Kippenren Maken

Kippenren Maken: Een Duidelijke Stap-voor-Stap Gids

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Een kippenren maken is een uitstekend project voor iedereen die graag zelfvoorzienend wil zijn of gewoonweg geniet van verse eieren van eigen kippen.

Om zelf een kippenren te bouwen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de benodigdheden, locatie, bouwmethoden en onderhoud van de ren en het kippenhok.

Kippen zijn redelijk eenvoudig te houden, maar ze hebben wel een veilige en comfortabele leefomgeving nodig. Dit houdt in dat ze voldoende ruimte, beschutting en mogelijkheden voor nestelen nodig hebben.

Daarnaast is het essentieel om de ren te beschermen tegen roofdieren en regelmatig onderhoud te plegen om de gezondheid en het welzijn van de kippen te garanderen.

Belangrijke Aandachtspunten:

 • Rekening houden met benodigdheden, locatie en bouwmethoden voor een kippenren
 • Zorgen voor een veilige en comfortabele leefomgeving voor de kippen
 • Regelmatig onderhoud en bescherming tegen roofdieren zijn essentieel

Wat Is een Kippenren

Een kippenren is een afgesloten buitenruimte die speciaal is ontworpen voor kippen om veilig en comfortabel te kunnen leven. Het biedt kippen de mogelijkheid om te scharrelen, te rusten en te bewegen zonder angst voor roofdieren of ontsnapping.

Het maken van een kippenren is een essentieel onderdeel van het houden van kippen in uw achtertuin of op uw boerderij.

Bij het plannen van een kippenren is het belangrijk om te overwegen hoeveel kippen u wilt houden en hoeveel ruimte zij nodig hebben. Kippen hebben doorgaans 2-4 vierkante voet per kip nodig om comfortabel te leven in de ren. Hiermee kunnen ze voldoende bewegen, scharrelen en rusten.

Het ontwerp van de kippenren is van cruciaal belang voor de veiligheid en het welzijn van uw kippen. De ren moet stevig genoeg zijn om te voorkomen dat hij instort bij harde wind of andere weersomstandigheden.

Het is ook belangrijk om de juiste hoogte van de ren te kiezen, zodat de kippen zich niet beklemd voelen en er voldoende ventilatie is.

Naast het bieden van voldoende ruimte en veiligheid, is het van belang om extra’s in de kippenren te voorzien die het welzijn van de kippen bevorderen. Denk aan het plaatsen van zandbaden, die kippen graag gebruiken om hun verenkleed te reinigen en ongedierte te verminderen, en het planten van struikjes voor schaduw op zonnige dagen.

Met de juiste planning en aandacht voor detail, kunt u een kippenren maken die uw kippen een comfortabele en veilige leefomgeving biedt. Dit zal hun algehele gezondheid en productiviteit ten goede komen, wat op zijn beurt weer een voordeel is voor u als eigenaar.

Benodigdheden Voor Een Kippenren Maken

Bij het maken van een kippenren, is het belangrijk om de juiste benodigdheden te hebben. Hier is een overzicht van de materialen die u nodig heeft:

 1. Hout: Gebruik stevige planken en latten voor de constructie van het frame en de palen. Steigerhout is een goede optie vanwege de stevigheid en duurzaamheid. Eventueel kunt u ook oud hout, pallets of resthout gebruiken.
 2. Kippengaas: Kies stevig kippengaas voor de omheining om de kippen te beschermen tegen roofdieren. Graaf het gaas enkele centimeters in de grond om te voorkomen dat roofdieren onder de ren door graven.
 3. Schroeven, spijkers en krammen: Gebruik deze om de houten delen aan elkaar te bevestigen en het kippengaas vast te zetten.
 4. Dakbekleding: Voorzie de kippenren van een dak om de kippen bescherming te bieden tegen de weersomstandigheden.
 5. Scharnieren: Deze zijn nodig om een opening te maken voor het reinigen van de ren en het verzorgen van de kippen.
 6. Bodem: Afhankelijk van uw keuze kan de bodem bestaan uit beton, tegels, zand of houten vloer.
 7. Nestkasten: Voor legkippen zijn nestkasten noodzakelijk. Maak voldoende nestkasten, rekening houdend met het aantal kippen in de ren.

