Hoe moet je kozijnen schilderen

Hoe moet je kozijnen schilderen? Een stap-voor-stap gids

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Kozijnen schilderen kan een vervelende klus zijn, maar het is wel belangrijk om de levensduur van je kozijnen te verlengen en de uitstraling van je huis te verbeteren.

Of je nu je buiten- of binnenkozijnen gaat schilderen, het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en het juiste proces te volgen. In dit artikel leer je hoe je je kozijnen op de juiste manier kunt schilderen om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen.

Voorbereiding op het schilderen van kozijnen is cruciaal om een goed resultaat te krijgen. Het begint met het controleren van de staat van het huidige verfwerk en het eventueel schuren of afbijten van oude verflagen.

Vervolgens moet je de kozijnen schoonmaken en eventuele beschadigingen repareren. Het afplakken van ramen en deuren is ook belangrijk om te voorkomen dat verf op plekken terechtkomt waar het niet hoort.

Het schilderproces zelf is een belangrijk onderdeel van het schilderen van kozijnen. Het begint met het aanbrengen van een grondverf, gevolgd door meerdere lagen verf. Het is belangrijk om tussen de lagen door te schuren en de verf goed te laten drogen.

Het is ook belangrijk om de juiste verf te kiezen voor de juiste toepassing. Met deze tips en trucs kun je je kozijnen op de juiste manier schilderen voor een mooi en duurzaam resultaat.

Belangrijke aandachtspunten

 • Een goede voorbereiding is cruciaal voor het schilderen van kozijnen.
 • Het schilderproces zelf vereist geduld en aandacht voor detail.
 • Het kiezen van de juiste verf is belangrijk voor een duurzaam resultaat.

Voorbereiding op het Schilderen

Voordat je begint met het schilderen van kozijnen, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Hieronder staan de belangrijkste stappen die je moet nemen om het schilderproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Evaluatie van de Kozijnen

Voordat je begint met schilderen, moet je de staat van het huidige verfwerk evalueren. Controleer of er sprake is van houtrot, zwakke plekken of andere beschadigingen aan het kozijn.

Als je houtrot of andere beschadigingen constateert, moet je deze eerst repareren voordat je begint met schilderen. Voor kunststof kozijnen is deze stap niet nodig, maar het is wel belangrijk om te controleren of het oppervlak schoon en droog is.

Gereedschap en Materialen

Om kozijnen te schilderen, heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig. Hieronder staan de belangrijkste benodigdheden:

 • Verf
 • Kwast of roller
 • Verfkrabber
 • Schuurmachine of schuurpapier (korrel 80, 120 of 180)
 • Plamuurmes
 • Kitspuit
 • Emmer
 • Schone doekjes
 • Ontvetter
 • Afplaktape

Voorbereidende Werkzaamheden

Voordat je begint met schilderen, moet je de kozijnen voorbereiden. Hieronder staan de belangrijkste stappen die je moet nemen:

 1. Maak de kozijnen schoon met een vochtige doek en ontvetter. Spoel de kozijnen daarna af met water en laat ze drogen.
 2. Schuur de kozijnen licht op met schuurpapier (korrel 120 of 150) om de oude verflaag te verwijderen en het oppervlak ruwer te maken zodat de nieuwe verf beter hecht.
 3. Maak de kozijnen stofvrij met een schone doek.
 4. Plamuur eventuele gaten en kieren in het houtwerk met een plamuurmes en houtrotvuller. Laat de plamuur drogen en schuur het oppervlak licht op met schuurpapier (korrel 120 of 150).
 5. Kit eventuele naden en kieren tussen het kozijn en de muur dicht met een kitspuit en laat de kit drogen.

Keuze van Verf

Er zijn verschillende soorten verf die je kunt gebruiken om kozijnen te schilderen, zoals alkydverf, verf op waterbasis, grondverf en lak. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen voor de ondergrond en om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht.

Over het algemeen geldt dat verf op waterbasis beter is voor het milieu en gemakkelijker schoon te maken is, terwijl alkydverf beter bestand is tegen slijtage en weersinvloeden.

