Laptop toetsenbord werkt niet: wat te doen?

Laptop toetsenbord werkt niet: wat te doen?

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Wanneer je laptoptoetsenbord niet werkt, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Het kan je werk of studie onderbreken en lastig zijn om te achterhalen wat het probleem is.

A laptop keyboard sits still, unresponsive

Een van de eerste dingen die je kunt proberen, is de laptop opnieuw opstarten. Dit kan soms het probleem oplossen, vooral als het een tijdelijke storing is.

Als dat niet werkt, kun je proberen het toetsenbord schoon te maken, omdat vuil en stof soms de oorzaak kunnen zijn van een slecht functionerend toetsenbord.

Als je nog steeds problemen ondervindt, kun je proberen het toetsenbordstuurprogramma bij te werken of de toetsenbordindeling te wijzigen. Als geen van deze oplossingen werkt, is het mogelijk dat je laptop reparatie nodig heeft.

Basisstappen Probleemoplossing

Als het toetsenbord van uw laptop niet werkt, zijn er enkele basisstappen die u kunt nemen om het probleem op te lossen. Hier zijn enkele suggesties die u kunt proberen.

Opnieuw Opstarten van de Laptop

Soms kan het opnieuw opstarten van de laptop het probleem oplossen. Dit kan helpen bij het oplossen van tijdelijke problemen die het toetsenbord beïnvloeden.

Druk op de aan/uit-knop en houd deze enkele seconden ingedrukt totdat de laptop is uitgeschakeld. Wacht enkele seconden en druk vervolgens opnieuw op de aan/uit-knop om de laptop opnieuw op te starten.

Controleer de Toetsenbordinstellingen

Controleer of de toetsenbordinstellingen correct zijn geconfigureerd. Ga naar de instellingen van de laptop en selecteer het toetsenbord. Controleer of de toetsenbordinstellingen correct zijn geconfigureerd.

Als de toetsenbordinstellingen niet correct zijn geconfigureerd, kan dit leiden tot problemen met het toetsenbord.

Controleer het Stuurprogramma van het Toetsenbord

Controleer of het stuurprogramma van het toetsenbord correct is geïnstalleerd. Ga naar Apparaatbeheer en selecteer het toetsenbord.

Controleer of het stuurprogramma correct is geïnstalleerd en up-to-date is. Als het stuurprogramma niet correct is geïnstalleerd of verouderd is, kan dit leiden tot problemen met het toetsenbord.

Hardware Problemen en Oplossingen

A laptop with non-functional keyboard, user frustrated. Possible solutions nearby

Het kan erg frustrerend zijn als het toetsenbord van je laptop niet werkt. Er zijn verschillende hardwareproblemen die kunnen optreden. Gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen beschikbaar om deze problemen op te lossen.

Vastzittende of Defecte Toetsen

Als sommige toetsen vastzitten of niet goed werken, kan dit worden veroorzaakt door vuil of stof. Om dit probleem op te lossen, kan je het toetsenbord schoonmaken met een zachte doek en een beetje water.

Zorg ervoor dat je het toetsenbord niet te nat maakt en dat je het water niet in de toetsenbordtoets laat lopen.

Als het schoonmaken van het toetsenbord niet werkt, kan het zijn dat een specifieke toets defect is. In dit geval moet je het toetsenbord vervangen.

Reiniging van Toetsenbord

Het is belangrijk om het toetsenbord regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat er vuil en kruimels tussen de toetsen komen. Dit kan problemen veroorzaken met de toetsen en het typen bemoeilijken.

Om het toetsenbord schoon te maken, kan je een zachte doek en een beetje water gebruiken. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die agressieve chemicaliën bevatten, omdat deze het toetsenbord kunnen beschadigen.

Vervangen van het Toetsenbord

Als het toetsenbord niet kan worden gerepareerd, moet het worden vervangen. Het vervangen van het toetsenbord kan een lastige klus zijn en het is aan te raden om dit door een professional te laten doen.

