Hoe werkt abortus

Hoe werkt abortus? Alles wat je moet weten

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Abortus is een onderwerp dat veel emoties oproept en vaak omgeven is door taboes. Het is een ingrijpende beslissing die vrouwen soms moeten nemen als ze ongewenst zwanger zijn.

Abortus is legaal in Nederland en er zijn verschillende abortusmethoden beschikbaar, afhankelijk van de duur van de zwangerschap.

Abortus is een medische procedure waarbij een zwangerschap wordt beëindigd. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals een ongewenste zwangerschap, een medische complicatie of een risico voor de gezondheid van de moeder.

Abortus kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van hoe lang de zwangerschap duurt.

Het abortusproces kan zowel fysiek als emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk om de juiste informatie te hebben en de juiste ondersteuning te krijgen tijdens deze moeilijke tijd.

In dit artikel wordt besproken hoe abortus werkt, wat de verschillende abortusmethoden zijn en wat de psychologische aspecten van abortus zijn.

Belangrijke aandachtspunten

 • Abortus is een medische procedure die een zwangerschap beëindigt.
 • Er zijn verschillende abortusmethoden beschikbaar, afhankelijk van de duur van de zwangerschap.
 • Abortus kan zowel fysiek als emotioneel zwaar zijn en het is belangrijk om de juiste informatie en ondersteuning te krijgen.

Wat is Abortus?

Abortus, ook wel abortus provocatus genoemd, betekent opzettelijke vruchtafdrijving. Het is het voortijdig beëindigen van een zwangerschap door menselijk ingrijpen. Het woord ‘abortus’ komt uit het Latijn en betekent ‘vergaan of verloren gaan’. Het woord ‘provocatus’ betekent ‘oproepen’.

Abortus kan om verschillende redenen worden uitgevoerd. Sommige vrouwen kiezen ervoor om abortus te laten plegen omdat de zwangerschap onbedoeld is. Andere vrouwen kiezen voor abortus omdat er een medische noodzaak voor is. In Nederland is abortus legaal en wordt het uitgevoerd in speciale abortusklinieken.

Abortus kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van hoe lang de zwangerschap duurt. De meest voorkomende methoden zijn de abortuspil en de curettage. Bij een abortuspil wordt er een medicijn ingenomen om de zwangerschap af te breken. Bij een curettage wordt de zwangerschap chirurgisch verwijderd.

Abortus is een ingrijpende gebeurtenis die zowel fysiek als emotioneel effect kan hebben op de vrouw die het ondergaat. Het is daarom belangrijk dat vrouwen die overwegen abortus te laten plegen, goed worden geïnformeerd over de procedure en de mogelijke risico’s en gevolgen.

Abortusmethoden

Abortus is het voortijdig afbreken van een zwangerschap door medisch ingrijpen. Er zijn verschillende abortusmethoden beschikbaar, afhankelijk van de duur van de zwangerschap en de individuele situatie van de vrouw. Hieronder worden de meest voorkomende abortusmethoden beschreven.

Abortuspil

De abortuspil is een medicijn dat bestaat uit twee delen: mifepriston en misoprostol. Tot 9 weken zwangerschap kan een abortus worden uitgevoerd met deze medicijnen. De vrouw neemt eerst mifepriston in, dat ervoor zorgt dat de vrucht loskomt van de baarmoederwand.

Vervolgens neemt ze 24 tot 48 uur later misoprostol in, dat krampen en hevig bloedverlies veroorzaakt en ervoor zorgt dat de vrucht wordt uitgestoten.

Zuigcurettage

Zuigcurettage is een chirurgische abortusmethode die wordt uitgevoerd tot 13 weken zwangerschap. De vrouw krijgt eerst een plaatselijke verdoving of een roesje, waarna de arts de baarmoedermond opent met een speculum (eendenbek). Vervolgens wordt de baarmoeder leeggemaakt met behulp van een dun buisje dat is aangesloten op een vacuümpomp.

Dilatatie en Evacuatie

Dilatatie en evacuatie (D&E) is een abortusmethode die wordt uitgevoerd tussen de 13e en 24e week van de zwangerschap. De baarmoederhals wordt eerst opgerekt met behulp van metalen staven. Vervolgens wordt de vrucht in stukken gebroken en uit de baarmoeder verwijderd met behulp van tangen en zuigkracht.

Prostaglandinebehandeling

Een prostaglandinebehandeling kan worden gebruikt bij een zwangerschap van 13 tot 24 weken. De vrouw krijgt dan een infuus met prostaglandine, dat krampen en hevig bloedverlies veroorzaakt en ervoor zorgt dat de vrucht wordt uitgestoten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat abortus een ingrijpende beslissing is die zorgvuldig moet worden overwogen. Vrouwen die overwegen een abortus te ondergaan, kunnen het beste contact opnemen met hun huisarts of een abortuskliniek voor meer informatie en begeleiding.