Veiligheidsmaatregelen

Bij het schilderen van kozijnen is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je een veilige werkplek hebt en gebruik de juiste beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril en handschoenen.

Werk altijd van boven naar beneden om te voorkomen dat verf op al geschilderde delen druppelt en gebruik een ladder of steiger om bij hoger gelegen delen te komen. Zorg ervoor dat de vloer bedekt is met afdekfolie om te voorkomen dat er verf op terechtkomt.

Gebruik geen ammonia of terpentinebasis producten binnenshuis, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Het Schilderproces

Het schilderen van kozijnen is een klus die goed moet worden voorbereid en uitgevoerd om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen. Hieronder worden de belangrijkste stappen van het schilderproces beschreven.

Grondlaag Aanbrengen

De eerste stap is het aanbrengen van een grondlaag op de kozijnen met een kwast of roller. De grondverf zorgt voor een goede hechting van de verf op het hout en beschermt het hout tegen vocht en andere invloeden van buitenaf.

Het is belangrijk om de grondlaag gelijkmatig aan te brengen en goed te laten drogen voordat er verder wordt gegaan met het schilderproces.

Schuren en Plamuren

Na het drogen van de grondlaag is het tijd om de kozijnen te schuren en eventuele oneffenheden en beschadigingen te plamuren. Gebruik hiervoor een verfkrabber, schuurpapier met korrel 120 of 180, en een plamuurmes. Zorg ervoor dat het oppervlak egaal en glad is voordat er verder wordt gegaan met de volgende stap.

Aflakken van de Kozijnen

Als de kozijnen goed zijn geschuurd en geplamuurd, is het tijd om de aflaklaag aan te brengen. Gebruik een kwast of roller om de verf gelijkmatig aan te brengen. Begin bij de hoeken en randen en werk dan naar het midden van het kozijn toe.

Laat de verf goed drogen voordat er een tweede laag wordt aangebracht. Herhaal deze stappen totdat er voldoende verflagen zijn aangebracht en er een goede dekking is bereikt.

Het schilderen van kozijnen is een klus die nauwkeurigheid en geduld vereist. Door het volgen van het bovenstaande stappenplan en het gebruik van de juiste materialen, kan een mooi en duurzaam resultaat worden bereikt.

Nazorg en Onderhoud

Na het schilderen van de kozijnen is het belangrijk om de juiste nazorg te bieden om ervoor te zorgen dat de verf lang meegaat. In deze sectie worden de belangrijkste aspecten van de nazorg en het onderhoud van geschilderde kozijnen besproken.

Inspectie na het Schilderen

Na het schilderen van de kozijnen is het belangrijk om een inspectie uit te voeren om te controleren of alles goed is gegaan. Controleer of er geen druipers of oneffenheden zijn en of het houtwerk goed is beschermd. Als er nog problemen zijn, is het beter om ze zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Onderhoud van Geschilderde Kozijnen

Om de levensduur van de geschilderde kozijnen te verlengen, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Het is aan te raden om de kozijnen minstens één keer per jaar schoon te maken met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en schuursponsjes, omdat deze de verf kunnen beschadigen. Controleer ook regelmatig of er beschadigingen zijn en repareer deze indien nodig.

Herhaling van het Schilderproces

Over het algemeen gaat verf op waterbasis minder lang mee dan alkydverf. Als u kiest voor verf op waterbasis, is het belangrijk om het schilderproces om de paar jaar te herhalen.

Bij alkydverf kan dit eens in de vijf tot zeven jaar nodig zijn. Het is belangrijk om de verf op tijd te vervangen om verdere schade aan het houtwerk te voorkomen.

Kortom, het onderhoud en de nazorg van geschilderde kozijnen is essentieel om de levensduur van de verf te verlengen. Voer regelmatig inspecties uit, maak de kozijnen schoon en herhaal het schilderproces op tijd. Zo blijven uw kozijnen er mooi uitzien en beschermt u het houtwerk tegen verdere schade.

Professionele Hulp

Het schilderen van kozijnen kan een lastige klus zijn en het is begrijpelijk als u het liever uitbesteedt aan een professional. Gelukkig zijn er veel vakmensen beschikbaar die u kunnen helpen bij het schilderen van uw kozijnen.