Bij het maken van een kippenren is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte die nodig is voor de kippen. Een algemene richtlijn is om minimaal 1 m2 per kip aan te houden.

Krielkippen hebben minder ruimte nodig dan grote legkippen, dus pas de afmetingen van de ren hierop aan. Overweeg een overdekte kippenren te maken als u beperkte ruimte heeft in de achtertuin of op een boerderij.

Maak vooraf een bouwtekening met de juiste afmetingen en zorg ervoor dat de ren comfortabel en veilig is voor de kippen. Neem tijdens het ontwerpproces ook rekening met eventuele sierkippen of andere soorten die u wilt houden, omdat deze mogelijk andere eisen stellen aan de inrichting van de ren. Zorg ten slotte voor een drinkbak en voerbak die goed bereikbaar zijn voor de kippen.

Locatie en Ruimte Voor de Kippenren

Bij het maken van een kippenren is het belangrijk om de juiste locatie en afmetingen te kiezen. De tuin is meestal de meest geschikte plek om een kippenren te plaatsen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor de kippen om rond te scharrelen.

De plek waar de kippenren wordt geplaatst, moet goed zijn afgeschermd van roofdieren en voldoende zonlicht krijgen. Overweeg ongeveer 2-4 vierkante voet per kip in de ren om de kippen voldoende scharrelruimte te bieden.

Idealiter moet de ren in de achtertuin worden geplaatst, waar er minder verstoring is van het verkeer en andere activiteiten. Kies een maat voor de ren die bij uw tuin past en houd rekening met de groei van uw kippen en mogelijk uitbreiding in de toekomst.

Zorg ervoor dat er een goede balans is tussen zon en schaduw in het gebied waar u de kippenren plaatst. Kippen hebben zonlicht nodig voor de vitamine D-productie, maar te veel direct zonlicht kan voor oververhitting zorgen. Daarom is het belangrijk dat er schaduwrijke plekken zijn waar de kippen kunnen schuilen tijdens warme dagen.

Bouwen Van Een Kippenren

Het bouwen van een kippenren is een leuk en uitdagend project dat je zelf kunt uitvoeren. Bij het maken van een kippenren is het belangrijk om een solide basis te creëren, rekening houdend met de afmetingen en het materiaal dat je gaat gebruiken.

Eerst moet je beslissen welk materiaal je wilt gebruiken voor de kippenren. Een houten constructie is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Zorg ervoor dat je de juiste bouwtekeningen hebt om aan de slag te gaan. Deze tekeningen helpen bij het plannen en het garanderen van de veiligheid en het comfort van je kippen.

Begin met het bouwen van het nachthok, waar de kippen ’s nachts beschermd zullen zijn tegen roofdieren en het weer. Zorg ervoor dat het nachthok wordt gebouwd met stevige poten om het op de juiste hoogte te houden.

Bevestig de poten met schroeven en zorg voor extra stevigheid door balkjes aan te brengen. Het nachthok moet ook een deurtje hebben om de kippen de mogelijkheid te geven het nachthok in en uit te gaan.

Bij het bouwen van de kippenren zelf moet je een stevige omheining creëren met behulp van houten latten en gaas. Zorg dat de omheining hoog genoeg is om de kippen binnen te houden en te beschermen tegen roofdieren.

Een toegangsdeur moet worden geïnstalleerd om de kippenren eenvoudig te kunnen betreden voor onderhoud en voeren.

Een bouwpakket kan je ook helpen bij het bouwen van je kippenren, vooral als je basis vaardigheden hebt op het gebied van houtbewerking. Dit pakket bevat alle benodigde materialen en instructies om het project succesvol af te ronden.

Het bouwen van een kippenren is een tijdsinvestering die uiteindelijk veel voldoening zal geven. Met de juiste materialen, bouwtekeningen en een beetje geduld, heeft u binnen de kortste keren een veilige en comfortabele kippenren voor uw gevederde vrienden.

