Herfst knutselen

Herfst knutselen: 10 leuke ideeën voor ieder!

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Herfst knutselen is een leuke manier om de herfst te vieren en creatief bezig te zijn. Met de herfst komen er veel natuurlijke materialen beschikbaar, zoals bladeren, takken, kastanjes en dennenappels. Deze materialen kunnen worden gebruikt om prachtige knutselprojecten te maken die perfect passen bij het seizoen.

Er zijn veel ideeën voor herfst knutselen die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden. Peuters kunnen bijvoorbeeld eenvoudige projecten doen, zoals het maken van een herfstkrans met bladeren en takken. Oudere kinderen kunnen zich wagen aan meer uitdagende projecten, zoals het maken van een vogelvoederhuisje of een pompoenlantaarn.

Herfst knutselen is niet alleen leuk, maar kan ook een geweldige manier zijn om het interieur op te fleuren. Zelfgemaakte herfstdecoraties kunnen worden gebruikt om een gezellige sfeer te creëren in huis. Door het gebruik van herfstkleuren en natuurlijke materialen, kunnen knutselwerkjes een warme en uitnodigende sfeer creëren in elke kamer.

Info

 • Herfst knutselen is een leuke manier om de herfst te vieren en creatief bezig te zijn.
 • Er zijn veel ideeën voor herfst knutselen die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden.
 • Zelfgemaakte herfstdecoraties kunnen worden gebruikt om een gezellige sfeer te creëren in huis.

Herfst Knutselen Ideeën

Herfst is een geweldig seizoen om te knutselen. De natuur biedt zoveel materialen die je kunt gebruiken voor creatieve projecten. Hieronder worden enkele ideeën gegeven om te knutselen met bladeren, kastanjes, papier, klei, verf, touw en pompoenen.

Knutselen Met Bladeren

Bladeren zijn een van de meest voorkomende materialen om mee te knutselen in de herfst. Hier zijn enkele ideeën:

 • Maak een herfstkrans van bladeren en takjes. Gebruik een metalen ring als basis en bind de bladeren en takjes vast met touw of lijm.
 • Maak een herfstboom van papier en plak daarop echte bladeren. Knip een boom uit papier en plak daarop echte bladeren in verschillende vormen en kleuren.
 • Maak een herfstblad van klei. Rol de klei uit en druk er een blad in. Laat de klei drogen en verf het blad in herfstkleuren.

Knutselen Met Kastanjes

Kastanjes zijn een ander populair materiaal om mee te knutselen in de herfst. Hier zijn enkele ideeën:

 • Maak een kastanje poppetje. Gebruik kastanjes als hoofd en lichaam en gebruik takjes als armen en benen.
 • Maak een kastanje slinger. Prik een gaatje in de kastanjes en rijg ze aan een touwtje.
 • Maak een kastanje dier. Gebruik kastanjes als lichaam en takjes als poten en staart. Verf het dier in herfstkleuren.

Knutselen Met Papier

Papier is een veelzijdig materiaal dat je kunt gebruiken voor allerlei knutselprojecten. Hier zijn enkele ideeën:

 • Maak een herfstkrans van papier. Knip bladeren uit papier en plak ze vast op een metalen ring.
 • Maak een herfstboom van papier. Knip een boom uit papier en versier deze met bladeren, eikels en andere herfstversieringen.
 • Maak een pompoen van papier. Knip een pompoen uit papier en versier deze met verf en glitter.

Knutselen Met Klei

Klei is een geweldig materiaal om mee te werken omdat het gemakkelijk te vormen is. Hier zijn enkele ideeën:

 • Maak een herfstblad van klei. Rol de klei uit en druk er een blad in. Laat de klei drogen en verf het blad in herfstkleuren.
 • Maak een kastanje van klei. Rol de klei uit en vorm deze tot een kastanje. Laat de klei drogen en verf de kastanje in herfstkleuren.
 • Maak een pompoen van klei. Vorm de klei tot een pompoen en versier deze met verf en glitter.