In dit artikel bespreken we waar u op moet letten bij het kiezen van een vakman en hoe u uw kozijnen kunt laten schilderen.

Kiezen van een Vakman

Bij het kiezen van een vakman is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Allereerst is het verstandig om meerdere offertes op te vragen, zodat u een idee heeft van de prijzen en de kwaliteit van het werk. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de ervaring van de vakman en de gebruikte materialen.

Een andere belangrijke factor is de garantie die wordt geboden op het schilderwerk. Vraag altijd naar de garantievoorwaarden en zorg ervoor dat deze schriftelijk worden vastgelegd. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan als er toch iets misgaat met het schilderwerk.

Als laatste is het verstandig om te kiezen voor een vakman die werkt met hoogwaardige materialen, zoals Sikkens verf. Hierdoor bent u verzekerd van een mooi en duurzaam resultaat.

Kozijnen Laten Schilderen

Als u ervoor kiest om uw kozijnen te laten schilderen, dan zijn er verschillende stappen die worden doorlopen. Allereerst zal de vakman de kozijnen grondig reinigen en eventuele beschadigingen repareren. Vervolgens zal hij of zij de kozijnen schuren en ontvetten, zodat de verf goed hecht.

Daarna wordt de eerste verflaag aangebracht, gevolgd door een tweede laag. Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige verf, zoals Sikkens verf, zodat u verzekerd bent van een mooi en duurzaam resultaat.

Als laatste zal de vakman de kozijnen nauwkeurig afwerken en eventuele beschadigingen bijwerken. Zo heeft u weer mooie en goed beschermde kozijnen.

Kortom, het laten schilderen van uw kozijnen kan een verstandige keuze zijn als u geen zin heeft in de klus of als u verzekerd wilt zijn van een mooi en duurzaam resultaat. Zorg er wel voor dat u kiest voor een vakman die werkt met hoogwaardige materialen en die garantie biedt op het schilderwerk.

Veelgestelde vragen

Zelf houten kozijnen schilderen, hoe doe je dat?

Het schilderen van houten kozijnen is een precieze klus die niet voor iedereen is weggelegd. Het is belangrijk om de juiste materialen te gebruiken en de juiste stappen te volgen om het beste resultaat te bereiken.

Het is aan te raden om eerst de oude verflaag te verwijderen voordat je begint met schilderen. Dit kan bijvoorbeeld met een verfkrabber of een verfbrander. Vervolgens moet het oppervlak worden geschuurd en schoongemaakt. Daarna kan de nieuwe verflaag worden aangebracht.

Stappenplan voor het schilderen van kozijnen binnen

 1. Verwijder de oude verflaag.
 2. Schuur het oppervlak.
 3. Maak het oppervlak schoon.
 4. Breng de grondverf aan.
 5. Breng de verf aan.

Stappenplan voor het schilderen van kozijnen buiten

 1. Verwijder de oude verflaag.
 2. Schuur het oppervlak.
 3. Maak het oppervlak schoon.
 4. Breng de grondverf aan.
 5. Breng de verf aan.

Wat zijn de kosten voor het schilderen van kozijnen buiten?

De kosten voor het schilderen van kozijnen buiten hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het oppervlak, de staat van de oude verflaag en het type verf dat wordt gebruikt. Het is aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende schildersbedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten.

Welke verf moet ik gebruiken voor het verven van kozijnen?

Voor het verven van kozijnen wordt vaak acrylverf gebruikt. Deze verf is watergedragen en droogt snel. Ook is acrylverf beter bestand tegen weersinvloeden dan bijvoorbeeld alkydverf.

Hoe vaak moet ik houten kozijnen schilderen?

Hoe vaak houten kozijnen geschilderd moeten worden hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van de oude verflaag, de blootstelling aan weersinvloeden en de kwaliteit van de verf. Over het algemeen is het aan te raden om kozijnen eens in de vijf tot zeven jaar opnieuw te schilderen.

More to explorer

Plaats een reactie