Kippenhokken en Nestkasten

Het maken van een kippenhok is een belangrijk aspect van het houden van kippen. Bij het kiezen van een kippenhok moet rekening worden gehouden met de maat, functionaliteit en het gemak van schoonmaken. Er zijn verschillende soorten kippenhokken die je kunt kopen, maar je kunt ook zelf een kippenhok maken.

De grootte van het hok is afhankelijk van het aantal kippen dat je wilt houden en de ruimte die je beschikbaar hebt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de kippen om zich vrij te bewegen en comfortabel te kunnen leven.

Een belangrijk aspect van het hok zijn de zitstokken. Deze moeten minimaal 30 cm boven de grond hangen om ervoor te zorgen dat de kippen zich veilig voelen en comfortabel kunnen rusten. Het plaatsen van meerdere zitstokken op verschillende hoogtes kan een mooie toevoeging zijn aan het hok, zodat de kippen kunnen kiezen waar ze gaan zitten.

Nestkasten zijn ook essentieel in het kippenhok. Dit zijn de plekken waar kippen in alle rust hun eieren kunnen leggen. Zorg ervoor dat je voldoende nestkasten voorziet voor het aantal kippen dat je gaat houden. Plaats de nestkasten op een rustige en afgelegen plek in de ren, zodat de kippen zich veilig voelen om eieren te leggen.

Bij het ontwerpen van het hok is het belangrijk om goed na te denken over het schoonmaken. Het is aan te raden om de vloer van de ren te bedekken met stro, houtsnippers of zand. Dit maakt het schoonmaken gemakkelijker en zorgt ook voor een comfortabele ondergrond voor de kippen.

Overweeg tot slot om een kippenhok met een ren te kopen of te combineren. Dit geeft kippen extra ruimte om buiten rond te scharrelen, terwijl ze tegelijkertijd beschermd zijn tegen roofdieren. Kippengaas kan worden gebruikt om de ren te beveiligen en te zorgen dat de kippen veilig blijven.

Bij het maken van een kippenhok is het belangrijk om de bovengenoemde factoren in overweging te nemen en goed te plannen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je kippen gezond en gelukkig zijn in een comfortabele en functionele leefomgeving.

Onderhoud Van de Kippenren en Kippenhok

Een goed onderhouden kippenren en kippenhok zorgen voor een veilige en comfortabele leefomgeving voor uw krielkippen. Het is belangrijk om regelmatig het hok en de ren schoon te maken en te controleren op veiligheidsaspecten.

Het schoonmaken van de kippenren en het kippenhok omvat het verwijderen van vuil en mest, en het vervangen van de bodembedekking. Gebruik afbreekbare schoonmaakmiddelen om de ren en het hok fris te laten ruiken en hygiënisch te houden. Zorg voor voldoende vers water voor uw kippen, en controleer regelmatig de waterkwaliteit.

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het onderhouden van een kippenren. Inspecteer de omheining op eventuele schade en zorg ervoor dat het metaal van de ren geen scherpe randen heeft die de kippen kunnen verwonden. Controleer ook op ongewenste beestjes en behandel indien nodig met de juiste bestrijdingsmiddelen.

Een zandbad is essentieel voor het welzijn van uw kippen. Hiermee kunnen ze zichzelf verzorgen en verlost blijven van parasieten. Zorg dat het zand in het bad altijd schoon en droog is, en vervang het jaarlijks om optimale condities te creëren voor uw kippen.

De keuze van bodembedekking voor het kippenhok is cruciaal om ervoor te zorgen dat uw kippen comfortabel en gezond blijven. Gebruik bijvoorbeeld stro of houtkrullen als bodembedekking, aangezien deze materialen vocht absorberen en een zachte ondergrond bieden voor uw kippen om op te lopen.

Naast regulier onderhoud is het verstandig om af en toe de volledige kippenrennen eens goed na te lopen en eventueel aan te passen om een zo veilig en comfortabel mogelijke leefomgeving te blijven creëren voor uw krielkippen.