Knutselen Met Verf

Verf is een geweldige manier om kleur toe te voegen aan je knutselprojecten. Hier zijn enkele ideeën:

 • Maak een herfstboom schilderij. Verf een boom op een stuk papier en versier deze met bladeren, eikels en andere herfstversieringen.
 • Maak een pompoen schilderij. Verf een pompoen op een stuk papier en versier deze met glitter en andere herfstversieringen.
 • Maak een herfstblad schilderij. Verf een blad op een stuk papier en versier deze met glitter en andere herfstversieringen.

Knutselen Met Touw

Touw is een geweldig materiaal om mee te knutselen omdat het sterk en duurzaam is. Hier zijn enkele ideeën:

 • Maak een herfstkrans van touw. Wikkel touw rond een metalen ring en versier deze met bladeren, eikels en andere herfstversieringen.
 • Maak een kastanje slinger van touw. Prik een gaatje in de kastanjes en rijg ze aan een touwtje.
 • Ma

Knutselprojecten Voor Peuters

Peuters houden van knutselen en met de herfst als thema zijn er tal van leuke en eenvoudige knutselprojecten die ze kunnen doen. Naast het plezier dat ze beleven aan het maken van deze projecten, helpen ze ook bij de ontwikkeling van hun fijne motoriek en creativiteit.

Een van de eenvoudigste knutselprojecten voor peuters is het maken van een herfstboom. Dit kan worden gedaan door ze te laten verven met herfstkleuren zoals geel, oranje, rood en bruin. Vervolgens kunnen ze met hun vingers of een kwast de bladeren op de boom stempelen.

Dit kan worden gedaan met behulp van gekleurd papier, strijkkralen, wasco, watten, wiebeloogjes, pompons en andere materialen.

Een ander leuk knutselproject voor peuters is het maken van een egeltje. Dit kan worden gedaan door ze te laten knippen en plakken. Ze kunnen een egel maken door bruine papieren stroken te knippen en deze op een papieren bord te plakken.

Vervolgens kunnen ze wiebeloogjes en een pompon voor de neus toevoegen. Dit is een geweldig project om hun vouw- en knipvaardigheden te oefenen.

Ten slotte kunnen peuters ook een herfstkrans maken met behulp van papieren borden. Ze kunnen de borden schilderen in herfstkleuren en vervolgens de randen bedekken met herfstbladeren, pompons en watten. Dit is een leuk project om hun lijm- en plakvaardigheden te oefenen.

Al deze knutselprojecten zijn eenvoudig, leuk en leerzaam voor peuters. Ze helpen bij de ontwikkeling van hun fijne motoriek en creativiteit. Bovendien zijn ze een geweldige manier om de herfst te vieren en de schoonheid van dit seizoen te ontdekken.

Seizoensgebonden Knutselen

In de herfst zijn er tal van mogelijkheden om te knutselen met seizoensgebonden materialen. Herfstbladeren zijn hierbij een populaire keuze vanwege hun mooie kleuren. Denk hierbij aan geel, bruin, rood en oranje tinten. Met deze kleuren kan je prachtige herfstknutsels maken.

Een herfstkrans maken is bijvoorbeeld een leuke activiteit om te doen met kinderen. Hiervoor kan je gebruik maken van herfstblaadjes en takjes die je buiten kan vinden. Door deze op een krans te bevestigen, creëer je een mooie decoratie voor in huis.

Naast een herfstkrans kan je ook een herfstboom knutselen. Hierbij kan je gebruik maken van verschillende materialen, zoals papier, verf en herfstbladeren. Door de boom te versieren met de blaadjes in herfstkleuren, kan je een mooie herfstsfeer creëren.

Een andere leuke activiteit is het maken van een herfstmandala. Hierbij kan je gebruik maken van verschillende materialen, zoals bladeren, takjes en kastanjes. Door deze op een cirkelvormig papier te leggen, kan je een mooie mandala creëren met herfstkleuren.