Het Abortusproces

Eerste Consultatie

Wanneer een vrouw besluit om een abortus te ondergaan, moet ze eerst een afspraak maken met haar huisarts of een abortuskliniek. Tijdens het eerste consult bespreekt de arts de verschillende opties en methoden van abortus. De vrouw krijgt ook een echo om te bepalen hoe ver ze in haar zwangerschap is.

Abortusbehandeling

Er zijn verschillende methoden voor abortus, afhankelijk van de duur van de zwangerschap. De meest voorkomende methoden zijn de abortuspil en de curettage. Bij een curettage wordt de baarmoedermond verdoofd met een plaatselijke verdoving, een roesje of narcose. De arts brengt vervolgens een dunne buis in de baarmoeder om het embryo te verwijderen.

Nazorg en Controle

Na de abortusbehandeling moet de vrouw rusten en kan ze last hebben van bloedverlies en menstruatieklachten. Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en na enkele weken op controle te gaan. Tijdens deze controle zal de arts controleren of de abortus succesvol was en of er geen complicaties zijn opgetreden.

Het is normaal dat vrouwen na een abortus verschillende emoties ervaren en het kan enige tijd duren om de abortus te verwerken. Het is belangrijk om steun te zoeken bij vrienden, familie of een therapeut als dat nodig is.

Het abortusproces is een persoonlijke beslissing en het is belangrijk dat vrouwen goed geïnformeerd zijn over hun opties en de mogelijke gevolgen. Artsen en abortusklinieken zijn er om vrouwen te helpen bij het nemen van deze belangrijke beslissing en om hen te ondersteunen tijdens het hele proces.

Abortus in Nederland

Abortus is in Nederland legaal en wordt uitgevoerd in abortusklinieken en abortuscentra. De wettelijke regelgeving rondom abortus in Nederland is vastgelegd in de Wet afbreking zwangerschap. Deze wet regelt onder andere de zwangerschapsduur waarbinnen een abortus mag worden uitgevoerd en de bedenktijd die vrouwen hebben voordat ze een abortus laten uitvoeren.

Abortusklinieken

Abortusklinieken zijn medische instellingen waar vrouwen terecht kunnen voor een abortus. In Nederland zijn er verschillende abortusklinieken verspreid over het hele land. Bij een abortuskliniek kunnen vrouwen terecht voor informatie, advies en begeleiding bij het maken van een keuze.

Wettelijke Regelgeving

De wettelijke regelgeving rondom abortus in Nederland bepaalt dat een abortus is toegestaan tot 24 weken zwangerschap. Na 22 weken zwangerschap wordt een abortus in de praktijk niet meer uitgevoerd, omdat een kindje vanaf dat moment buiten de baarmoeder levensvatbaar is.

Voor een abortus moeten vrouwen zich melden bij een abortuskliniek of abortuscentrum. De wet schrijft voor dat vrouwen een bedenktijd van vijf dagen hebben voordat ze een abortus mogen laten uitvoeren.

Hulp en Ondersteuning

Vrouwen die overwegen om een abortus te laten uitvoeren, kunnen bij verschillende instanties terecht voor hulp en ondersteuning. Zo biedt Fiom hulp en ondersteuning aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn.

Ook kunnen vrouwen terecht bij hun huisarts of een hulpverlener voor informatie en advies. Het is belangrijk dat vrouwen praten met hun omgeving en hulp zoeken als ze daar behoefte aan hebben.

Psychologische Aspecten van Abortus

Abortus kan een moeilijke en stressvolle beslissing zijn voor vrouwen die ongepland zwanger zijn geraakt. Het kan een dilemma zijn waarbij ze moeten afwegen wat de beste keuze is voor hun situatie.

Het besluit om een abortus te ondergaan kan gepaard gaan met gevoelens van schuld, verdriet en spijt, maar het kan ook een gevoel van opluchting geven.

Vrouwen die een abortus ondergaan, kunnen verschillende psychologische gevolgen ervaren. Sommigen kunnen last hebben van een rouwproces en gevoelens van verlies en verdriet ervaren. Anderen kunnen gevoelens van schuld en schaamte hebben, vooral als ze het gevoel hebben dat ze geen andere keuze hadden.

Er zijn ook mannen die betrokken zijn bij het besluit om een abortus te ondergaan. Mannen kunnen ook gevoelens van verdriet en verlies ervaren na een abortus, vooral als ze betrokken waren bij de zwangerschap en het besluit om een abortus te ondergaan.

Het is belangrijk dat mannen ook de nodige ondersteuning krijgen om hen te helpen omgaan met deze gevoelens.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle vrouwen die een abortus ondergaan, psychologische gevolgen zullen ervaren. Veel vrouwen kunnen een abortus ondergaan zonder ernstige emotionele problemen te ervaren.

