsten als bufferen bijdragen aan de gezondheid en schoonheid van je nagels, mits op de juiste manier en met mate worden uitgevoerd. Door deze technieken in je nagelverzorgingsroutine op te nemen, kun je genieten van prachtig glanzende en gelijkmatig gevormde nagels.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste je nagels vijlen?

Het is belangrijk om je nagels op de juiste manier te vijlen om beschadiging te voorkomen. Begin met het wassen en grondig drogen van je handen voordat je begint. Gebruik een vijl met een fijne structuur, zoals aanbevolen door Herôme, om de nagelplaten goed af te sluiten en splijten te voorkomen. Vijl altijd met één richting bewegingen vanaf de zijkanten naar het midden van de nagel.

Is vijlen slecht voor je nagels?

Vijlen is niet slecht voor je nagels, mits je het op de juiste manier doet. Door een fijne vijl te gebruiken en altijd in dezelfde richting te vijlen, kun je je nagels gezond en stevig houden. Vermijd agressief vijlen of het gebruik van een grove vijl, omdat dit haakjes en beschadigingen kan veroorzaken.

Is het beter om je nagels te knippen of vijlen?

Het vijlen van je nagels wordt over het algemeen als een gezondere optie beschouwd in vergelijking met het knippen van je nagels. Door je nagels te vijlen, kun je ze geleidelijk inkorten en de gewenste vorm creëren, zonder de nagels te beschadigen of te splijten zoals soms kan gebeuren bij het knippen.

Hoe vijl ik mijn nagels ovaal?

Om je nagels ovaal te vijlen, houd je de vijl in een hoek van 45 graden ten opzichte van je nagel. Begin bij de zijkanten van de nagel en vijl geleidelijk naar het midden toe. Probeer een soepele, natuurlijke curve te creëren en werk geleidelijk met een rustige hand tot je de gewenste ovale vorm bereikt.

Welke soorten nagelvijlen zijn er?

Er zijn verschillende soorten nagelvijlen beschikbaar, zoals emory boards, die vaak gemaakt zijn van karton of plastic en de populairste keuze zijn. Metalen nagelvijlen zijn vaak grover voor de nagels, en dan zijn er nog glasvijlen en keramische vijlen die duurzamer zijn.

Hoe vijl je gelnagels op de juiste manier?

Bij het vijlen van gelnagels is het belangrijk om voorzichtig en langzaam te werken. Gebruik een vijl met een fijnere korrel om beschadiging aan de gel- en natuurlijke nagel te voorkomen. Moet je meer lengte en/of vorm corrigeren, dan kun je beginnen met een iets grovere vijl en eindigen met een fijnere vijl om een gladde afwerking en verzegeling van de nagelrand te bereiken.

Footnotes

 1. Kruidvat NL – Nagels vijlen: alles over vormen, nagelvijlen en meer! 2 3
 2. My Beauty Day – Welke nagelvijl kiezen? Soorten, grit, vorm 2
 3. Goedkoopstenagelproducten.nl – Hoe kies je de juiste nagelvijl?
 4. Sculpturednails.nl – Nagelvijlen: welke soorten zijn er?

More to explorer

Plaats een reactie