Kortom, seizoensgebonden knutselen in de herfst biedt tal van mogelijkheden. Met herfstbladeren en andere materialen kan je mooie herfstknutsels maken, zoals een herfstkrans, herfstboom of herfstmandala.

Inspiratie Voor Knutselwerkjes

Met de herfst in aantocht, is het tijd om te knutselen met herfstthema’s. Er zijn talloze creatieve manieren om de kleuren en texturen van de herfst in knutselwerkjes te verwerken. Hier zijn een aantal ideeën om je te inspireren:

 • Spinnenweb knutselen: Maak een spinnenweb van touw of wol en voeg een plastic spin toe voor een griezelig effect.
 • Paddenstoel knutselen: Gebruik papieren bekers, eikeltjes, en vouwblaadjes om een 3D paddenstoel te maken. Of maak een platte paddenstoel van karton en verf.
 • Slinger knutselen: Maak een herfst slinger met bladeren, eikels, dennenappels, en andere herfstige materialen. Rijg ze aan een touwtje of lint en hang de slinger op.
 • Uil knutselen: Maak een schattige uil van papier, vilt, of stof. Voeg wiebeloogjes, veren, en een snavel toe voor een extra leuk effect.
 • Regendruppels knutselen: Maak regendruppels van papier en hang ze op aan een paraplu. Of maak een regendruppel slinger van papierstrookjes.
 • Eekhoorn knutselen: Maak een eekhoorn van papier, klei, of vilt. Voeg een staart, oren, en wiebeloogjes toe voor een realistisch effect.
 • Herfstboom stempelen: Gebruik een rietje om verf op papier te blazen voor een abstracte herfstboom. Of stempel een boom met verf en een spons of bladeren.
 • Dieren van herfstbladeren: Verzamel herfstbladeren en maak er dieren van. Gebruik de bladeren als lichaam, voeg wiebeloogjes en andere details toe.
 • Herfststukje maken: Maak een herfststukje met dennenappels, eikeltjes, bladeren, en andere herfstige materialen. Voeg kaarsen, lint, of andere decoraties toe voor een extra mooi effect.
 • Bladeren stempelen: Verzamel herfstbladeren en stempel ze op papier met verf. Gebruik verschillende kleuren en maten bladeren voor een gevarieerd effect.

Er zijn talloze knutseltips en -ideeën te vinden op Pinterest en andere websites. Of je nu op zoek bent naar activiteiten voor kinderen of creatieve decoraties voor thuis, er is altijd wel iets leuks te vinden. Met een beetje creativiteit en inspiratie kun je de herfst op een leuke en kleurrijke manier vieren.

Materialen Voor Knutselen

Bij het knutselen in de herfst zijn er talloze materialen die je kunt gebruiken. Hieronder worden een aantal van de meest gebruikte materialen genoemd.

Lijm

Lijm is een onmisbaar materiaal bij het knutselen. Het wordt gebruikt om verschillende materialen aan elkaar te plakken. Er zijn verschillende soorten lijm beschikbaar, zoals knutsellijm, alleslijm en lijmpistolen.

Knutsellijm is geschikt voor het plakken van papier, karton en textiel, terwijl alleslijm ook geschikt is voor het plakken van hout, metaal en kunststof. Lijmpistolen zijn handig voor het snel en gemakkelijk vastzetten van materialen.

Touwtje en IJzerdraad

Touwtjes en ijzerdraad kunnen worden gebruikt voor het maken van verschillende soorten knutselwerkjes. Zo kun je bijvoorbeeld een pompoen maken van een ballon en touwtjes. IJzerdraad kan worden gebruikt om verschillende figuren te vormen, zoals bloemen en dieren.

Chenille

Chenille is een soort zacht en buigzaam draad dat kan worden gebruikt om verschillende soorten knutselwerkjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een pompoen maken van chenille, of een dierfiguur.

Satéprikkers

Satéprikkers kunnen worden gebruikt om verschillende soorten knutselwerkjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een egel maken van satéprikkers en klei.