Extern Toetsenbord Gebruiken

Als het toetsenbord van je laptop niet werkt en je dringend moet typen, kan je een extern toetsenbord aansluiten op je laptop. Dit kan een bedraad of draadloos toetsenbord zijn.

Een draadloos toetsenbord kan handig zijn omdat je dan niet vastzit aan je laptop en je het toetsenbord kunt gebruiken vanaf een comfortabele afstand.

Software en Driver Problemen

A laptop with non-functioning keys due to software and driver issues

Als het toetsenbord van een laptop niet werkt, kan het probleem te maken hebben met software- of driverproblemen. Hieronder staan een paar oplossingen die kunnen helpen bij het oplossen van deze problemen.

Bijwerken en Herinstalleren van Drivers

Een van de meest voorkomende redenen waarom het toetsenbord niet werkt, is omdat de drivers verouderd zijn of beschadigd zijn geraakt. Om dit op te lossen, moet u de drivers bijwerken of herinstalleren.

U kunt dit doen door naar Apparaatbeheer te gaan en de drivers van het toetsenbord te verwijderen. Vervolgens kunt u de nieuwste drivers downloaden van de website van de fabrikant en deze installeren.

Controle op Malware en Virussen

Malware en virussen kunnen ook de oorzaak zijn van problemen met het toetsenbord. Het is belangrijk om uw laptop regelmatig te scannen op malware en virussen.

U kunt dit doen met behulp van een antivirusprogramma. Als u geen antivirusprogramma heeft geïnstalleerd, kunt u er een downloaden van een betrouwbare website.

Als uw laptop nog steeds problemen heeft met het toetsenbord na het bijwerken van de drivers en het scannen op malware en virussen, kan het probleem te maken hebben met het besturingssysteem.

In dat geval is het misschien een goed idee om uw besturingssysteem bij te werken naar de nieuwste versie. Als dit niet werkt, kunt u het beste contact opnemen met een professionele reparatiedienst.

Probleemoplossing per Apparaattype

A laptop with a non-functional keyboard, displaying error messages on the screen

Als je problemen hebt met het toetsenbord van je laptop, tablet, desktop of all-in-one, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om het probleem op te lossen. Hieronder worden de stappen per apparaattype uitgelegd.

Laptops en Notebooks

Als het toetsenbord van je laptop niet werkt, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen.

Ten eerste is het belangrijk om te controleren of het toetsenbord is ingeschakeld. Dit kan worden gecontroleerd door op de toets “Num Lock” te drukken.

Als het lampje op deze toets brandt, betekent dit dat het toetsenbord is ingeschakeld. Als het lampje niet brandt, moet je mogelijk de “Fn” toets ingedrukt houden terwijl je op de “Num Lock” toets drukt.

Als het toetsenbord nog steeds niet werkt, is het mogelijk dat er een probleem is met de stuurprogramma’s.

Je kunt proberen de stuurprogramma’s bij te werken door naar de website van de fabrikant van je laptop te gaan en de nieuwste stuurprogramma’s te downloaden. Als het probleem nog steeds niet is opgelost, kan het zijn dat het toetsenbord zelf defect is en moet worden vervangen.

Tablets en Convertibles

Als het toetsenbord van je tablet of convertible niet werkt, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om het probleem op te lossen.

Ten eerste is het belangrijk om te controleren of het toetsenbord is aangesloten en ingeschakeld. Als het toetsenbord draadloos is, moet je controleren of de batterijen nog goed zijn en of het toetsenbord is gekoppeld aan de tablet of convertible.

Als het toetsenbord nog steeds niet werkt, is het mogelijk dat er een probleem is met de software.

Je kunt proberen de tablet of convertible opnieuw op te starten en te controleren of er software-updates beschikbaar zijn. Als het probleem nog steeds niet is opgelost, kan het zijn dat het toetsenbord zelf defect is en moet worden vervangen.

Desktops en All-in-Ones

Als het toetsenbord van je desktop of all-in-one niet werkt, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om het probleem op te lossen.

Ten eerste is het belangrijk om te controleren of het toetsenbord is aangesloten op de juiste poort.