Bescherming Van de Kippenren

Het is essentieel om de kippenren goed te beschermen tegen mogelijke roofdieren die geïnteresseerd zijn in het aanvallen van uw kippen. Een goede bescherming draagt bij aan het welzijn van de kippen en garandeert een veilige leefomgeving.

Eerst en vooral is het belangrijk om te zorgen voor een sterke afrastering rondom de ren. Gebruik stevig gaas of draad dat bestand is tegen roofdieren zoals vossen, marters en roofvogels.

Het is aanbevolen om de afrastering minimaal 1,5 tot 2 meter hoog te maken, zodat kippen niet eenvoudig kunnen ontsnappen, en om roofdieren buiten te houden. Bovendien kan het verstandig zijn om het onderste deel van de omheining deels in te graven om te voorkomen dat roofdieren onder de afrastering door graven.

Daarnaast is het noodzakelijk om de kippenren te voorzien van een veilig, afsluitbaar nachthok waar de kippen ’s nachts in kunnen verblijven. Dit helpt om de dieren te beschermen tegen nachtelijke aanvallen van roofdieren. Zorg ervoor dat het nachthok voorzien is van een stevige en veilige deur- of klepsluiting die niet eenvoudig door roofdieren geopend kan worden.

Verder kunnen er enkele preventieve maatregelen genomen worden om de kans op roofdieren in de omgeving van de kippenren te verkleinen. Bijvoorbeeld:

 • Houd het gebied rondom de kippenren schoon en opgeruimd om het minder aantrekkelijk te maken voor ongedierte en grotere roofdieren.
 • Plaats indien mogelijk de kippenren dichtbij het huis, zodat de aanwezigheid van mensen roofdieren op afstand houdt.
 • Overweeg het gebruik van afschrikwekkende middelen zoals ultrasone verjagers, geur- of geluidsbarrières om roofdieren te ontmoedigen.

Door de juiste maatregelen te treffen op het gebied van beveiliging en bescherming, zorgt u ervoor dat de kippenren een veilige plek wordt voor uw kippen.

Tips bij de Keuze Van Een Kippenras

Bij het maken van een kippenren is het belangrijk om rekening te houden met het kiezen van het juiste kippenras. Het kiezen van het juiste kippenras kan een grote invloed hebben op het gedrag, de gezondheid en de productiviteit van uw kippen. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het kiezen van het juiste kippenras.

Brahma: De Brahma is een groot en imposant kippenras, dat zeer geschikt is voor een ruime kippenren. Ze zijn vriendelijk, rustig en kunnen goed overweg met andere kippen. Ze zijn ook goede legkippen en kunnen tot 200 eieren per jaar leggen. Overweeg de Brahma als u op zoek bent naar een kippenras dat zowel visueel aantrekkelijk als productief is.

Sierkippen: Sierkippen zijn kippenrassen die voornamelijk zijn gefokt vanwege hun opvallende uiterlijk. Voorbeelden van sierkippen zijn de Zijdehoen, de Wyandotte en de Araucana. Sierkippen kunnen een interessante toevoeging zijn aan uw kippenren als u op zoek bent naar kippen die er uniek uitzien. Houd er echter rekening mee dat sommige sierkippen minder eieren leggen dan andere kippenrassen.

Legkippen: De legkip is een kippenras dat speciaal is gefokt voor de productie van eieren. Enkele voorbeelden van legkippen zijn de Leghorn, de Rhode Island Red en de Sussex.

Legkippen kunnen meer dan 300 eieren per jaar leggen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als u een kippenras zoekt dat veel eieren produceert. Let wel op het temperament van het gekozen legkippenras, want sommige rassen kunnen luidruchtig of minder sociaal zijn dan anderen.

Bij het kiezen van een kippenras, houd rekening met de grootte van de beschikbare ruimte, het doel van uw kippenren (uitsluitend voor eierproductie, sierkippen of een mix van beide) en de eigenschappen van de verschillende kippenrassen die passen bij uw verwachtingen en wensen. Zo kunt u er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt voor uw kippenren.