Perforator

Een perforator kan worden gebruikt om verschillende soorten vormen uit papier te halen. Zo kun je bijvoorbeeld herfstbladeren maken van gekleurd papier.

Schaar

Een schaar is een onmisbaar hulpmiddel bij het knutselen. Het wordt gebruikt om verschillende soorten materialen te knippen, zoals papier, karton en textiel.

Chenilledraad

Chenilledraad kan worden gebruikt om verschillende soorten knutselwerkjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een pompoen maken van chenilledraad, of een dierfiguur.

Wattenstaafje

Een wattenstaafje kan worden gebruikt om kleine details aan te brengen bij het knutselen. Zo kun je bijvoorbeeld stipjes aanbrengen op een paddenstoel van klei.

Wc-rollen

Wc-rollen kunnen worden gebruikt om verschillende soorten knutselwerkjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een egel maken van wc-rollen en klei.

Wijnkurken

Wijnkurken kunnen worden gebruikt om verschillende soorten knutselwerkjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een paddenstoel maken van wijnkurken en klei.

Bakpapier

Bakpapier kan worden gebruikt om te voorkomen dat materialen aan elkaar vastplakken. Zo kun je bijvoorbeeld herfstbladeren maken van gekleurd papier en deze op het bakpapier leggen om te drogen.

Kurken

Kurken kunnen worden gebruikt om verschillende soorten knutselwerkjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een bootje maken van kurken en satéprikkers.

Theelichtje

Theelichtjes kunnen worden gebruikt om verschillende soorten knutselwerkjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een lampion maken van een glazen potje en vloeipapier.

Wasco Krijtjes

Wasco krijtjes kunnen worden gebruikt om te tekenen op papier en karton. Zo kun je bijvoorbeeld herfstbladeren tekenen met wasco krijtjes en deze uitknippen.

Knutselen En Interieur

De herfst is een perfect seizoen om het interieur in huis op te vrolijken met zelfgemaakte herfstdecoraties. Door te knutselen met herfstbladeren, kastanjes, eikels en andere natuurlijke materialen, kan men een warme en gezellige sfeer creëren in huis.

Er zijn talloze knutselideeën voor herfstdecoraties die passen bij verschillende interieurstijlen. Zo kan men bijvoorbeeld een herfstkrans maken met gedroogde bladeren en takken, die mooi past bij een landelijke inrichting.

Of men kan een herfsttafeldecoratie maken met kastanjes en pompoenen, die perfect past bij een moderne inrichting.

Een andere leuke manier om het interieur in huis op te vrolijken met zelfgemaakte herfstdecoraties is door het maken van pompoen lantaarns. Door een pompoen uit te hollen en er een kaars in te plaatsen, kan men een warme en gezellige sfeer creëren in huis.

Ook kan men een herfstboom maken door een kale boomtak te versieren met herfstbladeren, kastanjes, eikels en andere natuurlijke materialen. Dit past perfect bij een natuurlijke en rustieke inrichting.

Kortom, door te knutselen met herfstmaterialen kan men het interieur in huis op een leuke en creatieve manier opvrolijken en een warme en gezellige sfeer creëren.

Extra Tips En Trucs

Naast de basis knutseltechnieken zijn er nog een aantal tips en trucs die handig zijn om te weten bij het knutselen in de herfst. Hieronder volgen een aantal extra tips en trucs om het knutselen nog leuker te maken.

Gebruik stempels

Een leuke manier om herfstbladeren en andere natuurlijke materialen te gebruiken bij het knutselen is door stempels te maken. Dit kan door bijvoorbeeld een aardappel, een kurk of een spons te snijden in de vorm van een blad of een ander herfstig figuur.

Dip de stempel in verf en stempel deze op papier of een ander knutselwerkje. Zo maak je gemakkelijk en snel mooie herfstige creaties.

