Eieren koken

Eieren koken – Hoe lang moet je eieren koken?

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp

Hoe lang moet je eieren koken voor een perfect eitje? Zelf zit ik hier ook altijd mee, want ik vergeet elke keer hoe lang het ei moet koken. Ik heb het nu maar op een kladbriefje geschreven en bij de wasemkap gehangen:) 

Voor een perfect eitje voor bijvoorbeeld om te serveren bij een verjaardag of om bij de sla te doen is het aanbevolen een hardgekookt ei te koken.

Deze laat zich makkelijk pellen zonder dat er geen eierresten mee komen en laat zich perfect doormidden snijden zonder dat er eigeel weg lekt. Zo krijg je ook geen gesmeer van eigeel op je serveerschaal.

Hoe lang moet je een ei koken

Als je deze simpele instructies aanhoudt kan je ei nooit mislukken!

Hou deze instructies aan als je het water al aan de kook hebt gebracht.

 • Hardgekookt ei 7 à 8 minuten
 • Halfzacht gekookt ei 4 à 5 minuten
 • Zacht gekookt ei 3 minuten
 • Als je de eieren al in de pan legt met koud water reken dan 1 minuut erbij. Als je deze instructies aanhoudt mislukt je ei nooit en sla je geen flater tijdens je verjaardagsfeestje:)

Waar moet je opletten bij het koken van eieren

Eieren zijn er in diverse maten en soorten. Je hebt ze in de maten s tot en met l. Uiteraard heeft een groter ei meer tijd nodig om te stollen als een kleiner. De instructies hierboven gelden voor een ei van de maat M (middelmatig).

Waar bewaar ik eieren het beste?

Je eieren blijven het langste vers in de koelkast, dit komt door de koude temperatuur waardoor je bacteriën remt. Zo heb je minder kans op salmonella. Bewaar ze in het eierdoosje, zo voorkom je dat ze niet uitdrogen en blijven ze nog langer goed.

Waarom eieren niet in de koeling staan bij de supermarkt

Als eieren eenmaal vochtig worden kunnen bacteriën sneller groeien. Dus stel dat ze in de koel liggen bij de supermarkt en jij neemt ze mee naar huis. Dan worden de eieren vochtig doordat ze iets opwarmen en hierdoor is de kans op bacteriën groter.

Hoe weet je of een ei vers is?

Op het eierdoosje staat een houdbaarheidsdatum, maar 100% zekerheid heb je nooit met bederfbare producten. Je kunt eieren namelijk heel makkelijk testen of ze nog vers zijn. 

Pak hem grote beker of kom, of het steelpannetje waar je toch de eieren in wilt gaan koken. Zo verspil je ook geen water. Vullen met water en leg de ei erin 

 • Als het ei plat op de bodem blijft liggen dan is het kakelvers.
 • Gaat het ei rechtop staan dan is het ongeveer 2 à 3 weken oud, maar nog zeker veilig en lekker om te eten.
 • Als het ei gaat drijven, dan kun je er beter afscheid van nemen:)

Diverse manieren om eieren te koken

De meest gebruikte manier om eieren te koken zal de kookplaat zijn. Echter kun je ook eieren koken in apparaten zoals de magnetron, Airfryer, oven. 

Met deze apparaten wordt het eieren koken nog eenvoudiger en minder kans dat het ei mislukt. Behalve in de magnetron kan die ontploffen:) Maar goed een kleinig eitje hou je altijd:)

Eieren koken in de Airfryer

De airfryer is een multifunctionele apparaat, je kunt er onvoorstelbare veel gerechten in maken. Ook een ei koken in de airfryer is mogelijk!

Wat eerst erg belangrijk is als de eieren in de koelkast liggen om deze op kamertemperatuur te laten komen.

2 grote voordelen van eieren koken in de Airfryer

 • Je verspeelt hierbij geen water
 • Gelijktijdig verschillende soorten eieren koken qua hardheid

Stel de temperatuur van de airfryer in op 150 graden. Houdt deze instructies en om het niet te laten mislukken!

 • Hardgekookt ei 14 minuten
 • Halfzacht gekookt ei 10 minuten
 • Zacht gekookt ei 9 minuten

Doe de eieren direct vanuit de Airfryer in koud water om ze te laten schrikken, dat maakt het pellen van de eieren enorm eenvoudig.

Eieren koken in de magnetron

Net als in Airfryer kun je ook eieren koken in de magnetron. Gebruik hiervoor natuurlijk wel een magnetronbestendige kom of schaal. Giet kokend water in de kom of schaal en verwarm de magnetron op een middelhoge stand onze voorkomen dat de eieren ontploffen.

Voeg wat zout in het water toe om te voorkomen dat de eieren ontploffen, 100% garantie heb je nooit:) Kook de eieren ongeveer 4 tot 6 minuten afhankelijk hoe hardgekookt je het ei wilt.

Ei koken in de oven

Wat eigenlijk veel beter gaat als in de magnetron is eieren koken in de oven. En je hebt een stuk minder kans op ontploffingsgevaar en dus een smeerbende.

Bij deze methode moet je wel iets meer geduld hebben. Het gaat nou eenmaal niet zo snel als eieren koken in water, Airfryer of magnetron.

Verwarm de oven voor op 160°, gebruiken een muffin bakblik om de eieren in te leggen. Bij het eieren koken in de oven gebruik je geen water. Kook de eieren 25 tot 30 minuten in de oven en laat ze daarna schrikken in koud water. 

Deze manier van eieren koken is ideaal als je een grote hoeveelheid eieren moet koken die allemaal dezelfde hardheid moeten hebben.

Eieren koken op inductie

Eieren koken op inductie doe je hetzelfde als op het gasfornuis of een keramische kookplaat. De kooktijden zijn hetzelfde alleen is bij de ene kookplaat het water eerder gekookt.

Eieren koken zonder barsten

Heb je vaak last van dat er barsten in je eieren komen tijdens het koken of kapotte eieren? Na deze tip niet meer! Op deze manier word je eitje perfect gekookt zoals jij het wil.

Super bonus tip

Om te voorkomen dat er barsten in je eieren komen tijdens het koken, doe er dan een scheutje natuurazijn bij het water in.

Veel plezier bij het eieren koken, reacties en tips zijn meer dan welkom. Tot de volgende keer maar weer…

More to explorer

Plaats een reactie