Als het toetsenbord via USB is aangesloten, moet je controleren of het is aangesloten op een USB 2.0- of USB 3.0-poort.

Als het toetsenbord nog steeds niet werkt, is het mogelijk dat er een probleem is met de stuurprogramma’s.

Je kunt proberen de stuurprogramma’s bij te werken door naar de website van de fabrikant van je desktop of all-in-one te gaan en de nieuwste stuurprogramma’s te downloaden.

Als het probleem nog steeds niet is opgelost, kan het zijn dat het toetsenbord zelf defect is en moet worden vervangen.

Contact en Ondersteuning

A laptop keyboard with non-functional keys, showing a "Contact and Support" message on the screen

Als het laptoptoetsenbord niet werkt, kan het zijn dat u contact moet opnemen met de fabrikant of klantenservice voor ondersteuning.

Er zijn verschillende manieren om contact op te nemen met de fabrikant of klantenservice, afhankelijk van het merk van uw laptop.

Fabrikant en Klantenservice

Als uw laptop nog steeds onder de garantie valt, kunt u contact opnemen met de fabrikant voor ondersteuning.

De meeste fabrikanten hebben een klantenservice die u kunt bellen, e-mailen of chatten.

Zorg ervoor dat u uw serienummer of modelnummer bij de hand hebt wanneer u contact opneemt met de klantenservice, zodat ze u sneller kunnen helpen.

Sommige fabrikanten bieden ook een online chatfunctie op hun website, waar u direct met een klantenservicemedewerker kunt praten.

Als u liever de telefoon gebruikt, kunt u de klantenservice bellen.

De meeste fabrikanten hebben een gratis nummer dat u kunt bellen voor technische ondersteuning.

Online Middelen en Communities

Als uw laptop niet meer onder de garantie valt, zijn er nog steeds verschillende online middelen en communities die u kunnen helpen bij het oplossen van problemen met uw laptoptoetsenbord.

Veel fabrikanten hebben online forums waar u vragen kunt stellen en antwoorden kunt vinden van andere gebruikers.

Er zijn ook verschillende online communities die zich richten op het oplossen van technische problemen met laptops en andere apparaten.

Deze communities hebben vaak deskundige gebruikers die u kunnen helpen bij het oplossen van problemen met uw laptoptoetsenbord.

Als u niet zeker weet waar u moet beginnen, kunt u zoeken naar online tutorials en handleidingen die u stap voor stap door het oplossen van problemen met uw laptoptoetsenbord leiden.

Er zijn ook verschillende online video’s die u kunnen helpen bij het oplossen van problemen met uw laptoptoetsenbord.

Preventie en Onderhoud

A laptop with non-functional keyboard, showing error message on screen

Om te voorkomen dat het toetsenbord van uw laptop niet meer werkt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen en het toetsenbord schoon te houden.

Hieronder volgen enkele tips om het toetsenbord van uw laptop in goede staat te houden:


 • Schoonmaken: Het is belangrijk om het toetsenbord van uw laptop regelmatig schoon te maken.


  Gebruik hiervoor een zachte, droge doek of een speciale toetsenbordreiniger.


  Vermijd het gebruik van water of andere vloeistoffen, omdat deze het toetsenbord kunnen beschadigen. • Stof en vuil: Stof en vuil kunnen zich ophopen tussen de toetsen van het toetsenbord en ervoor zorgen dat de toetsen niet meer goed werken.


  Gebruik een persluchtbus om het stof en vuil tussen de toetsen weg te blazen. • Onderhoud: Het is belangrijk om uw laptop regelmatig te onderhouden en ervoor te zorgen dat alle software up-to-date is.


  Dit kan helpen bij het voorkomen van problemen met het toetsenbord en andere hardware-onderdelen. • Opslag: Als u uw laptop voor een langere periode niet gebruikt, is het belangrijk om deze op de juiste manier op te slaan.


  Bewaar de laptop op een droge, stofvrije plaats en zorg ervoor dat de batterij volledig is opgeladen voordat u de laptop opbergt.