Knutseltips

Een aantal handige knutseltips voor het knutselen in de herfst zijn:

 • Gebruik cirkels: cirkels zijn een veelzijdige vorm die goed gebruikt kan worden bij het maken van herfstige knutselwerkjes. Zo kan je bijvoorbeeld een herfstboom maken door een cirkel te knippen uit bruin papier en hierop herfstbladeren te plakken.
 • Maak gebruik van natuurlijke materialen: de herfst biedt veel natuurlijke materialen om mee te knutselen, zoals kastanjes, eikels, bladeren en takjes. Verzamel deze materialen tijdens een herfstwandeling en gebruik ze bij het knutselen.
 • Wees creatief: laat je fantasie de vrije loop en bedenk zelf originele knutselwerkjes. Zo kan je bijvoorbeeld een egel maken van een papieren bordje, of een paddenstoel van een wc-rol.

Andere tips

Tot slot nog een aantal andere tips voor het knutselen in de herfst:

 • Bescherm de werkplek: knutselen kan soms rommelig zijn. Bescherm de werkplek daarom met oude kranten of een plastic tafelkleed.
 • Wees geduldig: sommige knutselwerkjes vergen wat meer geduld en tijd. Neem de tijd en geniet van het knutselen.
 • Experimenteer: probeer verschillende technieken en materialen uit en ontdek wat het beste werkt voor jou.

Met deze extra tips en trucs kan het knutselen in de herfst nog leuker en creatiever worden.

Herfst Knutselen Met Boeken En Recepten

Herfst knutselen kan een leuke en creatieve activiteit zijn voor kinderen en volwassenen. Naast het zoeken naar herfstbladeren, kastanjes en dennenappels in de natuur, kunnen boeken en recepten ook inspiratie bieden voor leuke knutselideeën.

Er zijn verschillende boeken beschikbaar die speciaal gericht zijn op herfst knutselen. Deze boeken bevatten vaak stap-voor-stap instructies en afbeeldingen om de knutselprojecten te volgen.

Enkele voorbeelden van populaire herfst knutselboeken zijn “Herfstknutselen” van Karin Luttenberg en “Knutselen voor de herfst” van Ineke van der Linde. Deze boeken zijn verkrijgbaar bij boekhandels en online winkels.

Naast boeken zijn er ook tal van online bronnen beschikbaar voor herfst knutselrecepten. Deze recepten kunnen variëren van eenvoudige knutselprojecten voor kinderen tot meer geavanceerde projecten voor volwassenen.

Enkele voorbeelden van populaire herfst knutselrecepten zijn het maken van herfstkransen, pompoenversieringen en decoratieve herfstbladeren. Websites zoals Pinterest en YouTube zijn goede bronnen voor het vinden van herfst knutselrecepten en tutorials.

Ten slotte kunnen nieuwsbrieven van knutselwinkels en hobbywinkels ook inspiratie bieden voor herfst knutselprojecten. Deze nieuwsbrieven bevatten vaak informatie over de nieuwste knutselmaterialen en ideeën voor het gebruik ervan.

Door je aan te melden voor deze nieuwsbrieven, kun je op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ideeën op het gebied van herfst knutselen.

Kortom, er zijn tal van bronnen beschikbaar voor het vinden van inspiratie voor herfst knutselprojecten. Of je nu op zoek bent naar boeken, recepten of nieuwsbrieven, er is altijd wel iets te vinden dat past bij jouw interesses en vaardigheden.

Knutselen Met Ouders

Herfst knutselen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders. Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met je kinderen en om creatief te zijn. Hier zijn enkele ideeën voor herfst knutselen met ouders:

1. Thee knutselen

Wanneer het buiten koud is, is er niets beter dan een warme kop thee. Waarom zou je niet je eigen thee maken met je kinderen? Verzamel wat verse kruiden zoals munt, kamille, tijm of citroenmelisse en enkele gedroogde kruiden zoals rozenblaadjes, kaneel of gember.

Meng ze samen en bewaar ze in een potje. Voeg wat honing toe voor een zoete smaak. Je hebt nu je eigen zelfgemaakte thee!

2. Herfstbladeren decoratie

Verzamel enkele mooie herfstbladeren en gebruik ze om decoraties te maken met je kinderen. Plak ze op papier en teken met een zwarte stift en witte verfstift ogen, tanden en klauwen op de bladeren.