Het Creëren van een Buitenverblijf Voor Uw Kippen

Het buitenverblijf, of kippenren, is een essentieel onderdeel van de leefomgeving van uw kippen. In dit gedeelte zullen ze scharrelen, zonnebaden en genieten van hun vrije tijd. Hier zijn enkele tips om een comfortabel en praktisch buitenverblijf te creëren voor uw kippen.

Ten eerste is het belangrijk om voldoende scharrelruimte te voorzien. Een richtlijn hiervoor is 1-2 vierkante meter per kip, afhankelijk van het ras en de grootte. Deze ruimte zorgt ervoor dat uw kippen zich vrij kunnen bewegen en niet gestrest raken door te weinig plek.

De stahoogte van de kippenren is ook belangrijk. Het voorzien van voldoende hoogte zorgt ervoor dat de kippen hun vleugels kunnen uitslaan en zich zonder problemen kunnen bewegen. Het is aanbevolen om de hoogte van de ren minimaal 1,5 meter te maken, zodat u ook gemakkelijk naar binnen kunt om te voeden en te onderhouden.

Een deel van het buitenverblijf kan het beste overdekt zijn. Een overdekte kippenren biedt bescherming tegen regen, sneeuw, zon en roofdieren. Ook zal het de kippen een plek bieden om in de schaduw te rusten tijdens warme zomerdagen. Houten planken of een stevig doek kunnen dienen als overkapping voor de ren.

De locatie van het buitenverblijf is ook van groot belang. Een goed georiënteerde ren zorgt ervoor dat uw kippen van voldoende zonlicht en frisse lucht genieten, wat essentieel is voor hun gezondheid en welzijn. Houd rekening met de ligging van uw tuin en de weersomstandigheden bij het kiezen van de juiste locatie.

Tot slot kan inspiratie uit verschillende bronnen worden gehaald bij het ontwikkelen van het buitenverblijf voor uw kippen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van kippengids.nl voor instructies, plannen en ideeën voor het bouwen van een kippenren. Deze bronnen zorgen ervoor dat u een goed doordachte en comfortabele omgeving voor uw kippen creëert.

Voordelen Van Eigen Kippenhok en Kippenren

Het hebben van een eigen kippenhok en kippenren biedt diverse voordelen voor zowel de kippen als hun eigenaar. Ten eerste, geeft het kippen de mogelijkheid om vrij te scharrelen, wat helpt bij het leggen van verse eieren, een belangrijk voordeel voor de consument.

Een ander voordeel van het hebben van een eigen kippenhok is dat het goedkoper kan zijn dan het kopen van een kant-en-klaar kippenhok. Door zelf een kippenhok en kippenren te maken, kan men besparen op de kosten en het hok aanpassen aan de persoonlijke voorkeuren en beschikbare ruimte.

Bovendien zijn er verschillende mogelijkheden voor beginners om gemakkelijk aan de slag te gaan met het maken van een kippenhok en kippenren. Er zijn handleidingen beschikbaar waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe men een kippenhok en kippenren kan maken en welke materialen hiervoor nodig zijn.

Daarnaast heeft het zelf bouwen van een kippenhok en kippenren als voordeel dat men meer controle heeft over de kwaliteit en duurzaamheid van het hok. Men kan ervoor kiezen om hoogwaardige materialen te gebruiken, wat resulteert in een sterker en duurzamer hok en ren.

Het zelf maken van een kippenhok en kippenren zorgt er ook voor dat men meer betrokken is bij het houden van kippen, wat kan leiden tot een betere verzorging van de dieren en een hogere opbrengst van verse eieren.

Kortom, het hebben van een eigen kippenhok en kippenren biedt verschillende voordelen en draagt bij aan duurzaamheid, kostenbesparing en een betere kwaliteit van leven voor de kippen.

Kan ik makkelijk een kippenren maken met de kippengids van Fred?

Het bouwen van een kippenren kan een eenvoudig proces zijn dankzij de kippengids van Fred Schouten. Met behulp van deze gids kan men stap voor stap aan de slag met het bouwen van hun eigen kippenhok en ren.