Geavanceerde Probleemoplossing

A laptop with a non-functional keyboard, displaying an error message in Dutch "Geavanceerde Probleemoplossing laptoptoetsenbord werkt niet"

Als de eenvoudige oplossingen niet werken, zijn er nog enkele geavanceerde stappen die u kunt nemen om het probleem met uw laptoptoetsenbord op te lossen.

BIOS en Firmware Controles

Als uw laptoptoetsenbord nog steeds niet werkt, kunt u proberen de BIOS- en firmware-instellingen te controleren.

BIOS is de basisinvoer / uitvoer van uw computer en firmware is de software die op uw hardware is geïnstalleerd.

Om toegang te krijgen tot de BIOS-instellingen, moet u de computer opnieuw opstarten en op de juiste toets drukken wanneer het opstartscherm verschijnt.

Voor sommige laptops is dit de F2-toets, voor andere de Delete-toets. Raadpleeg de handleiding van uw laptop als u niet zeker weet welke toets u moet indrukken.

Als u eenmaal in de BIOS-instellingen bent, kunt u de instellingen voor USB-controllers en toetsenbordinstellingen controleren.

Zorg ervoor dat deze instellingen zijn geconfigureerd om uw toetsenbord te ondersteunen.

Controleer ook of uw firmware up-to-date is. Als dit niet het geval is, kunt u overwegen om de firmware bij te werken.

Besturingssysteem en Updates

Als uw laptoptoetsenbord nog steeds niet werkt, kunt u proberen uw besturingssysteem bij te werken.

Als u bijvoorbeeld Windows 8 gebruikt, kunt u overwegen bij te werken naar Windows 10.

Nieuwere versies van het besturingssysteem bevatten vaak bugfixes en verbeteringen die problemen met hardware kunnen oplossen.

U kunt ook controleren of er updates beschikbaar zijn voor uw besturingssysteem en stuurprogramma’s.

Updates kunnen problemen oplossen die zijn veroorzaakt door verouderde software. Zorg ervoor dat u de nieuwste updates voor uw besturingssysteem en stuurprogramma’s installeert.

Als uw laptoptoetsenbord nog steeds niet werkt na het uitvoeren van deze stappen, is het mogelijk dat er een hardwareprobleem is en moet u contact opnemen met een professionele reparatieservice.

Tips voor Specifieke Situaties

A laptop with a non-functional keyboard, user frustrated

Als het toetsenbord van een laptop niet werkt, kan het gebruik van een muis of trackpad een oplossing zijn.

Als de laptop een USB-poort heeft, kan een bedrade muis worden gebruikt.

Een draadloze muis is ook een optie, maar zorg ervoor dat de batterijen volledig zijn opgeladen.

Als de laptop geen USB-poort heeft, kan een Bluetooth-muis of -trackpad worden gebruikt als de laptop Bluetooth ondersteunt.

Wanneer een Muis of Trackpad Nodig is

Als het toetsenbord van de laptop niet werkt, kan het gebruik van een muis of trackpad handig zijn om de laptop te blijven gebruiken.

Een muis of trackpad kan worden gebruikt om de cursor te verplaatsen en te klikken op items op het scherm.

Het is belangrijk om te onthouden dat een muis of trackpad niet alle functies van het toetsenbord kan vervangen. Sommige acties, zoals het typen van tekst, kunnen niet worden uitgevoerd zonder een werkend toetsenbord.

Gebruik van Schermtoetsenbord

Een ander alternatief is om het schermtoetsenbord te gebruiken.

Dit is een virtueel toetsenbord dat op het scherm wordt weergegeven en kan worden bediend met een muis of trackpad.

Het schermtoetsenbord kan worden geopend door op de knop “Ease of Access” te klikken en vervolgens op “On-Screen Keyboard” te klikken.

Het schermtoetsenbord kan worden gebruikt om tekst in te voeren en andere acties uit te voeren die normaal gesproken met een toetsenbord worden uitgevoerd.