Maak een slinger van de mooiste herfst bladeren en hang deze in je huis. Het is een eenvoudige en leuke manier om je huis te versieren voor de herfst.

3. Herfstkrans maken

Maak een herfstkrans met je kinderen. Verzamel enkele takken, dennenappels, kastanjes en andere herfstmaterialen uit de natuur. Bind ze samen met een touw of lint en hang de krans op je deur of muur. Het is een prachtige en persoonlijke decoratie voor de herfst.

4. Pompoen uithollen

Een van de leukste herfstactiviteiten is het uithollen van een pompoen. Laat je kinderen de pompoen uithollen en snijden om er een gezicht in te maken. Zet er een kaarsje in en je hebt een prachtige herfstdecoratie voor je huis.

5. Herfsttafel decoreren

Maak je herfsttafel extra speciaal door deze te decoreren met herfstmaterialen. Verzamel enkele mooie bladeren, dennenappels, kastanjes en pompoenen en plaats ze op de tafel. Je kunt ook een mooie herfstkrans op tafel leggen.

Het is een eenvoudige manier om je huis te versieren voor de herfst en om een gezellige sfeer te creëren.

Veelgestelde vragen

Wat zijn leuke herfstknutsels voor kinderen?

Er zijn tal van leuke herfstknutsels die kinderen kunnen maken. Denk aan het maken van een herfstkrans, egeltjes van herfstbladeren, paddenstoelen van wc-rollen, pompoenen van papier-maché en nog veel meer. Het is altijd leuk om materialen uit de natuur te gebruiken, zoals bladeren, kastanjes en takjes.

Hoe maak je een herfstkrans?

Een herfstkrans kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals herfstbladeren, takjes en bloemen. Begin met het maken van een basis van takjes of een krans van stro. Vervolgens kan je hier de herfstbladeren en andere materialen aan vastmaken met draad of lijm. Je kan de krans zo vol maken als je zelf wilt en er eventueel nog een mooie strik aan toevoegen.

Welke materialen kan je gebruiken bij het knutselen voor herfst?

Bij het knutselen voor herfst kan je gebruik maken van allerlei materialen. Denk aan herfstbladeren, kastanjes, takjes, dennenappels, eikels, pompoenen, papier-maché, verf, lijm en nog veel meer. Het is altijd leuk om materialen uit de natuur te gebruiken, maar je kan ook knutselmateriaal kopen bij een hobbywinkel.

Hoe maak je een egel van herfstbladeren?

Een egel van herfstbladeren kan gemaakt worden door een verzameling van herfstbladeren te gebruiken. Kies een aantal bladeren uit die geschikt zijn voor de stekels van de egel en leg deze op elkaar. Vouw de bladeren vervolgens dubbel en knip er een egelvorm uit. Plak de bladeren op elkaar en voeg nog wat oogjes en een neusje toe om de egel af te maken.

Wat zijn creatieve knutseltips voor de herfst?

Er zijn tal van creatieve knutseltips voor de herfst. Denk aan het maken van een herfstkrans, egeltjes van herfstbladeren, paddenstoelen van wc-rollen, pompoenen van papier-maché en nog veel meer. Het is altijd leuk om materialen uit de natuur te gebruiken, zoals bladeren, kastanjes en takjes. Je kan ook gebruik maken van verf, lijm en andere knutselmateriaal om de herfstknutsels nog creatiever te maken.

Hoe maak je een paddenstoel van wc-rollen?

Een paddenstoel van wc-rollen kan gemaakt worden door een wc-rol te gebruiken als basis. Verf de wc-rol rood met witte stippen en laat deze drogen. Knip vervolgens een rondje uit wit papier en plak deze bovenop de wc-rol. Maak nog een klein rondje van wit papier en plak deze onderop de wc-rol. Voeg nog wat details toe, zoals witte stippen op de rode paddenstoel, en de paddenstoel is klaar!

More to explorer

Plaats een reactie