Het is echter belangrijk om te erkennen dat abortus een ingrijpende gebeurtenis kan zijn en dat vrouwen en mannen die een abortus ondergaan, de nodige ondersteuning moeten krijgen om hen te helpen omgaan met de gevolgen van deze beslissing.

Mogelijke Complicaties en Risico’s

Abortus is over het algemeen een veilige medische procedure, maar er kunnen complicaties optreden. De meeste complicaties zijn mild en kunnen gemakkelijk worden behandeld. Ernstige complicaties zijn zeldzaam en komen in minder dan één procent van de gevallen voor. Hieronder worden enkele mogelijke complicaties en risico’s van abortus besproken.

Mogelijke Complicaties

 • Langdurig bloeden na de behandeling
 • Overmatig bloeden of beschadiging van de baarmoeder tijdens de behandeling
 • Infectie
 • Een positieve zwangerschapstest bij de nacontrole
 • Onvolledige abortus, waarbij er delen van de zwangerschap achterblijven in de baarmoeder
 • Littekenweefsel in de baarmoederhals, wat kan leiden tot moeilijkheden bij toekomstige zwangerschappen

Risico’s

Abortus is een ingrijpende medische procedure en er zijn risico’s verbonden aan elke vorm van chirurgie. Hieronder staan enkele van de algemene risico’s van abortus:

 • Bloeding
 • Infectie
 • Schade aan de baarmoeder of andere organen
 • Allergische reactie op medicijnen of verdoving
 • Problemen met de verdoving

Behandeling onder narcose

Soms wordt abortus uitgevoerd onder narcose. Dit kan nodig zijn als de patiënt bijvoorbeeld erg angstig is of als er medische redenen zijn om de procedure onder narcose uit te voeren.

Een behandeling onder narcose brengt extra risico’s met zich mee, zoals een allergische reactie op de verdoving of ademhalingsproblemen. Het is belangrijk dat de patiënt voorafgaand aan de procedure alle risico’s en voordelen van de behandeling onder narcose bespreekt met haar arts.

Overtijdbehandeling

Een abortus kan in een vroeg stadium van de zwangerschap worden uitgevoerd met behulp van medicatie. Dit wordt een overtijdbehandeling genoemd. Hoewel deze methode minder invasief is dan een chirurgische abortus, zijn er nog steeds risico’s verbonden aan de behandeling.

Mogelijke complicaties zijn onder meer hevig bloeden, buikkrampen en een onvolledige abortus. Het is belangrijk dat vrouwen die een overtijdbehandeling overwegen, alle risico’s en voordelen bespreken met hun arts.

Miskraam

Een miskraam is een spontane abortus die optreedt vóór de 20e week van de zwangerschap. Hoewel een miskraam niet hetzelfde is als een geplande abortus, kan het nog steeds een ingrijpende en emotionele ervaring zijn voor de vrouw die het doormaakt.

Mogelijke complicaties van een miskraam zijn onder meer hevig bloeden, infectie en onvolledige abortus. Het is belangrijk dat vrouwen die een miskraam doormaken, medische hulp zoeken en alle risico’s en voordelen van de behandeling bespreken met hun arts.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met de foetus na een abortus?

Na een abortus wordt de foetus verwijderd uit het lichaam van de vrouw. Afhankelijk van de methode van abortus, kan de foetus worden vernietigd of worden bewaard voor onderzoek.

Wat zijn de verschillende methoden van abortus?

Er zijn twee hoofdmethoden van abortus: de abortuspil en een chirurgische abortus. De abortuspil omvat het innemen van twee medicijnen om de zwangerschap te beëindigen. Chirurgische abortus omvat het verwijderen van de foetus uit de baarmoeder door middel van een ingreep.

Hoe veilig is abortus?

Abortus is over het algemeen een veilige procedure, vooral wanneer het wordt uitgevoerd door ervaren medische professionals in een klinische omgeving. Zoals bij elke medische procedure zijn er echter risico’s verbonden aan abortus, waaronder bloedingen, infecties en schade aan de baarmoeder of andere organen.

Hoe lang duurt het voordat de abortuspil werkt?

De abortuspil werkt meestal binnen 24 tot 48 uur na inname van de medicijnen. Het kan echter tot enkele dagen duren voordat de abortuspil volledig effect heeft.

Is abortus pijnlijk?

Abortus kan gepaard gaan met enige mate van pijn en ongemak, afhankelijk van de methode van abortus en andere factoren. Medische professionals zullen echter pijnstillers en andere medicijnen voorschrijven om de pijn te verminderen en het comfort van de patiënt te verbeteren.

Wat zijn de mogelijke risico’s van abortus?

Zoals eerder vermeld, zijn er risico’s verbonden aan abortus, waaronder bloedingen, infecties en schade aan de baarmoeder of andere organen. Het is belangrijk om deze risico’s te bespreken met een medische professional voordat u besluit om een abortus te ondergaan.

More to explorer

Plaats een reactie