Gids voor Schoonmaken

A laptop keyboard with dirty keys and a non-functioning cleaning guide

Als je laptop toetsenbord niet werkt, kan het zijn dat het toetsenbord vuil is.

Het is belangrijk om het toetsenbord regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en het toetsenbord beschadigt.

Hieronder vindt u een aantal tips voor het schoonmaken van uw laptop toetsenbord.

Gebruik van Isopropylalcohol

Isopropylalcohol is een effectieve manier om vuil en stof van uw laptop toetsenbord te verwijderen.

Het is belangrijk om de isopropylalcohol te verdunnen met water voordat u het gebruikt.

Meng gelijke delen isopropylalcohol en water in een spuitfles en spuit het mengsel op een microvezeldoek.

Veeg het toetsenbord voorzichtig af met de doek. Zorg ervoor dat u niet te veel vloeistof gebruikt, want dit kan het toetsenbord beschadigen.

Gebruik van Microvezeldoek en Water

Een andere manier om uw laptop toetsenbord schoon te maken is met een microvezeldoek en water. Bevochtig de doek met water en wring hem uit zodat hij vochtig is, maar niet druipend nat.

Veeg het toetsenbord voorzichtig af met de doek. Zorg ervoor dat u niet te veel water gebruikt, want dit kan het toetsenbord beschadigen.

Als er vuil of stof tussen de toetsen zit, kunt u een wattenstaafje gebruiken om het voorzichtig te verwijderen. Wees voorzichtig bij het klikken op de toetsen, omdat deze kwetsbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden beschadigd.

Door regelmatig uw laptop toetsenbord schoon te maken, kunt u ervoor zorgen dat het goed blijft werken en voorkomen dat vuil zich ophoopt en het toetsenbord beschadigt.

Veelgestelde vragen

A laptop keyboard with non-functioning keys, surrounded by frustrated user's hand

Hoe kan ik mijn toetsenbord weer inschakelen op mijn laptop?

Als uw toetsenbord niet werkt, kan het zijn dat het is uitgeschakeld. Controleer of het toetsenbord is uitgeschakeld door op de toets met het toetsenbordpictogram te drukken.

Deze toets bevindt zich meestal in de buurt van de functietoetsen en kan worden geactiveerd door op de Fn-toets te drukken.

Wat moet ik doen als sommige toetsen niet werken op mijn laptop?

Als sommige toetsen niet werken op uw laptop, kan dit worden veroorzaakt door vuil of stof onder de toetsen. Probeer voorzichtig de toetsen te reinigen met een zachte borstel. Als dit niet werkt, kan het zijn dat de toetsen moeten worden vervangen.

Waarom werkt mijn toetsenbord niet meer na de opstart van Windows 10?

Als uw toetsenbord niet werkt na de opstart van Windows 10, kan dit worden veroorzaakt door een probleem met het toetsenbordstuurprogramma. Probeer het toetsenbordstuurprogramma bij te werken of opnieuw te installeren om het probleem op te lossen.

Mijn HP laptop toetsenbord is geblokkeerd, hoe ontgrendel ik het?

Als uw HP laptop toetsenbord is geblokkeerd, kan dit worden veroorzaakt door de Num Lock- of Scroll Lock-toetsen. Controleer of deze toetsen zijn ingeschakeld en probeer ze uit te schakelen om het probleem op te lossen.

Hoe los ik problemen met mijn draadloos toetsenbord op?

Als u problemen ondervindt met uw draadloos toetsenbord, controleer dan eerst of de batterijen volledig zijn opgeladen.

Probeer het toetsenbord opnieuw te synchroniseren met de ontvanger en zorg ervoor dat er geen storingen zijn in de buurt.

Hoe kan ik mijn laptop toetsenbord resetten?

Als uw laptop toetsenbord niet werkt, kunt u proberen het toetsenbord te resetten door de laptop opnieuw op te starten.

Als dit niet werkt, kunt u proberen het toetsenbordstuurprogramma bij te werken of opnieuw te installeren.

More to explorer

Plaats een reactie