Fred’s kippengids bevat duidelijke en gedetailleerde bouwtekeningen voor het maken van een kippenren. Deze tekeningen zijn ideaal voor zowel beginners als ervaren doe-het-zelvers, omdat ze heldere instructies en benodigde materialen aangeven. Bovendien biedt de gids diverse ideeën en ontwerpen, zodat er voor elke situatie en wens een geschikte oplossing is.

Een belangrijk aspect bij het bouwen van een kippenren is de grootte ervan. De grootte van de kippenren hangt samen met het aantal kippen en het soort kippenras dat men wil gaan houden. Fred’s kippengids helpt bij het bepalen van de juiste afmetingen, zodat de kippen genoeg ruimte hebben om vrij te bewegen en te scharrelen.

Naast het bieden van bouwtekeningen en advies over de grootte van de kippenren, geeft Fred’s kippengids ook waardevolle informatie over de verzorging van kippen. Hierbij kan men denken aan voeding, gezondheid en het onderhouden van het kippenhok.

Alles bij elkaar genomen, kan men met behulp van de kippengids van Fred Schouten op een makkelijke en efficiënte manier een kippenren bouwen. Door het volgen van de stapsgewijze instructies en de keuze uit diverse ontwerpen, is men verzekerd van een mooie en functionele kippenren die bij hun situatie past.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een kippenren met schapenhek?

Om een kippenren met schapenhek te maken, begint u met het bepalen van de gewenste afmetingen en vorm van de ren. Vervolgens plaatst u palen rondom de omtrek op gelijke afstanden om het schapenhek op te spannen. Bevestig het schapenhek aan de palen met behulp van krammen of tie-wraps. Zorg ervoor dat het hek strak en recht is.

Welk gaas is geschikt voor een kippenren?

Kippengaas of volièregaas zijn beide geschikt voor een kippenren. Beide materialen zijn stevig en bieden voldoende bescherming tegen roofdieren. Kippengaas heeft kleinere mazen, terwijl volièregaas wat grotere mazen heeft. De keuze hangt af van de grootte van de kippen die u houdt en van welke roofdieren u de kippen wilt beschermen.

Hoe maak je een deur voor de kippenren?

Voor het maken van een deur voor de kippenren, kiest u eerst de juiste locatie. Daarna bevestigt u twee palen waar de deur tussen komt. Maak een rechthoekig frame op maat uit houten latten. Het frame moet net iets kleiner zijn dan de opening tussen de palen. Bedek het frame met gaas en bevestig het aan de palen met scharnieren. Zorg voor een handgreep en een sluiting om de deur veilig af te kunnen sluiten.

Wat is de ideale hoogte voor een kippenren?

De ideale hoogte voor een kippenren hangt af van de grootte van de kippen en hun behoefte om te kunnen vliegen. Over het algemeen is een hoogte van 1,5 tot 2 meter voldoende om de kippen de gewenste bewegingsruimte te geven en roofdieren buiten te houden.

Hoe maak je een verplaatsbare kippenren?

Een verplaatsbare kippenren, ook wel een kippen tractor genoemd, kan worden gemaakt door een lichtgewicht frame te bouwen, bijvoorbeeld van PVC-buizen of dunne houten latten. Bevestig gaas aan het frame om de kippen te beschermen. Zorg dat de ren gemakkelijk te verplaatsen is door handvatten aan het frame te bevestigen en eventueel wielen onder de ren te plaatsen.

Welk materiaal is geschikt voor een kippenren?

Voor een kippenren kan gebruik gemaakt worden van diverse materialen zoals hout, metaal, PVC en gaas. Hout is een populaire keuze vanwege de natuurlijke uitstraling en het relatief eenvoudige bewerking. Metaal en PVC zijn duurzamer en onderhoudsarm, terwijl gaas zorgt voor ventilatie en beschermt tegen roofdieren. De keuze hangt af van uw voorkeur, budget en de beschikbaarheid van materialen.

More to explorer

Plaats een reactie